לנדאו מכין תוכנית חירום להקמת מאגרי גז קטנים
שר התשתיות הנחה את חברת נתג"ז למפות עשרות כיסים גיאולוגיים הפזורים במדינה, שבהם ניתן לאחסן כמויות קטנות של גז. המטרה: להיערך להפסקת הזרמת הגז בשעת חירום
ישראל מתכוננת לפעם הבאה שבה תופסק הזרמת הגז ממצרים: ל"כלכליסט" נודע כי בימים האחרונים הנחה שר התשתיות עוזי לנדאו את נתג"ז (נתיבי גז) - חברה ממשלתית האחראית להולכת הגז בישראל - להכין תוכנית למיפוי כיסים גיאולוגים קטנים המצויים ברחבי המדינה שבהם ניתן לאחסן גז טבעי לשעת חירום.
מדובר בכיסים תת־קרקעיים שבכל אחד מהם ניתן לאחסן גז בכמות קטנה (0.5 עד 2 BCM). מבדיקה ראשונית שערכה החברה בשבוע האחרון עולה כי בארץ קיימים עשרות כיסים בכמות זו - שעשויים למלא את הצורך בגז לתקופות ממושכות. השבוע נמצאו כבר שלושה כיסים פוטנציאליים על ידי החברה הממוקמים ליד ים המלח - באתרי קנאים, קידות ושדה זוהר.
על פי התוכנית, לאחר שנתג"ז תבצע מיפוי ראשוני של כל הכיסים הגיאולוגיים הקיימים, יועבר הנושא לבדיקה מקיפה שתיעשה על ידי גוף חיצוני בעל מומחיות גיאולוגית. במקביל תידרש נתג"ז לבחון את חיבור המאגרים התת־קרקעיים שיימצאו למערכת ההולכה הארצית.
הנחייתו של לנדאו נולדה על רקע התלות של ישראל בגז ממצרים ובעקבות חוסר היציבות באספקת הגז בחודשים האחרונים. לפני שלושה חודשים אירע הפיצוץ הראשון בצינור הגז המצרי שהשבית את הזרמת הגז לישראל ל־39 יום וגרם נזק של כ־250 מיליון שקל. לפני שבוע שוב אירע פיצוץ בצינור - אירוע שעשוי לגרום אף הוא נזק גדול, בעיקר לחברת החשמל שתצטרך להשתמש בתחליפי גז לתחנות הכוח שלה.
בין השאר, נועדה תוכניתו של לנדאו לאפשר פיזור של מקורות הגז בישראל למקרה חירום, כגון אסון טבע או מלחמה, היות שרוב צינורות הולכת הגז מרוכזים כיום בדרום (ים תטיס באשדוד, EMG באשקלון).