סוריה בוערת. האם לבנון היא הבאה בתור?
התערערות מעמדו של אסד מחלישה את הקואליציה הפרו-סורית בביירות. אחת ההוכחה לכך היא כישלונו של נג'יב מיקאתי, "הבובה של חיזבאללה", להרכיב ממשלה אחרי יותר מ-100 ימים. וכשהמתיחות בין מוסלמים שיעים לסונים גואה והמצב הכלכלי רק מחמיר, ברחוב הלבנוני יש תחושה של אנרכיה. פרשנות
המהפכה המתחוללת בסוריה משפיעה באופן בלתי נמנע גם על המצב בקרב השכנה ממערב, לבנון. הדיכוי האכזרי של המהומות ברחבי סוריה הביא לאחרונה לזרם פליטים אל שטח ארץ הארזים. הצבא הלבנוני שהתפרס לאורך הגבול מצליח רק להקטין את קצב ההסתננות, וזליגת המשבר הסורי ללבנון עלולה להביא למשבר הומניטרי ולהעצים באופן משמעותי את המתח הפנים-לבנוני.
- המשבר בסוריה ישפיע על השכנה ממערב? דעתכם בפייסבוק של ynet
בתחילת הצליח ארגון חיזבאללה לרשום לעצמו הצלחה גדולה, הפיל את ממשלו של סעד אל-חרירי ומינה את נג'יב מיקאתי לראש ממשלה במקומו.
זרם של פליטים ללבנון. הפגנה בעיר הסורית בניאס נגד אסד (צילום: AP)
המינוי היה שיאו של תהליך ממושך בו הילך חיזבאללה אימים על הממשלה בביירות ואף תרגל באוקטובר האחרון השתלטות על מוקדי השלטון בלבנון. ההשתלטות היתה אמורה לצאת לפועל אם יפורסם דו"ח של האו"ם המאשים את חיזבאללה ברצח רפיק חרירי, ראש הממשלה לשעבר ואביו של סעד אל-חרירי.
הישגי חיזבאללה ייהרסו?
הגעתן של המהומות בעולם הערבי לזירה הסורית מאיימת להרוס כליל את הישגי חיזבאללה. התערערות מעמדו של נשיא סוריה בשאר אסד מחלישה את הקואליציה הפרו-סורית בלבנון - כישלונו של מיקאתי להרכיב ממשלה אחרי יותר ממאה ימי משא ומתן מבטאים מצוקה זו היטב.
הקדרה הסורית מחממת את הסיר הלבנוני. קריקטורה ב"אל-נהאר" הלבנוני
המצב הממושך של היעדר ממשלה יוצר ברחוב הלבנוני תחושה של אנרכיה, וסדרת מקרים אלימים שאירעו באחרונה במדינה רק ממחישה את המצב השורר בלבנון, בהן פיצוץ כנסייה בזחלה, חטיפת תיירים אסטונים בבקעת הלבנון בחודש מרס וכן מהומות אסירים וחטיפת אנשי ביטחון בכלא רומייה ליד בירות בחודש שעבר.
סוריה מעולם לא השלימה עם קריעת לבנון משטחה
עד לאחרונה, האשימו לבנונים את הסורים במעורבות עמוקה בפוליטיקה של ארצם.
אולם, בימים האחרונים היה זה שלטון הבעת' הסורי שהאשים קבוצות סוניות לבנוניות בתמיכה במארגני המהומות בסוריה. יש לזכור, כי לפני כ-90 שנה פיצל המנדט הצרפתי את סוריה למספר מדינות, בהן מדינת לבנון הקיימת עד ימינו. סוריה מעולם לא השלימה עם קריעת חבל ארץ זה במערב שטחה.
מאבק בין שתי תפיסות עולם. הפגנה בביירות נגד מיקאתי (צילום: רויטרס)
בשנת 1976 כבש הנשיא דאז חאפז אל-אסד את לבנון ושלט בה במשך 24 שנים באמצעות השלטת טרור, מערכת סוכנים ומשת"פים וכן באמצעות נוכחותם של עשרות אלפי חיילים סורים על אדמתה. אך תוך חמש שנים בלבד, איבד בשאר אסד את הנכס שירש מאביו. כיום, האחיזה הסורית בלבנון תלויה במידה רבה בכוחו של ארגון חיזבאללה, המונהג על ידי חסן נסראללה.
השיעים למיקאתי: "הצל את לבנון ממלחמת אזרחים"
בחודש האחרון מורגש הלחץ הגובר בקרב השיעים במסגדים בעת דרשות יום השישי. אנשי דת שיעים קראו לראש הממשלה מיקאתי להזדרז בהרכבת הממשלה ככל האפשר על מנת "להציל את לבנון בשעה קשה זו ולמנוע את ה'פתנה' (מלחמת אחים בין שיעים וסונים)".
מיקאתי, המוצג כאיש העסקים סוני משכיל, אינו אלא בובה של "זרם ה-8 במרס" שבראשו עומד חיזבאללה. זרם זה מהווה קואליציה של שיעים, דרוזים ואף נוצרים. הצטרפות המנהיג הדרוזי וליד ג'ונבלאט לזרם זה, היא שאפשרה את המהפך הפוליטי שהפך את חרירי ו"זרם ה-14 במרס" ל"אופוזיציה הסונית בלבנון".
לא מדובר כאן בפוליטיקה גרידא, כי אם במאבק בין שתי תפיסות עולם שונות לגבי עתיד לבנון. חרירי הבן מעוניין להוביל את לבנון לקשרים כלכליים ופוליטיים עם המערב, למנוע את הכנסת הנשק מסוריה ללבנון ולסיים את המצב הממושך של "מדינה בתוך מדינה".
אוגר נשק כדי להשתלט על לבנון? עצרת חיזבאללה בביירות (צילום: רויטרס)
חרירי האשים פעמים רבות את חיזבאללה בכך שאינו צובר נשק למאבק ב"אויב הציוני" כי אם לצורך השתלטותו על לבנון. התגובה של חיזבאללה היתה שאין לסמוך על האו"ם שיגן על לבנון שכן "מדובר בגוף הנשלט על ידי ארצות הברית וישראל".
"אביב העמים הערבי" לא נוח לחיזבאללה
יש לציין כי נסראללה אינו מעוניין לעורר התנגדות פנימית בקרב בעלי בריתו בלבנון, ועל כן נמנע מלהשתמש בכוח שצבר על מנת לקיים הפיכה גלויה, אלא משתמש במיקאתי הסוני כעושה דברו. למעשה, מיקאתי אמור לקדם את האינטרסים של סוריה ואיראן בלבנון ולשפר את מעמדו של חיזבאללה במדינה - משותף פוליטי לקובע מדיניות.
הרכבת ממשלת מיקאתי אמורה לסמל את קץ "מהפכת הארזים", תהליך שהחל ב-2005 אחרי רצח רפיק חרירי והביא לנסיגת הכוחות הסוריים מלבנון. אלא שאפקט הדומינו בעולם הערבי מביא "אביב עמים" לא נוח לחיזבאללה.
העם רוצה בהפלת השלטון העדתי. הפייסבוק של תנועת המחאה החילונית
הצהרות התמיכה של נסראללה במהומות השיעים בבחריין עוררו ביקורת קשה בקרב האופוזיציה. לטענת אנשי חרירי, ההצהרות עלולות לפגוע במאות אלפי הלבנונים העובדים במדינות המפרץ. אם בנסיכויות המפרץ יראו בהם גורם מאיים ויגרשו אותם, הדבר ימיט אסון על כלכלת לבנון, שהרי עובדים אלה הכניסו לקופת המדינה 9 מיליארד דולרים בשנת 2010.
בין חרירי למיקאתי - תנועת מחאה חילונית
אל החלל שנפער בין חרירי למיקאתי נכנסת תנועת מחאה חדשה של צעירים הדוגלים בלבנון חילונית עם בחירות על פי הדגם המערבי. סיסמתה היא: "העם רוצה את הפלת המשטר העדתי".
תנועת המחאה פועלת כבר כחודשיים לפי השיטה הרווחת בקרב אחיותיה במדינות ערב, דהיינו התארגנות באמצעות הרשת החברתית פייסבוק. כוחה של תנועה זו עדיין מוגבל, אך הוא מתעצם ככל שגובר ייאושם של הצעירים מהקיפאון הפוליטי, מהמצב הכלכלי הקשה ומהמתח העדתי הכרוני.
הפגנת תמיכה באסד בביירות (צילום: EPA)
אינתיפאדת הנהגים: "הורידו את מחירי הדלק!"
בחודש האחרון, העצימו משברים נוספים את המחאה העממית בלבנון. בדרום לבנון ובפרברי ביירות תקפו אזרחים אנשי ביטחון שניסו לאסור בנייה לא חוקית בשטחים ציבוריים. בנוסף, בעקבות עלייה במחירי הדלק פרצה "אינתיפאדת הנהגים", בה חסמו נהגי כלי רכב ציבוריים צירי תחבורה ראשיים במדינה כשהם קוראים: "העם רוצה את הורדת מחירי הדלק". לא מן הנמנע כי בעתיד הקרוב תנועת הפייסבוק הלבנונית תשתף פעולה עם אחותה בסוריה.
בחודשים האחרונים התגלגל אפקט הדומינו בעולם הערבי מטריפולי בלוב לטריפולי בלבנון (צפונית לביירות), המהווה מעוז של האיסלאם הקיצוני הסוני.
בסוף אפריל נערכו באזור זה הפגנות של ארגונים איסלאמיים סונים כנגד שלטון "הכפירה הנוציירית (עלווית) השיעית" של בשאר אסד. בתגובה, ארגוני אמל וחיזבאללה השיעים מהרו לגנות הפגנות אלה.
סוריה של בשאר אסד אינה מסוגלת כיום לבלום את המתח הגואה בין המוסלמים השיעים והסונים בלבנון. מצב של היעדר ממשלה ומשבר כלכלי גואה הינו מרשם לאנרכיה ואף למלחמת אזרחים.
ד"ר ירון פרידמן, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם בטכניון במחלקה ללימודים הומניסטיים ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות", יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010