מחקר: תינוק שנוצר בחורף בסיכון גבוה לאוטיזם
חוקרים אמריקנים שבדקו למעלה משבעה מיליון ילדים במשך עשור, מצאו כי אלו ש"נוצרו" בחורף היו בסיכון גבוה ב-16% ללקות באחת מהפרעות הספקטרום האוטיסטי (PDD). החודש ה"מסוכן" ביותר: מרץ
האם מועד ההתעברות יקבע את גורל הילוד? לטענתם של חוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת קליפורניה התשובה לכך חיובית. החוקרים מצאו כי התעברות בחודשי החורף מגבירה משמעותית את הסיכון לילד אוטיסט. המחקר פורסם בכתב העת Epidemiology.
מרס: החודש ה"מסוכן"
במהלך המחקר בדקו החוקרים את תיקיהם הרפואיים של 7.2 מיליון ילדים שנולדו בשנות ה-90מהבדיקה עלה כי אותם ילדים ש"נוצרו" בחודש מרס היו בסיכון גבוה ב-16% ללקות באחת מהפרעות הספקטרום האוטיסטי, בהשוואה לילדים שנוצרו בחודש יולי.
לחוקרים לא ברורה הסיבה לסיכון הגבוה יותר. אחת ההשערות היא שחשיפה לנגיפי החורף, כמו שפעת, עלולה להשפיע על האם ההרה ועל התפתחות מוח העובר. אולם לשם כך יהיה על החוקרים לבצע מחקרים נוספים שיוכיחו את הקשר בין זיהומים לאוטיזם.
בשנים האחרונות: עלייה בלוקים באוטיזם
אוטיזם היא תסמונת המשתייכת להפרעות שמאופיינות בקושי בשלושה תחומי תפקוד: חברתי, תקשורתי והתנהגותי. לקות זו פוגעת ביכולתו של האדם הלוקה בה להבין מסרים מהזולת ולפתח קשרים הדדיים תקינים. היא נגרמת בשל ליקוי בפעילות המוח וקיימת לכל אורך החיים. בישראל חיים כיום כששת אלפים אוטיסטים מאובחנים.
המחקר על האוטיזם עדיין נמשך, אולם ממה שעולה עד כה קיימת אצלם הפרעה גנטית המשבשת את פעילות המעביר העצבי סרוטונין. הדמיות מוחיות הראו גם כי
מוחם של אוטיסטים מעט גדול מהנורמה. עוד נמצא כי אצל אוטיסטים קיימת רגישות יתר לשמיעה, עד כדי כך שבסביבה רועשת הם נכנסים במהירות למצב של חרדה. שמיעה זו, הקרויה היפראקוסטית, יצרה ככל הנראה לא מעט אוטיסטים שהם גם מוסיקאים מחוננים.
בשנים האחרונות קיימת עלייה בכל העולם המערבי במספר הדיווחים על אבחוני אוטיזם. ישנן מספר סיבות לכך. הראשונה היא שבניגוד לעבר, בו התייחסו אך ורק לאוטיזם ולא לכל ההפרעות בספקטרום הנקרא הספקטרום האוטיסטי, הרי שבשנים האחרונות מתייחסים גם להפרעות האחרות - מה שהביא לריבוי האבחונים. בתוך כך, המודעות ההולכת וגוברת ושיטות האבחון החדשות הביאו אף הם לעליה באבחוני האוטיזם. על פי הספרות הרפואית, שכיחות הפרעות ה-PDD היא בקרב אחד מכל 150 ילדים.