דייסה תעזור לשינה? 10 תשובות על תזונת התינוק
באילו מים להשתמש להכנת הבקבוק לתינוק? האם לתזונת האם המניקה השפעה על החלב? ואיך להרגיל אותו למזון מוצק? 10 תשובות לשאלות שמטרידות כל הורה לתינוק מגיל לידה עד שנה
כל עוד התינוק מביע את עצמו בבכי בלבד ואינו מסוגל לומר להוריו אחרת שהוא רעב, מתחבטים לא מעט אבות ואימהות בשאלות תזונה. האם מה שאוכלת האמא משפיע על טעם החלב בהנקה? האם אפשר להוסיף משהו לבקבוק כדי שהילד יישן טוב יותר בלילה? ואיך להכיר לו את המוצקים הראשונים?
הנה תשובות לעשר מהשאלות הנפוצות ביותר של הורים בנושא תזונת תינוקות ופעוטות מצוות המומחים של "סימילאק", הכולל גם דיאטניות מוסמכות, כדי שכולנו נוכל לישון באמת בשקט בלילה.
1. האם תזונת האם המיניקה משפיעה על הרכב חלב האם וטעמו?
תזונה מלאה ומאוזנת חשובה בזמן ההנקה, ואין המלצה למניקות להימנע ממזון כלשהו או מקבוצת מזונות, אלא אם כן ישנה תגובה שלילית וברורה של התינוק למזון מסוים שאכלה האם לפני ההנקה.
2. באילו מים מומלץ להכין תרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל)?
מים המשמשים להכנת תמ"ל חייבים להיות בטוחים לשימוש, לכן עבור תינוקות עד גיל שנה יש להרתיח את כל סוגי המים במשך שתי דקות לפחות לפני ההכנה.
ניתן להשתמש במי ברז המכילים פלואוריד, החיוני לבריאות השיניים. מומלץ להשתמש במי ברז קרים בלבד, כיוון שמים חמים עלולים להכיל מתכות הנודדות מהצינורות ומהדוודים למים. בכל בוקר כדאי לתת למים לזרום במשך כמה שניות, כדי לשטוף את הצנרת מהרכיבים האלה.
3. מה הקשר בין שמן דקל לבעיות עיכול אצל תינוקות?
ממחקרים עולה שלשמן דקל השפעה שלילית על מערכת העיכול ועל תהליך ספיגת הסידן בגוף התינוק.
בתהליך העיכול של שמן הדקל נוצרת חומצה פלמיטית חופשית. כאשר חומצה זו נקשרת לסידן המתקבל מצריכת תמ"ל, נוצרים מלחים קשי תמס העלולים לגרום למרקם צואה קשה אצל תינוקות (המתבטא בכאבי בטן ובפליטות מרובות) ולעיכוב בספיגת הסידן בגוף.
4. האם ניתן להעשיר את התמ"ל כדי שהתינוק יישן טוב יותר?
ממחקרים עולה שעד גיל חמישה חודשים שנת הלילה אינה מושפעת ממתן דייסות אורז או קורנפלור בארוחה הקודמת לשינה. התמ"ל מתוכנן לספק את כל צרכיו של התינוק בגיל זה, ותוספות עלולות להזיק אם לא ניתנו על פי שיקול דעתו של רופא וכמענה לבעיה רפואית.
כמו כן, אין לחשוף את התינוק לטעימות מזון משלים (מוצקים) לפני השבוע ה-17 לחייו (גיל ארבעה חודשים).
שלבו את התינוק בארוחות המשפחתיות (צילום: index open)
5. אילו מזונות ניתן לשלב מגיל חצי שנה?
מגיל חצי שנה ניתן לשלב את המזונות הבאים במסגרת שתי ארוחות ביום: בקר, הודו, עוף, דגים, ביצים, טחינה, קטניות, דייסות לתינוקות מועשרות בברזל, ירקות, פירות ומים. כמו כן, חשוב לשלב במסגרת ארוחה אחת לפחות מזון עשיר או מועשר בברזל.
מגיל תשעה חודשים ניתן לשלב גם מוצרי חלב ניגר כמו גבינות, לבן, אשל, יוגורט ומעדני חלב. מגיל שנה ניתן לשלב דבש וחלב פרה או חלב מבעל חיים אחר.
מגיל שנה ומעלה מומלץ לספק לתינוק אוכל מכל קבוצות המזון.
6. איך לעודד את התינוק לטעום ירקות?
