הפסקה בנטילת גלולות לשם 'ניקוי הגוף' - מסוכנת
נשים רבות מפסיקות ליטול גלולות למניעת הריון כדי "לנקות את הגוף," אבל מתברר שדווקא כשמתחילים מחדש לקחת את הגלולות מעלים את הסיכון להיווצרות קרישי דם בגוף ולכניסה להריון לא רצוי, כך מדווח "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות"
גם 50 שנה אחרי המצאתה, עדיין חושבות לא מעט נשים שצריך לעשות הפסקה בנטילת גלולה למניעת הריון "כדי לתת לגוף להתנקות." ליתר דיוק מדובר ב39%- מהנשים הנוטלות גלולות. כך עולה מסקר טלפוני שבוצע לאחרונה בישראל בקרב 300 נשים בנות .40-15
- בקרו בעמוד הריון ולידה
שלנו
נשים מתעלמות מהסיכונים
על פי הסקר, שביצע מכון ברנדמן עבור חברת ניאופרם ישראל, 34% מהנשים שנוהגות לעשות הפסקה בגלולות מפסיקות רק אחת לכמה שנים, 32% נוהגות לעשות הפסקה אחת לכמה חודשים, וכ27%- מפסיקות פעם בשנה.
כיצד ייתכן שאחרי יובל שנים של שימוש נפוץ עדיין מככבים בקורות החיים של הגלולה למניעת הריון כל מיני מיתוסים ודעות קדומות? למרות מאות אלפי המחקרים שנערכו על אודותיה, נשים עדיין חוששות שהגלולה תגרום להן להשמין ולהיות שעירות, תפריע להן להיכנס להריון בעתיד או חלילה תגרום להן להרות במהלך השימוש בה.
כל המיתוסים הופרכו שוב ושוב, אבל נשים מתעלמות ממה שבאמת צריך להפחיד אותן: שימוש שגוי בגלולה שעלול לסכן את חייהן.
"בעבר היה נכון להתנקות מגלולות," מסביר פרופ' ברי קפלן, סגן מנהל בית החולים לנשים במרכז הרפואי רבין (בילינסון.( "מינוני ההורמונים בגלולות מהדור הראשון היו גבוהים, וזה גרם לדיכוי של השחלות במטרה למנוע ביוץ. המחשבה הייתה שהשחלה מתקשה להתאושש מהדיכוי שעובר עליה, ולכן רופאי הנשים המליצו לעשות הפסקה של חודש בגלולות, אחת לחצי שנה או שנה.
"בינתיים למדנו שזה לא כך. למדנו שהשחלות מתאוששות מהר מאוד מהדיכוי. בנוסף, גם מינוני ההורמונים בגלולות פחתו בצורה משמעותית, ויש פחות דיכוי של השחלה. לכן כיום לא רק שלא צריך להפסיק את השימוש בגלולות ו'להתנקות' - נהפוך הוא, ההפסקה הזו עלולה להיות מסוכנת.
"למעט במקרים שבהם מדובר בנשים בסיכון או בנשים הסובלות מבעיה רפואית כזו או אחרת, נשים יכולות ליטול גלולות לאורך חודשים ברציפות."
מה מקור הסכנה?
"אחת הסכנות הידועות שיש בשימוש בגלולות היא שנוצרים קרישי דם בגפיים. הסיכון לכך גבוה יותר בתחילת תקופת השימוש בגלולות ופוחת ככל שמתמידים להשתמש בהן. אם עושים הפסקה בשימוש בגלולות, בכל פעם שמתחילים לקחת אותן מחדש חוזרים שוב לתקופת הסיכון הגבוה.
"לכן אני חוזר ומדגיש: הפסקת השימוש בגלולות ל'ניקיון' היא מיותרת ומסוכנת. היום אנחנו כבר ממליצים לנשים לקחת גלולות ברצף, אפילו ללא ההפסקה של שבעה ימים בכל חודש שבמהלכם מקבלים את הווסת."
הגלולות מרזות ומונעות אנמיה
ואם בכל זאת אישה מחליטה לעשות הפסקה בגלולות, האם כדאי שתיידע על כך את רופא הנשים שלה?
