הכי טוב להיות אמא בנורבגיה, לאפגנית הכי קשה
מדד האמהות: הודות לתנאים, רק אחת מ-175 אמהות נורבגיות תאבד את הרך הנולד עד גיל 5. באפגניסטן רק ב-14% מהלידות נוכח גורם רפואי מיומן. ואיפה ישראל בין 164 הנסקרות?
נורבגית, זקפי קומתך בגאווה: המדינה הסקנדינבית היא המקום הטוב ביותר בעולם להיות בו אמא, כך עולה ממחקר חדש שהתפרסם אתמול (יום ג'). לפי המחקר, המקום הגרוע ביותר עבור אשה להביא בו ילד לעולם הוא אפגניסטן.
- עדכוני חדשות שוטפים גם בעמוד הפייסבוק של ynet
באפגניסטן ובתשע המדינות האחרות שנועלות את "מדד האמהות", שהופק על-ידי הארגון Save The Children הפועל שלא
למטרות רווח, אמהות וילדיהן מתמודדים עם "תנאים מבעיתים", ואחד מכל שישה ילדים בהן מת לפני גיל חמש. אחד מכל שלושה סובל מתת-תזונה.
לכמעט מחצית מהאוכלוסייה במדינות שבהן הכי נורא לגדל ילדים אין גישה למים נקיים, ועל כל חמישה בנים שרשומים בבתי הספר היסודיים יש ארבע בנות רשומות. המדינות האחרות שנועלות את הרשימה, מהגרועה לגרועה פחות, הן אפריקניות ברובן: ניז'ר, גינאה-ביסאו, תימן, צ'אד, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, אריתראה, מאלי, סודן והרפובליקה המרכז אפריקנית.
כמו במדדי איכות חיים אחרים, גם כאן בראש המדינות שבהן טוב לגדל ילדים ניצבות הסקנדינביות: נורבגיה, איסלנד, שבדיה, דנמרק ופינלנד. אחריהן ניצבות לפי הסדר: אוסטרליה, ניו-זילנד, בלגיה, הולנד וצרפת. הנשים והילדים במדינות אלה נהנים מתנאים מצוינים בכל הנוגע לבריאות, חינוך וכלכלה, לפי הדו"ח.
בנורבגיה, לדוגמה, "צוות רפואי מיומן נוכח למעשה בכל לידה", בעוד שבאפגניסטן, רק ב-14 אחוז מהלידות יש נוכחות של
גורם רפואי מיומן. תוחלת החיים לאשה בנורבגיה עומדת על 83 שנה, ובאפגניסטן היא 45 שנה. רק אשה אחת מתוך 175 בנורבגיה תאבד את הבן או הבת שלה לפני גיל 5.
גרמניה, ספרד ובריטניה נמצאות מחוץ לעשירייה הפותחת, וארה"ב ניצבת הרחק מאחור - במקום ה-31. אחריה ניצבות לוקסמבורג ובלארוס. ישראל, למי שמתעניין, מדורגת במקום ה-45. היא נכללת בקבוצה הדירוג השנייה מתוך שלוש, שמוזכרת תחת הכותרת "מדינות פחות מפותחות". בקבוצת דירוג זו היא ניצבת במקום השני, אחרי קובה.