תוכניות בנייה לא יאושרו אוטומטית ללא הוועדות
שינויים ב"סופרטנק": נתניהו הציג בסוף השבוע מקצה שיפורים לתוכנית להאצת הבנייה. על פי התוכנית המחודשת, הוועדות לדיור לאומי יוכלו לאשר גם הפשרת שטחים פרטיים בהיקף של עד 20% ממתחם הבנייה המיועד. בנוסף, תוקם ועדה ארצית שתפקח על הוועדות המחוזיות
תוכנית הסופרטנקר של ראש הממשלה בנימין נתניהו להאצת הבנייה עוברת מקצה שיפורים. במסגרת התוכנית החדשה בוטל הסעיף, לפיו תאושר אוטומטית כל תוכנית בנייה שלא תגיע לדיון בוועדות לדיור לאומי בתוך פרק זמן של 14 ימים ממועד הכרזתה כמשויכת לוועדה זו.
בעניין ההמתנה לדיון בוועדה, קובעת ההצעה החדשה כי אם לאחר 14 יום מכניסת התוכנית לרשימת התוכניות לאישור מזורז לא תדון בה הוועדה, יכנס נציגו של ראש הממשלה בוועדה ישיבה מיוחדת לדון בה.
פרשנות
זו לא ביורוקרטיה, מר נתניהו, זו דמוקרטיה
סבר פלוצקר
רה"מ מצא פתרון למצוקת הדיור: ועדות מיוחדות יעקפו את הביורוקרטיה. האם הוא מציע להתעלם מהתנגדויות? לצפצף על הסביבה? להכניע מהנדסים לחתום על אישורים? אף ועדה לא תיקח אחריות לסטות מהחוק. זה פשוט קשקוש מוחלט. פרשנות
ראש הממשלה אף הוסיף להצעת החוק שלו להקמת ועדות לאישור מהיר של בנייה למגורים - הוד"לים (ועדות דיור לאומי) - סעיף שיאפשר לכלול תחת חסותן שטחים פרטיים שמהווים עד 20% מתוכניות בנייה למגורים. זאת, אף שבמקור הצהיר נתניהו כי הוועדות ידונו רק בתוכניות על קרקעות בבעלות המדינה.
ההחלטה של נתניהו נולדה לאחר שיחות עם אנשי מקצוע שמהן עלה כי ישנם לא מעט מתחמים הצפויים להגיע לדיון בוועדות המיוחדות הללו שאישורם לא יניב תוצאות בשטח מאחר שחלקים קטנים שלהם נמצאים בידיים פרטיות.
החידוש: ועדה ארצית
עם זאת, מגדיר נתניהו בהצעת החוק המשופרת שהציג בסוף השבוע סייג שלפיו בעניין זה יידונו רק שטחים שהבנייה של המתחם הצמוד אליהם אכן לא מתאפשרת ללא הפשרתם לבנייה. הצעת החוק קובעת כי מקטעים פרטיים אלה יצורפו לדיוני הוועדות המיוחדות רק לאחר קבלת אישור של מתכנן המחוז במשרד הפנים.לפי התוכנית המקורית, הוד"לים אמורות לדון רק בתוכניות גדולות של 200 דירות או יותר במתחם אחד. בתוכנית החדשה נוסף הסייג שלפיו הוועדה תוכל לדון רק בתוכניות שאין צורך באישור מחודש שלהן לצורך ביצוע, אך הן תקועות עקב הליכים ביורוקרטיים שונים.
כמו כן, התוכניות חייבות לכלול מראש את הסדרת נושא מבני הציבור, התחבורה וסילוק השפכים במתחם. בנוסף, האישורים יינתנו רק לתוכניות שהבנייה בהן תתחיל עד 3.5 שנים מרגע האישור. אם הבנייה לא תתחיל בתקופה זו, תוכל הוועדה לבטל את האישור שניתן. בעניין זה נוספה הגדרה שלפיה תחילת בנייה משמעה ביצוע של לפחות 20% מעבודות התשתית במתחם.
תוספת חשובה נוספת שהציג נתניהו בסוף השבוע קובעת כי מעבר לסדרת הוועדות המחוזיות תוקם גם ועדה ארצית שתפקח עליהן. המשמעות היא שהמדינה עומדת להקים מערך תכנון מלא נוסף לצד זה הקיים, שיפעל תחת החוק החדש. החוק, כזכור, יפקע בסוף שנת 2013.
פורסם לראשונה 07/05/2011 22:08
בנייה
צילום: מאיה קופרמן
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים