למרות חמאס: עוד 124 מיליון ד' מאירופה לרשות
בישראל מדברים על הקפאת כספים לרשות על רקע הפיוס בין פתח לחמאס, ומנסים למנף אותו להישגים מדיניים, אבל באיחוד האירופי לא מתרגשים. יום אחרי שנתניהו הזהיר בצרפת ובריטניה מהשלכות הפיוס, הודיעה אירופה על תוספת סיוע
חמאס לא מפחיד אותם: האיחוד האירופי הודיע היום (ו') כי יעביר לרשות הפלסטינית תוספת של 85 מיליון אירו (124 מיליון דולר), כדי לסייע לה לשלם את המשכורות לעובדים חיוניים ולתמוך במשפחות מצוקה. זאת, חרף אזהרות ישראל מפני הסכם הפיוס בין פתח לחמאס, שלפיו אמורה לקום ממשלה חדשה שתהיה מקובלת על שני הפלגים.
בהודעה שפרסמה הנציבות האירופית נכתב כי העברת הכספים, שלא הייתה אמורה להתבצע כעת, הואצה לבקשת ראש
ממשלת הרשות הפלסטינית, סלאם פיאד, כדי לעמוד בצרכים הכספיים הדוחקים של הרשות. לפי ההודעה, 45 מיליון אירו מיועדים לתשלום משכורות ודמי פנסיה של עובדים חיוניים - בעיקר רופאים, אחיות ומורים. 40 מיליון אירו אחרים יוקצו לקצבאות עבור משפחות נזקקות.
"חשוב שהגישה לשירותים ציבוריים חיוניים תמשיך להתקיים ללא הפרעה, ושהזכות לשירותים סוציאליים תכובד", אמרה שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון. הכספים שעל העברתם הודיע היום האיחוד האירופי ניתנים בנוסף לדמי סיוע בסך 100 מיליון אירו שכבר אושרו לשנת 2011. הכסף יועבר לפלסטינים דרך מנגנוני האיחוד האירופי, שכבר סיפקו 762 מיליון אירו לתמיכה ברשות מאז 2008, בנוסף ל-276 מיליון אירו ממדינות האיחוד עצמן.
העברת הכספים החריגה מצד אירופה באה כשברקע בישראל כבר מדברים על האפשרות של הקפאת כספים המיועדים לרשות, מחשש שהם ייפלו לידיהם של פעילי טרור, בשל ההתקרבות בין פתח לחמאס. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר
בשבוע שעבר כי על אבו מאזן לבחור בין שלום עם ישראל לבין שלום עם חמאס, אך נשיא הרשות התייצב השבוע בכל זאת לטקס החתימה בקהיר, שם ישב לצד ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל.
בישראל הביעו חשש שאם השקט יישמר אחרי הסכם הפיוס בין פתח לחמאס, באיחוד האירופי יתייחסו אליו באהדה. החשש מכך גדול בעיקר על רקע כוונת הפלסטינים לפנות לעצרת הכללית של האו"ם בספטמבר, כדי שזו תכיר במדינה פלסטינית. בביקוריו של ראש הממשלה נתניהו בלונדון ובפריז השבוע, לא אותתו צרפת ובריטניה כי יתנגדו להכרה של האו"ם במדינה פלסטינית.
בתוך כך, ממשלת קפריסין הודיעה היום על שדרוג מעמד הנציגות הפלסטינית במדינה מ"משרד המשלחת הכללית הפלסטינית" ל"נציגות דיפלומטית". דובר הממשלה, סטפנוס סטפנו, ציין כי השדרוג כולל את קידום מעמדו של ראש הנציגות הפלסטינית לשגריר.
Read this article in English