חוגגים עצמאות: אלכוהול תוצרת הארץ
קבעתם מיקום למשימת המנגל, ביצעם חלוקת עבודה וקניות, וכל שנותר הוא להחליט איזה אלכוהול לצרוך. להלן מדריך שסוקר את המשקאות המקומיים, מפרט מה שותים עם כל מנה ומציע מתכונים לקוקטיילים צבעוניים
יום העצמאות בפתח ואיתו הדילמות הנצחיות. פארק או ים? חניון סואן או על הדשא של השכן? על כל זאת ועוד, תשיבו לבד, אבל אני כאן כדי לעזור לכם להחליט מה שותים ליד. ננסה לעשות קצת סדר במרחב, להתאים את הבחירה לאווירה ולאירוע, לפרופיל המוזמנים ולהמלצות הקצב.
יינות אדומים
לְמי? לכל מי שמוזמן לחגוג במזגן, לאלה המסבים אל חצר מוצלת וקרירה של דירת גן, למבלים בחורשה בצפון, למשכשכים רגל אחת במי מעיינות תחת אקליפטוס ענק בעוד חבר מנפנף על המנגל. למי שהתלבט במונדיאל האחרון בין ארגנטינה לברזיל.
לְמה? לסטייקים עבים, אנטרקוט, סינטה, צלעות טלה או כבש. לקדירת בשרים סמיכה בסיר ברזל כבד. להמבורגר ענק הום-מייד מבשר בקר מובחר.
מה נקנה בסופר? רקנאטי שיראז 2010 הוא יין עשיר ומורכב, אפוף עומק ריחות וטעמים (בעיקר שוקולד ושזיפים שחורים) הנהנה משמנוניות רכה וסיומת ארוכה וטובה. השיראז הינו זן נהדר שנקלט היטב בארץ ומהווה תחליף יצירתי לקברנה סוביניון ולמרלו המוכרים כל כך. 59 שקלים מוצדקים שיעשו לכם אחלה עניין בפה.
ואם אנחנו משקיענים? שימו יד על מרלו כרם יוסף 2008 של יקב שורק מטל שחר. מדובר במרלו עם חיים משל עצמו, לא קליל ולא מתחנף. היין דחוס ומורכב, בעל גוף מלא וטעמים כהים ובשלים, כמעט ריבתיים. יין אדום נהדר שיזדקק לנשימה ארוכה ויתפתח היטב במהלך ארוחה דשנה וארוכה. 100 שקלים.
מושלם עם יין אדום (צלום: Index Open)
יינות לבנים
לְמי? לחוגגים על מרפסות נמוכות, בים ובשדרה, על הדשא בקיבוץ או עם החבר'ה. לכל מי שמאס במבעבעים זרים, למתחילים.
לְמה? למניחים על האש דגים עטופים בנייר כסף, קלחי תירס שמנמנים ופלפלים קלויים שימולאו בגבינות מלוחות. לנוגסים בעוף אסייתי מוקפץ בחמאת בוטנים. למי שפותח את עונת האבטיח והבולגרית. לזוללי קינוחים לחים.
מה נקנה בסופר? בנימינה "יוגב" בלנד ארומטי 2010. יין לבן חצי יבש שהינו בלנד של הזנים הכי קלילים וקיציים שנטעו כאן: פרנץ' קולומבר, מוסקט אלכסנדרוני וגוורצטרמינר. חגיגה שמחה של ענבים המגיבים בהתאם, מתקבל יין קל וכיפי, שנהנה מאיזון הרמוני בין חומציות רעננה למתיקות נעימה ומפנק עם סיומת חצי פריכה. 45 שקלים.
ואם אנחנו משקיענים? אז White Tulip 2009 של יקב טוליפ מכפר תקווה. יין לבן חצי יבש, שהוא בלנד של 70% ענבי גוורצטרמינר ו-30% סוביניון בלאן מכרמים בגליל העליון. יין פרחוני מאד, עם אף קיצי ונהדר. בפה הוא פירותי, מתובל ומתקתק אבל משלח גם רעננות חמצמצה. שילוב ומאוזן ומוצלח מאד של ארומות וטעמים. 67 שקלים.
