בנק ישראל: ההתייקרויות יתמתנו רק ב-2012
שיעור האינפלציה ב-21 החודשים הקרובים יעמוד על 3.2% – כך מעריכים כלכלני בנק ישראל בדו"ח המדיניות המוניטרית. כמו כן, המשק צפוי להמשיך ולצמוח ב-2011 ו-2012 בעד 4.5% והריבית צפויה לעלות בהדרגה לכ-4.4% בעוד שנה
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר הגיש לכנסת את דו"ח המדיניות המוניטרית של הבנק. להערכת חטיבת המחקר, שיעור האינפלציה ב-21 החודשים הקרובים יעמוד על 3.2%, מעט מעל הגבול העליון של יעד האינפלציה ויתייצב בתוך תחום היעד רק במחצית השנייה של 2012. על פי הדו"ח, שיעור האינפלציה יושפע מהעליות האחרונות של מחירי הסחורות והאנרגיה, אך גם בגלל המשך עלייתם של מחירי הדיור והתרחבות הביקושים.
דו"ח המדיניות המוניטרית כונה בעבר "דו"ח האינפלציה". במכתב הנלווה לדו"ח, מדגיש פישר כי לאורך זמן מה שיגרום להתמתנות ההתייקרויות בישראל היא עלייתה ההדרגתית של הריבית. להערכת כלכלני הבנק, המשק צפוי להמשיך ולצמוח בשנים 2011 ו-2012 בשיעורים נאים של 4.5% ו-4% אחוזים, בהתאמה. לאור הערכות אלה צופם בבנק כי הריבית תועלה בהדרגה לכ-4.4% בעוד שנה.
בעקבות העלאת הריבית והתרחבות הפער בין הריבית בישראל לריבית באירופה ובארה"ב, מעריכים שבמחצית השנייה של 2012 תתבסס האינפלציה בתוך גבולותיו של יעד יציבות המחירים, בעקבות התחזקות השקל.
"מסלול הריבית אינו קבוע", הדגיש הנגיד במכתבו. "הוא ייקבע בהתאם לסביבת האינפלציה, לפעילות הכלכלית בארץ ובעולם, לצפי לגבי העלאות הריבית על ידי הבנקים המרכזיים במשקים המובילים, ובהתחשב בהתפתחות שערי החליפין של השקל. ההחלטות החודשיות על שיעור הריבית המוניטרית, וכן על התערבות בשוק המט"ח והיקפה, תתקבלנה בהתאם להתפתחויות בתחומים אלה".
גורמי ההתייקרות: מחיר הדלק וחומרי הגלם
על פי נתוני בנק ישראל, המחירים בישראל עלו בשנה האחרונה ב-4.3%. זהו שיעור הגבוה משמעותית מיעד האינפלציה של הממשלה שעומד על תחום שבין 1% ל-3%. העלייה במדד המחירים לצרכן ברבעון הראשון של 2011, 0.7%, מדאיגה במיוחד. מדובר בשיעור העולה משמעותית על השיעור הנגזר ממרכז יעד האינפלציה בצירוף גורמי עונתיות לרביע זה.
להתייקרויות הללו יש כמה גורמים. גורמים חיצוניים, כמו התייקרות הדלק בעקבות האירועים במזרח התיכון והתייקרות של רוב חומרי הגלם לתעשיית המזון, בעקבות בצורות מתמשכות. כמו כן, ישנם גורמים פנימיים, כמו עליית הביקושים בישראל בתחומים מסוימים (כמו בענף הנדל"ן, למשל).
ההשפעה של מחירי הדירות ניכרת על האינפלציה. מחירי הדירות בישראל עלו בשנה האחרונה בשיעור של 16.1% ובבנק המרכזי כבר הזהירו בשבוע שעבר, כי המצב בשוק הנדל"ן עשוי לערער את היציבות הכלכלית במשק הישראלי כולו.
בבנק ישראל צופים כי התייקרות הנפט והמזון תימשך גם בשנתיים הקרובות. עם זאת, הם צופים כי האינפלציה תחזור אט אט אל תוך תחום היעד שקבעה הממשלה (3%-1%). הנתונים הכלכליים הטובים של המשק יאפשרו לבנק להמשיך להעלות את הריבית על השקל ואם המצב הכלכלי השברירי בארה"ב ובאירופה יימשך, הפער בין הריבית בישראל לריביות שם יתרחב. עקב כך השקל יתחזק עוד יותר מול הדולר והאירו – מהלך שיגרום להוזלתם של מוצרים מיובאים.
בשבוע שעבר אותת המפקח על הבנקים על כוונת בנק ישראל להעלות את הריבית ככל שיידרש על מנת להתמודד עם האינפלציה, והגביל את יכולתם של הבנקים להעניק משכנתאות בריבית משתנה. מהדו"ח שהוגש היום ניכר גם כן, כי השנה הקרובה תתאפיין בעלייה הדרגתית של הריבית בישראל ובהתחזקות נוספת של השקל מול האירו והדולר.