במקום לריב, לחשב נכון את גובה דמי המזונות
אין באמת מנצחים ומפסידים בכל הנוגע לדמי מזונות. גם ההורה שנשאר עם הילדים, וגם זה שעליו מוטלת אחריות התשלום צריכים לפעול יחד, כדי לוודא שבסופו של דבר, ילדיהם המשותפים יקבלו כדי צרכם כדי לחיות ברווחה
תשלום דמי מזונות היא אחת הסוגיות המשמעותיות ביותר אצל זוגות הנמצאים בתהליכי גירושים. מדובר בתשלום לעיתים גבוה מאוד, שיש לשלם מידי חודש, לרוב במשך שנים רבות. אצל הזוג הממוצע לכל אחד מבני הזוג יש עו"ד שמייצג אותו, ומנסה להשיג מהצד השני עוד ועוד.
ההורה שנקבע שיהיה ההורה המשמורן של הילדים, זה שהילדים חיים איתו, מנסה לא פעם להגדיל כמה שיותר את גובה תשלום דמי המזונות. הורה זה עומד לשאת בנטל כלכלי משמעותי, ורוצה להבטיח לו ולילדיו את איכות החיים הגבוהה ביותר שניתן.
ומהצד השני של המתרס, ההורה שעליו מוטל הצורך לשלם מזונות מנסה להפחית עד כמה שניתן את גובה התשלום. הורה זה צריך לקיים משק בית עצמאי, הדורש גם הוא משאבים כלכליים רבים וגם הוא רוצה להבטיח לעצמו איכות חיים גבוהה.
לכאורה נראה שמדובר במשוואה בה אחד מבני הזוג "ינצח" ויבטיח לעצמו איכות חיים גבוהה, ובן הזוג השני "יפסיד" ואיכות חייו תפגע באופן משמעותי. הנה תסריט קצר על היום שאחרי: בתסריט הראשון ההורה המשמורן "ניצח" והוא מקבל דמי מזונות גבוהים.
בתמורה לניצחונו, יקבל המנצח מידי חודש, בנוסף להעברה הבנקאית, לפחות חלק מהבונוסים הבאים: הורה ממורמר ומתוסכל לילדיו, שינסה להפחית עד כמה שניתן כל הוצאה נוספת עבור ילדיו, אם על ידי חיסכון בבילויים והוצאות בזמן שהותם אצלו, או בהוצאות המיוחדות עבור הילדים בהם מתחלקים בדרך כלל ההורים בצורה שווה.
בהתנהלות כזו, אף אחד לא יזכה לאיכות חיים
ההורה המשלם ירגיש ואף יספר לכל מי שמוכן לשמוע, שהוא בתשלום המזונות עבור ילדיו מממן את ההורה השני, שחי חיי מותרות, ובתשובה לכל בקשה של ילדיו ישיב שהוא לא יכול להיענות לבקשתם, כי הוא משלם להורה השני המון כסף כל חודש. הוא עשוי לעכב, לדחות ולהתחמק מהתשלום החודשי, ועוד, כיד הדמיון הטובה.
בתסריט הבא, ההורה השני "ניצח" והוא משלם דמי מזונות נמוכים. גם כאן, המנצח בתמורה לניצחונו יזכה מידי חודש בנוסף לחיסכון בתשלום המזונות לחלק או רוב התרחישים הבאים: ההורה השני יהיה ממורמר ומתוסכל לילדיו, וינסה עד כמה שניתן להגדיל את ההוצאות המיוחדות עבור ילדיו בהם מתחלקים בדרך כלל ההורים בצורה שווה, דבר שיגרור ויכוחים בלתי פוסקים.
מבט משפטי
הגרוש מעכב תשלום מזונות, מה ניתן לעשות?
עו"ד מיקי שיפמן
במקרים מסוימים יהיה נכון לפתוח ליתר ביטחון תיק בהוצאה לפועל, עוד לפני שנוצר פיגור בתשלומים, ולהקפיא את התיק, כדי להבטיח תשלום מלא ובמועד. דרכים נוספות - המוסד לביטוח לאומי, ואפילו צו עיכוב יציאה מהארץ
לא משנה כמה מהתרחישים האלו יתממשו, מספיק אחד מהם כדי להבהיר שאף אחד לא יקבל איכות חיים. דרך אפשרית למציאת פיתרון היא לצאת מהתסריט המוכר ולהיכנס לסרט אחר, בו שני בני הזוג יושבים יחד עם גורם שלישי בתהליך גישור.
בהליך זה שני בני הזוג, בתיווך המגשר, מחליטים ביחד על גובה דמי המזונות אותם ישלם ההורה הלא-משמורן עבור הוצאות הילדים מידי חודש להורה המשמורן. שני ההורים מחשבים את ההוצאות החודשיות של משק הבית בכלל, והוצאות הילדים בפרט. כמו כן נבדקות ההכנסות של ההורים ביחד ולחוד.
בשיח מכובד, תוך הבנת צרכיו של כל אחד מבני המשפחה, והתייחסות לרבדים הרגשיים נקבעים דמי המזונות החודשיים. כמות הכסף שנמצאת בקופה המשפחתית לא תגדל בתהליך הגישור. להורה הלא-משמורן יישארו דמי המזונות הוצאה חודשית גדולה ומכבידה, ולהורה המשמורן לא ישמשו דמי המזונות לעליה ברמת החיים. אבל, כל המשפחה תזכה לאיכות חיים.
- הכותבת היא מגשרת משפחתית לגירושין, ייעוץ וליווי ועובדת סוציאלית.
לא על חשבון הילדים
צילום: shutterstock
מומלצים