גם אם בתחילה נראה שהתינוק מסרב לסוג מזון מסוים, כגון ירקות, חשוב להציג לו את המזון החדש בכמויות קטנות, כמה פעמים בשבוע באופן עקבי.
הוספת מאכלים לתפריט היומי צריכה להיעשות בהדרגה ובסבלנות. מומלץ לשלב את התינוק בארוחות המשפחתיות כדי לתת דוגמה ולאו דווקא להאכיל אותו בנפרד. תינוקות אוהבים לחקות את הסובבים אותם, גם בתחום התזונה.
נוסף על כך, הקפידו להפריד בין המאכלים החדשים, כדי להרגיל את התינוק לטעמים ולמרקמים שונים. עם הזמן יש לכלול מזונות משלימים כחלק מתפריט המשפחה, במסגרת שתי ארוחות ביום, כשלפחות אחת מהן מכילה מזון עשיר בברזל.
בתקופת המעבר למזון מוצק חשוב שהתינוק ימשיך לקבל כמות מספקת של חלב אם או (תמ"ל) העשירים ברכיבי התזונה הדרושים לתינוק, כולל ויטמינים ומינרלים.
7. איך להקנות הרגלי אכילה נכונים לבני שנה?
לקראת סוף השנה הראשונה לחיי התינוק הוא מוכן ללעוס וזקוק למרקם גס יותר במזונותיו. בתקופה זו רוב התינוקות מוכנים מבחינה התפתחותית לאכול לבד ויש לעודדם לעשות זאת.
רצוי להגביר בהדרגה את המעבר למזון בגודל ובמרקם הניתן לתפיסה באצבעות הפעוט ("אוכל אצבעות"), כמו חתיכות ירקות ופירות מבושלים רכים, פירות בשלים ורכים כמו בננה ואבוקדו, בשר ועוף מבושלים, קוביות גבינה וסוגי מזון הנאכלים בארוחה המשפחתית.
הרגלי האכילה החשובים בתקופה זאת כוללים נטילת מזון מתוך כף, לעיסה, האכלה עצמית באצבעות או בכף ושתייה עצמאית מכוס.
8. איזה מזון לתת לתינוק בן שנה הסובל ממחסור בברזל?
המקור הזמין ביותר לברזל זמין הוא בשר, לכן מומלץ לתת לפעוטות מנה בשרית בכל יום ולשלב בארוחה מאכלים המכילים ויטמין C, כמו מיץ לימון בסלט, מיץ תפוזים או גמבה.
רצוי להימנע משתיית תה לסוגיו וכן להמתין שעתיים בין ארוחה בשרית לחלבית ולהפך.
אם בדיקת דם מראה כי לפעוט מחסור בברזל, יש להיוועץ ברופא לגבי הטיפול המתאים ומתן תוספי ברזל.
9. מהי התזונה המומלצת לפעוטות מעל גיל שנה?
החל מגיל שנה מומלץ שהפעוט יאכל מכל קבוצות המזון, תוך התחשבות בערכי התרבות וההרגלים הקולינריים של המשפחה. הנה דוגמה לכמויות שילד צריך לאכול מקבוצות המזון השונות:
- דגנים - שלוש מנות ביום (מנה = פרוסת לחם אחת)
1/2 כוס אורז או פסטה מבושלים
1/2 כוס שיבולת שועל
1 כוס דייסה מוכנה לאכילה
- ירקות - כוס ירקות חתוכים ביום
- פירות - כוס פירות חתוכים ביום
- חלב ומוצריו- שתי מנות ביום (מנה = 1 כוס חלב)
50 גרם גבינה 5%
- בשר וקטניות - שתי מנות ביום (מנה = 30 גרם בשר/ עוף/ דגים)
1 ביצה
1/4 כוס שעועית מבושלת
- שמן - שלוש מנות ביום (מנה= כפית שמן/ חמאה)
10. איך לעודד את התינוק לשתות מים?
מומלץ להקפיד על שתייה לאורך היום, בעדיפות למים. מחקרים מראים כי שתייה של מיצים או משקאות ממותקים בכמות גדולה עלולה להחליף מזונות בעלי ערך תזונתי אחר, לפגוע בתיאבון ולגרום לעששת.
הפכו את שתיית המים לנגישה יותר - הזכירו לילדים לשתות, הפחיתו את קניית המשקאות הממותקים, שתו יחד עם הפעוט (ניתן לשלב משחקי שתייה), קנו כוס יפה והוסיפו קוביות קרח למים כדי לגרות את הפעוט לשתות.