דג בנייר כסף? רק עם יין לבן (צילום: ירון ברנר)
יינות רוזה
רוזה הוא לא אדום ולא לבן. יין ורוד. הוא אמנם נבצר אך ורק מזני ענבים אדומים אך הם באים במגע קצרצר עם הקליפות ולכן צבעו בהיר וסמוק. לאחר סינון התירוש מקליפות וחרצנים, ממשיכים לייצרו במסורת היינות הלבנים. את הרוזה מומלץ לשתות קר מאוד ואין הולם ממנו לימים החמים שבפתח, ליווי מושלם לכל פיקניק ועל האש, בתנאי שהוא מחכה בצידנית.
לְמי? לחוגגים על שפת הבריכה, למתלטפים על שפת המצוק, לחוגגים בדרום הלוהט, ביערות לחים ובחורש סבוך מהביל. למי שחוגגים דווקא במתכונת חלבית. למי שתמיד חם לו. למתחילות.
לְמה? בן לוויה מושלם למנות ראשונות, סלטים קרים, אנטיפסטי, גבינות חצי רכות, להתחלות מפונפנות כמו סביצ'ה וסלטי אטריות שעועית חריפים אש.
מה נקנה בסופר? יקב הרי גליל רוזה 2010. יין יבש. בלנד משגע של סנג'ובזה, פינו נואר, קברנה סוביניון וברברה. ליין צבע ורוד עז, אופי פירותי וריכוז טעמים עשיר. ארומות של תות שדה, ורדים ופרחי הדר מכות באף ומציפות את חלל הפה. המתיקות הנעימה נוכחת עד לסיומת מרעננת. כיף גדול ויופי של תמורה לכסף. 39 שקלים.
ואם אנחנו משקיענים? רוזה סמוק 2009 של יקב יפתחאל מאלון הגליל. יקב קטן ושווה שמנפק יינות מעניינים ומרעננים מאד. הרוזה הינו בלנד של ענבי סנג'ובזה ומרלו. את הפה מציפה מתיקות מעימה ומאוזנת, המרלו מעניק לו כמעט גוף אמיתי והשמחה רבה. חשוב לקרר אותו טוב-טוב ולשתות לאט. 55 שקלים.
סביצ'ה עם רוזה זה חגיגה לחך (צילום: ירון ברנר)
בירות
לְמי? למילואימניקים, למי שסוגר את החג בבסיס, לסטודנטים על הדשא בבן גוריון, למי שמזיע, למי שמנפנף, למי שספונטני, בים, על החול החם.
לְמה? נקניקיות, כנפיים, טבעות בצל על פחמים, פרגיות במרינדה עסיסית של סויה, שום ומייפל גם. כל מה שקטן ומשחילים על קיסם. למי שאוהב הרבה תפוצ'יפס ליד הבשר שלו.
מה נקנה בסופר? חשפו את בירה אלכסנדר. בירה טרייה, לא מסוננת ולא מפוסטרת. שוות במיוחד הבלונדינית, שהיא בירת אייל מפותחת, עם ניחוח פירותי ואיזון מדוייק בין מרירות הכשות למתיקות הלתת והאמבר, בירת אייל ענברית, שמסחררת בפה טעמי לתת קלוי מאוד, צבע אדמדם וארומות פרחוניות. נו טוב, אולי לא בסופר, אבל בחנויות היין בטח. 15 שקלים מוצדקים.
ואם אנחנו משקיענים? מבשלת סלארה מקיבוץ גניגר מצננת עם Salara Smoked Stout, בירה כהה כמו סטאוט אירית, אבל נותנת בראש עם טעמי עישון וקלייה עזים, גוף מלא ודחיסות נעימה שמציפה את הפה. לחובבי הז'אנר ממתינה בסוף סיומת חצי מתוקה שמצ'פרת בטעמי שוקולד מריר וקפה. שווה ומיוחדת. למתקדמים, מיטיבי לסת ולאוהבים להתנסות. 15 שקלים.
עם הכנפיים באה הבירה (ציום: ירון ברנר)
עראק
לְמי? למי שאוהב להשתכר בזול ומהר. למי שחוגג ליד אגמים, נחלים, עם הרגליים במים. למי שאוהב לתת בכפיים. במסיבות על הגגות, קומזיצים אל תוך הלילה ולמי שכבר מחכה לאפריטיף של הבוקר אחרי.
לְמה? להעביר את הזמן עד שיגיעו האורחים, בעיקר עם זיתי טאסוס קמוטים, קשיו, שקדים מלוחים ושלל פירות חתוכים. ברבוניות מטוגנות, דגי עראס קטנים, מליטות, סרדינים מטוגנים.
