לבקשת נתניהו: הוקפאה תוכנית בנייה בירושלים
בפעם השנייה תוך פחות מחודש, ולקראת ביקור ראש הממשלה בארה"ב, הוסרו מסדר יומה של ועדת התכנון המחוזית שתי תוכניות לבניית מאות יחידות דיור בהר חומה ובפסגת זאב. במשרד הפנים אישרו: ההנחיה הגיעה ממשרד ראש הממשלה
- עדכונים שוטפים גם בעמוד הפייסבוק של ynet
שתי התוכניות היו אמורות לעלות מחרתיים בוועדה לדיון בהתנגדויות שהוגשו להן, כשלב אחד לפני הוצאת היתרי בנייה במקומות המיועדים וצעדי בנייה אופרטיביים. בימים האחרונים הוחלט על הסרת התוכניות מסדר היום,
צעד שמעכב בפועל את קידומן לזמן לא ידוע.
במשרד הפנים אישרו כי ההנחיה הנוכחית הגיעה ממשרד ראש הממשלה, שרק לפני שלושה שבועות דחה ארבע תוכניות בנייה גדולות מעבר לקו הירוק בשכונות בגילה, הר חומה, פסגת זאב ורמות. בסוף החודש אמור בנימין נתניהו לבקר בוושינגטון, על רקע התחזקות במעמדו של הנשיא ברק אובמה, בעקבות חיסולו של אוסמה בן-לאדן.
בנייתן של מאות יחידות דיור הוקפאה. שכונת הר חומה (צילום: רויטרס)
שכונת הר חומה, אשר שמה הרשמי הוא "חומת שמואל" הוקמה בשנת 1997 בעת ממשלת נתניהו הראשונה על אפה וחמתה של ארה"ב, כשהיא נמצאת מחוץ לתחומי הקו הירוק. על אף שהשכונה נמצאת בלב הקונצנזוס הישראלי, כל פעילות הכוללת את הרחבתה מעוררת גלי התנגדות בעולם, בין היתר משום שהדבר נתפש כהפרת הסטטוס-קוו בירושלים.
"משחקי חתול ועכבר מול הזירה הבינלאומית"
התוכנית שהורדה מסדר היום מתייחסת להר חומה ג', ועל-פי מסמכיה היא כוללת "כ-930 יחידות דיור, ומתכוננת על גבי שלוחה מוארכת ותלולה - 'סכין' - בדרום ירושלים בין צור באהר מצפון לבין בית לחם מדרום. השכונה מהווה את השלב השלישי בשכונת חומת שמואל".
בהתנגדות עקרונית שהגישה עמותת "עיר עמים" לתוכנית הבנייה בהר חומה נכתב, כי העמותה בחנה את התוכנית והגיעה למסקנה שהיא נועדה להפר האת האיזון בירושלים. "התוכנית יוצרת פגיעה חמורה במרקם החיים בירושלים, תוך מתן העדפה לבנייה בשטחי ירושלים המזרחית, שנכבשו על-ידי מדינת ישראל בשנת 1967, והעומדים בלבו של הליך מדיני, כאשר העדפה זו עלולה להזיק באופן חמור לתהליך המדיני ומעמדה של ירושלים".
בתגובה להורדת התוכנית מסדר היום מסרו בעמותת "עיר עמים" כי "ההתחשבות ברגישויות הפוליטיות של בנייה מעבר לקו הירוק בירושלים אמורה לסכל מראש קידומן של תוכניות אלה,
במקום משחקי החתול והעכבר שמשחקת ישראל מול הזירה הבינלאומית".
חברי הוועדה המחוזית לא קיבלו הודעה על הורדת התוכנית מסדר היום. "האמת היא שהתחושה אינה טובה", אמר ל-ynet חבר הוועדה, יאיר גבאי. "אני לא רואה התגייסות של כל המערכות כדי לקדם בנייה חדשה מאסיבית בעיר ירושלים כפי שצריך על מנת לתת מענה לזוגות הצעירים הרבים שמבקשים לקנות דירה במחיר סביר בעיר", הוא ציין והוסיף, "אם לא תהיה התעשתות של כל הגורמים הן, הממשלתיים והן המוניציפאליים, למען המטרה הזו אנחנו צפויים לאבד במו ידינו את ירושלים, וחבל".
במשרד הפנים אישרו בתגובתם כי "הנושאים ירדו מסדר היום המתוכנן בהתאם להנחיית משרד ראש הממשלה".
מלשכתו של נתניהו נמסר: "ישראל שומרת בקפידה על המדיניות שלא לעסוק או לפרסם סוגיות בנייה בירושלים במועדים מדיניים רגישים. ישראל מעולם לא לקחה על עצמה מגבלות כלשהן על הבנייה בירושלים. מדיניות התכנון והבנייה של ישראל לא השתנתה במהלך כהונת כל הממשלות האחרונות. יצוין שבכל מקרה, מדובר בשלבים מוקדמים של תכנון בנייה ולא בביצוע בפועל".