"כדאי מאוד. מתברר שנשים רבות נכנסות להריון בדיוק בזמן 'הפסקת ההתנקות.' זה קורה משום שבזמן הפסקת הנטילה נשים לא תמיד יודעות מתי מתרחש הביוץ שלהן, ואז גדל הסיכוי להריון לא רצוי. אם אישה תיידע את הגינקולוג שלה שהיא מתכוונת להפסיק את השימוש בגלולות למשך חודש, סביר להניח שהרופא יזהיר אותה מפני הסיכונים, יסביר מדוע זה מיותר וישכנע אותה שעדיף שלא תעשה הפסקת התנקות."
מה לגבי הפחד מהשמנה בגלל גלולות, האם הוא מוצדק?
"בכלל לא. בגלולות החדשות יש מינונים נמוכים מאוד של הורמונים, ולא רק שהן לא גורמות להשמנה, אלא שיש גלולות שמכילות סוג מסוים של פרוגסטרון שגורם לירידה במשקל ומונע אצירת נוזלים. כדאי לזכור שיש לגלולות למניעת הריון יתרונות נוספים, למשל הן מונעות את התופעות הקדם-וסתיות .(PMS) הן גם מונעות אנמיה משום שהן מקצרות את משך ימי הדימום הווסתי ועוד."
אמצעי המניעה השכיח ביותר
גלולות הן אמצעי המניעה השכיח ביותר, וכמחצית מהנשים משתמשות בהן. אמצעי מניעה נוספים שציינו הנשים שהשתתפו בסקר הם קונדום ,(28%) משגל נסוג ,(8%) התקן תוך-רחמי (6%) ושיטת 'הימים הבטוחים' .(6%)
על פי נתונים נוספים שעלו מהסקר התברר כי מבין הנשים שמשתמשות בגלולות למניעת הריון, כ55%- שכחו ליטול גלולה בודדה פעם אחת בחודשיים האחרונים. רובן היו בנות ,40-25 השאר היו בנות 15% .24-15 מקבוצת הצעירות ו10%- מקבוצת המבוגרות שכחו ליטול גלולה שלוש-ארבע פעמים בחודשיים האחרונים.
"אינני מופתע מכך שנשים רבות כל כך נוטות לשכוח ליטול את הגלולה," מגיב פרופ' קפלן. "פעמים רבות נשים שוכחות ליטול גלולות בשל ההפסקה של שבוע בתום כל חפיסת גלולות. הבעיה היא שככל ששוכחים ליטול יותר גלולות, כך פוחתת יעילותן באופן משמעותי והסיכוי להרות גדל."
אז מה אפשר לעשות כדי לא לשכוח את הגלולה?
"הטוב ביותר הוא לסגל הרגל קבוע ויומיומי לנטילת הגלולה, למשל לקחת אותה לפני או אחרי שמצחצחים שיניים בבוקר או בערב. יש נשים ששמות לעצמן תזכורת אלקטרונית בטלפון הנייד או על המחשב וכדומה. יש גם חפיסות של גלולות שיש בהן 24 גלולות המכילות הורמונים ועוד ארבע גלולות דמה, כך שלא צריך להפסיק את רצף הנטילה גם במהלך ימי הווסת, והסיכון לבלבול ולשכחה פוחת," מוסיף פרופ' קפלן.
לקחת במינון נמוך
נתון נוסף שעולה מהסקר הוא מידת החשיבות שנשים מייחסות למינון ההורמונלי של הגלולות. נמצא שזהו הגורם החשוב ביותר לנשים (ציון ממוצע של 9.03 מתוך (10 והוא היה משמעותי יותר באופן מובהק בקרב נשים בנות ,40-25 לעומת קבוצת הנשים בנות 24-15.
לדברי פרופ' קפלן, נשים כיום מודעות יותר להשפעת ההורמונים שמכילה הגלולה על גופן. "הן מעדיפות, ובצדק, גלולות שמכילות מינון מינימלי, כפי שיש בגלולות מהדור החדש. אלה מכילות כ30- מק"ג אסטרוגן ואף פחות מכך. יש גלולות שמכילות מינון של כ15- מק"ג אסטרוגן. ככל שהמינון נמוך יותר, הסיכון שייווצרו קרישי דם קטן יותר. בסיכומו של דבר, גלולות הן תרופה, וככל תרופה גם אותן עדיף לקחת במינון היעיל הנמוך ביותר שיש".