מה נקנה בסופר? עלית העארק, ללא ספק. מותג העראק הנמכר ביותר בישראל. ולא בכדי. הכי טעים, הכי מודגש, מזוקק 3 פעמים במזקקת סיר ועושה את העבודה בכיף. 40% אלכוהול ויש גם גרסה של 50% (אלוף הארק). 24 שקלים ו-29 שקלים בהתאמה.
ואם אנחנו משקיענים? עראק אל נמרוד. מיוצר ע"י צד"לניקים לשעבר באזור התעשייה גורן. עם ידע לבנוני אוריגינל והרבה מסורת. עראק נוכח המיוצר מענבים ומזוקק 3 פעמים בדודי נחושת. טעם עז, טעמי אניס ושומר בולטים, אפטר טייסט של תמרים וניחוח של ברנדי שורה מעל הכל. כדאי לדלל אותו עם מעט מים וקוביות קרח ואז ליהנות ממנו מאוד. 50 שקלים לחצי ליטר.
מחכים לאורחים? נסו פירות עם עראק
קוקטיילים ליום העצמאות
יום העצמאות הוא אחד החגים הכיפיים. משוחרר, לא פורמאלי, נע בגמישות לאורך לוח השנה. פחות משפחתי יותר חברי ובעיקר נופל תמיד על התפר הזה שבין האביב החמקמק לקיץ אמיתי. חג שמזמן ערב משוחרר של מסיבות ומפגשים של כיף ובוקר שלם וארוך למחרת, של קרנבל טעימות ארוך. כדי להעביר את הזמן עד שיגיעו האורחים, כדי להמיס את הקרח ולשחרר את הארוחה עוד קצת, אני מציעה לכם קוקטיילים קלים קלים, שמותאמים לכמות גדולה של אנשים.
הכמויות חושבו לפי עשרה אנשים. מי שרוצה לקחת איתו קוקטייל מוכן לחבר'ה שחוגגים בחוץ – שיצטייד בבקבוקי ליטר וחצי או שני ליטר ריקים והרבה קרח. והכי חשוב, שיהיה שמח.
וודקה אבטיח
המרכיבים:
800 מ"ל וודקה
160 מ"ל מיץ לימון סחוט טרי
100 מ"ל קוואטרו, טריפל סק או ליקר תפוזים אחר
10 כפיות סוכר חום
אבטיח שלם גדול, חתוך לקוביות בינוניות
אופן ההכנה:
- מרסקים בבלנדר את כל המרכיבים עם 4-5 קוביות קרח.
- מוזגים לקערה גדולה ומדללים בכיף עם עוד קוביות קרח.
אדום, קר ואלכוהולי - וודקה אבטיח (צילום: shutterstock)
מנגו-טיני משגע
המרכיבים:
800 מ"ל וודקה
5 מנגו טריים קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
150 מ"ל מיץ לימון או ליים סחוט טרי
10 כפות סוכר
5 כפות ג'ינג'ר קצוץ טרי
חופן עלי נענע טריים שלמים
אופן ההכנה:
- מרסקים בבלנדר את כל המרכיבים עם 6 קוביות קרח.
- יוצקים לקערה ומוסיפים עוד קוביות קרח, לצינון ולדילול. מקשטים בחופן עלי נענע טריים.
עראק מרציפן
המרכיבים:
750 מ"ל ערק (בקבוק שלם)
450 מ"ל מיץ לימון סחוט טרי
325 מ"ל רוזטה (תרכיז שקדים לבן וסמיך, ניתן להשיג בחנויות התבלינים ובשווקים)
חופן נדיב של עלי נענע טריים
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב עראק, רוזטה ומיץ לימון עם הרבה קרח.
- מוזגים לקערה, מקשטים בעוד קרח ועלי נענע טריים.
- אפשר להניח בתחתית הכוס שקדים טריים טבעיים (לא קלויים).
סנגרייה ג'אפה
אופן ההכנה:
2 בקבוקי יין אדום יבש
1 בקבוק מיץ תפוזים סחוט טבעי
1/4 בקבוק שרי ספרדי
4 תפוזים חתוכים לקוביות
2 לימונים חתוכים לקוביות
4 תפוחים פינק ליידי חתוכים לקוביות
2 אגסים אדומים חתוכים לקוביות
אופן ההכנה:
- מניחים את כל הפירות החתוכים בקערה ועליהם יוצקים את כל הנוזלים.
- מערבבים היטב, מוסיפים הרבה קרח.
סנגרייה (צילום: ויז'ואל פוטוס)