שתף קטע נבחר

 

איכון טלפוני: המלחמה הסלולרית בטרור

מערך המודיעין של צבא ארצות הברית הצליח לאתר ולהרוג את אוסמה בן-לאדן הודות לשיחות טלפון שביצע אחד מעוזריו. איך פועל איכון טלפוני ומה תפקידו במלחמה בטרור?

<< פייסבוק? מכונת ריגול מתועבת

 

אוסמה בן-לאדן, הטרוריסט המבוקש בעולם, אותר ונהרג אתמול במתקפה של כוחות אמריקנים מיוחדים בפקיסטן. זאת, אחרי שבמשך עשר שנים הפכו חיילים אמריקאים כל אבן שניה באסיה כדי למצוא אותו. הוא אותר לבסוף בזכות יירוט שיחת טלפון.

 

איך מאכנים שיחת טלפון?

ראשית, צריך שמישהו יבצע את השיחה. ארגוני טרור בינלאומיים מקפידים על מידור ונהלי ביטחון שדה שלא נופלים מאלו של צבאות מערביים מודרניים. הם משתמשים גם במכשירי הצפנה מתקדמים וגם בכלים לא טכנולוגיים כמו שליח עם פתק.

 

אבל אוסמה בן-לאדן לא יכול להסתתר מהצבא האמריקני בכוחות עצמו: פעלו סביבו הרבה מאוד עוזרים נאמנים. כדי למצוא את בן-לאדן, צריך היה המודיעין האמריקאי להפעיל שלל מאמצים מודיעיניים (תצפיות, סוכנים ועוד) כדי לאתר כמה שיותר אנשים מסביבתו של בן-לאדן ולהמתין שמישהו מהם יטעה.

 

שנית, צריך מערך מודיעין אותות תקשורת (COMINT) שידע לחפש שיחה ספציפית מאדם ספציפי שמקורב למר בן-לאדן. המאמץ המודיעיני לאיתור העוזרים והמקורבים כלל הרבה מאוד כלים טכנולוגיים מסווגים ושנים של ניתוח מידע. ב-2005 זוהה אחד משליחי בן-לאדן. איכון של שיחת טלפון שביצע בשנה שעברה גילה היכן מסתתר המבוקש.

 

איך זה עובד?

טלפונים סלולריים מדווחים את מיקומם לרשת כחלק מפעולתם; ברגע שאתם לוחצים על Send האות יוצא מן המכשיר ומגיע אל האנטנה הקרובה, שמעבירה אותו אל יעדו דרך אנטנות אחרות. לפי מיקום האנטנות ביחס למקור האות, אפשר לנתח את מיקום המכשיר שהוציא אותו. אם האנטנה לא "תדע" היכן נמצא הטלפון שלכם, היא לא תוכל להעביר אליו שיחות.

 

ישנן מספר שיטות לאיכון תשדורות סלולריות שכאלה. רובן מצריכות מספר אנטנות מיוחדות שיהיו פרוסות במרחב בו אמורה להימצא המטרה (במקרה שלנו, איסלמבאד). אנטנות האיכון יירטו את השיחה, יזהו שאכן מדובר במטרה וינתחו מאיזה כיוון היא הגיעה ותוך כמה זמן. כך ניתן להעריך מהיכן בוצעה השיחה.

 

חבורת בן-לאדן לא היתה קבוצת האנשים היחידה שהשתמשה בטלפונים סלולריים באיזור איסלמבאד. לכן, התבצע שימוש בכלים שיודעים לנתח גם את תוכן השיחה ולהצליב אותו עם מידע מודיעיני. למשל, אם מי שביצע את השיחה אמר "האמריקאים בחיים לא ימצאו אותו שם".

 

מטוסים עם אזניים

כדי לכסות מקסימום שטח ביעילות, משתמש צבא ארצות הברית במטוסים ייעודיים כמו גירסאות קומינט של ה-EP3c ובכלי טיס בלתי מאוישים. המטוסים מצוידים באנטנות שיודעות לנתח כיוון וזמן הגעה של אות. לעיתים מאזינים לשיחות שיורטו קציני מודיעין במטוס כדי להפיק מידע מודיעיני עשיר יותר: מהיכן בוצעה השיחה, מה נאמר בה ואילו משמעויות נגזרות מכך.

 

ברגע שמאותר מיקום המטלפן, מיד יסרקו את האיזור מטוסי תצפית. למה? משום שטכנולוגית יירוט השדרים לא מאפשרת לתת מיקום בדיוק של מטר על מטר או להגיד מאיזו קומה בבניין בוצעה השיחה. בנוסף, באיזורים בהם יש פחות אנטנות סלולר, יהיה נתון המיקום אפילו פחות מדויק ויגיע לרדיוס של מאות מטרים ויותר.

 

לשם כך, נתוני המיקום יוצלבו עם תצלומי האוויר כך שמומחי פענוח יוכלו לקבוע באיזה מן המבנים שבאיזור הגיוני שיסתתר בן-לאדן. במקרה שלפנינו, אותר מבנה גדול ומבודד, שלא אותרו ממנו תשדורות בכלל. המעגל נסגר באוגוסט 2010, כשהשליח של בן-לאדן ענה לטלפון שלו מתוך המבנה עצמו, וחשף באופן סופי את מקום המחבוא.

 

גורמי מודיעין בעולם משתמשים באיכון טלפוני וביירוט שיחות במטרה לאסוף מודיעין מחקרי (ללמוד מיהם האנשים שמקורבים למטרה) או כדי לייצר מודיעין למבצע בזמן אמת (לדעת אם המטרה בתנועה, או מודעת להתקרבות הכוחות).

 

עוד אלמנט שיכול לסייע לממשלת ארצות הברית בניטור גורמי טרור הם המכשירים עצמם. בשבוע שעבר למדנו שמכשירי אייפון ואנדרואיד מבצעים מעקב חשאי רציף אחרי המשתמשים בהם. גוגל ואפל יכולות לשלוף את נתוני המיקום בכל עת; למשל, כשממשלת ארצות הברית תבקש מהן בנימוס.

 

מורטל קומבט 9: קלאסי ועקוב מדם >>

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: mct
בן לאדן, בימים חיים יותר
צילום: mct
מומלצים