הדולר התחזק ב-1.17% ל-3.447 שקלים
על רקע חשיפת "כלכליסט" כי בעוד פחות מחודשיים ייכנס לתוקף צו חובת הדיווח על עסקאות במט"ח ובמק"מ, רשם המטבע האמריקני עליה. האירו נחלש ל-5.006 שקלים
צעדיו של נגיד בנק ישראל פישר נושאים פירות. הדולר זינק היום (ו') ב-1.174% ושערו היציג נקבע על 3.447 שקלים. האירו נחלש ב-0.92% ושערו היציג נקבע על 5.006 שקלים. אתמול נחשף ב"כלכליסט" כי פישר מעביר את המלחמה בספקולנטים לפסים מעשיים: צו חובת הדיווח על עסקאות במט"ח ובמק"מ ייכנס לתוקף בעוד פחות מחודשיים, ב-1 ביולי. מדובר בהפעלת טיוטת הצו שעליה הודיע בנק ישראל בינואר השנה.
באותו יום הפתיע הבנק את כל הפעילים בשוק מטבע החוץ כשהפיץ לפני תחילת המסחר במט"ח לבנקים, למתווכים הפיננסיים ולגופים אחרים טיוטת צו הקובע חובת דיווח על תושבי ישראל ועל תושבי חוץ שביצעו עסקות החלף (SWAP) שקל-מט"ח ועסקאות עתידיות במט"ח בסכומים של 10 מיליון דולר ומעלה ביום אחד.
הטלת חובת הדיווח נועדה לאפשר לבנק ישראל להכין את התשתית למאבק בספקולנטים במטבע חוץ, שאחראים במידה רבה להתחזקות שנרשמת בשנתיים וחצי האחרונות בשער השקל. ספקולנטים אלה מנצלים את פערי הריביות בין השקל לבין הדולר והאירו. הם מביאים לארץ כמויות גדולות של מטבע חוץ, ממירים אותן לשקלים וקונים בכסף שקיבלו מלווה קצר מועד שמנפיק בנק ישראל. כתוצאה מכך מחזיקים כיום המשקיעים הזרים כשליש מסך אגרות המק"מ שהנפיק הבנק.
פער הריביות צפוי להתרחב
השקל נסחר השבוע במגמה מעורבת מול הדולר והאירו, בדומה למגמת המסחר בשוק המט"ח הבינלאומי. הדולר סיים את המסחר כמעט ללא שינוי ושער האירו המשיך לנוע סביב רמת 5.05 שקל. השבוע פורסם דו"ח האינפלציה לרבעון הראשון של בנק ישראל, לפיו ממשיכים להתקיים התנאים התומכים בייסוף השקל, כולל העודף בחשבון השוטף ופער הריביות. בבנק ישראל מעריכים, כי פער הריביות צפוי להמשיך ולהתרחב.להערכת כלכלני הפועלים, "השקל צפוי להמשיך ולהיסחר בתקופה הקרובה בהשפעת ההתפתחויות במסחר בדולר ובשוקי המניות בעולם. כמו כן, יושפע השקל מגורמים מקומיים מנוגדים. מחד, הגורם העיקרי התומך בהיחלשות השקל הוא התערבויות בנק ישראל במסחר במגוון דרכים. מאידך, בין הגורמים התומכים בהתחזקות השקל ניתן למנות את הכלכלה היציבה בישראל והציפיות להעלאות ריבית נוספות ע"י בנק ישראל ובעקבותיהן, הרחבת הפער בין הריבית השקלית לריבית הדולרית".
לדברי כלכלני בנק לאומי, "להערכתנו, במידה שהמצב הגיאו-פוליטי יוותר יציב, ישמור השקל על איתנותו על רקע מצבו היחסי של המשק המקומי ועל רקע פער הריביות שצפוי להמשיך ולהתרחב. עם זאת, יש לקחת בחשבון כי בנק ישראל עשוי להמשיך ולנקוט בצעדים שונים כדי למתן מגמה זו".
דולר
צילום: gettyimages imagebank
מומלצים