הדוקטורנטים בבר-אילן משביתים את המעבדות
"מלגות של 3,300 שקלים זו בדיחה עצובה, שמראה את היחס של המדינה לחוקרי העתיד", אמר דוקטורנט. באוניברסיטה אמרו בתגובה: "הם מתפרצים לדלת פתוחה"
איך אפשר להתקיים מ-3,300 שקלים בחודש? הדוקטורנטים באוניברסיטת בר אילן ממשיכים במאבקם, למען מלגת קיום "בכבוד". מהבוקר (יום ד') הם משביתים את עבודת המעבדות עד להודעה חדשה.
על-פי הנהלים הקיימים באוניברסיטת בר-אילן, הדוקטורנטים זכאים במסגרת מחקרם מלגות קיום בגובה של כ-3,300 שקלים בחודש, כל עוד הם
מתחייבים שלא לעסוק בעבודה אחרת. לא מדובר במלגה רגילה הניתנת כבונוס, אלא כשכר עבור העבודה שהם מבצעים מדי יום במעבדות המחקר.
עם זאת, מפני שמלגות הקיום באוניברסיטאות האחרות גבוהות לטענתם בלמעלה מ-50%, החליטו הדוקטורנטים לפני מספר חודשים לפתוח במאבק ציבורי למען שיפור שכרם. המאבק הגיע הבוקר לשיאו כש-500 הדוקטורנטים השביתו את כל מערך המעבדות האוניברסיטאי.
הדוקטורנטים, שרובם הורים לילדים, טוענים כי בתנאי השכר הללו לא ניתן להתקיים בכבוד והם נאלצים להיכנס לחובות ולגור בבתי הוריהם כדי לשרוד כלכלית. בנוסף, לטענתם, בימים האחרונים הנהלת האוניברסיטה אמנם הודיעה כי היא מוכנה לבוא לקראתם והחל משנת הלימודים הבאה להעלות את המלגות ל-4,000 שקלים בחודש, אך הדוקטורנטים דחו את ההצעה. לדבריהם, הם זקוקים לכסף מיידית ולא עוד חצי שנה.
שובתים? לא תקבלו כסף
בנוסף, השובתים הזועמים - שפתחו דף מחאה בפייסבוק - טוענים כי בתגובה על איומי ההשבתה הודיעה הנהלת האוניברסיטה כי מהדוקטורנטים שיחרימו את עבודת המעבדות תישלל הזכאות למלגה. "מדובר באיום נבזי ומקומם, שנועד לגרום לסטודנטים להכפיף את ראשם ולקבל את תכתיבי האוניברסיטה", אמר נציג הדוקטורנטים און מירו. "הנהלת האוניברסיטה צריכה להבין שרובנו בעלי משפחות וגם מלגות קיום בגובה 4,000 שקלים אינן מספיקות כדי לקנות אוכל וחיתולים לילדים. הדרישה שלנו היא שלכל הפחות ישוו את התנאים שלנו לאלו של הדוקטורנטים באוניברסיטת תל אביב, המקבלים כ-4,600 שקלים בחודש".
דוקטורנט אחר הוסיף: "מלגות של 3,300 שקלים זו בדיחה עצובה, שמראה את היחס של המדינה לחוקרי העתיד. הניסיון של האוניברסיטה
להפחיד את הדוקטורנטים הוא פגום מיסודו. לא ראוי שמוסד אקדמי אשר תלוי בחוקרים שלו כדי לקדם את מחקריו יתייחס אליהם בצורה כל כך מזלזלת".
לירון פוליצר ,סגן יושב ראש אגודת הסטודנטים באוניברסיטה, ציין ש"בעידן שבו ישנה מלחמה מתמדת בבריחת המוחות, זוהי הנקודה שבה צריך לגלות מנהיגות ולשנות מהיסוד את הקצאת המשאבים לתחומי המחקר, שכן כל בר דעת מבין שהסכומים שמוקצים כיום הם לעג לרש ואינם משקפים כהוא זה את חשיבות המחקר באוניברסיטת בר אילן".
מאוניברסיטת בר אילן נמסר בתגובה: "הדוקטורנטים התפרצו לדלת פתוחה. זה כמה חודשים דנה האוניברסיטה בדרכים לעודד את המחקר וכחלק מזה נידונה הגדלת המלגות לתלמידי מחקר. בימים אלה התקבלה החלטה בוועדה שדנה בנושא להגדיל את המלגות לפחות ב-20%. החלטה שמשמעותה תוספת של כמה אלפי שקלים לשנה לכל מלגה והגדלת מסגרת התקציב למלגות ב-5 מיליון שקלים. לאור זאת, הביקורת של הסטודנטים על החלטת הוועדה תמוהה וקנטרנית. כמו כן המלגה ניתנת לדוקטורנטים בגין מחקר באוניברסיטה. סטודנט שלא יעסוק במחקר לא יהיה זכאי למלגה".