שתף קטע נבחר
 

"בנק ישראל מעכב שינויים בקרנות נאמנות"

יוזמה של רשות ני"ע להקמת מערכת אינטרנטית להפצת קרנות נאמנות מתעכבת מאז 2005. בנק ישראל: "איננו מעכבים את הקמת המערכת". גם שינוי חקיקתי שיאפשר למנהלי הקרנות להציע הנחות בדמי ניהול ממתין להשלמת החקיקה בכנסת

כבר ארבע שנים וחצי מתנהלים דיונים על הצעה לתיקון חוק קרנות הנאמנות שיזמה רשות ניירות ערך - תיקון 15 אשר עבר בקריאה ראשונה בכנסת באמצע יוני 2010 - שטומן בחובו שינוי מהותי בדרכי הפעולה של תעשיית הקרנות באופן שעשוי להגביר את התחרותיות בענף: לראשונה יוכלו מנהלי הקרנות להציע הנחה בדמי הניהול ללקוחות בתנאים מסוימים. זאת בעוד שכיום נמכרות הקרנות כמוצר "ריטייל" עם דמי ניהול אחידים לכל המשקיעים בקרן.

  

כאשר התיקון ייכנס לתוקף, יוכלו מנהלי הקרנות להציע הנחה בדמי ניהול על בסיס קריטריונים קבועים מראש בתשקיף הקרן - זאת, בניגוד לתעשיית קופות הגמל למשל, שבה יכול לקוח לקבל הנחה רק כיוון שהיטיב להתמקח עם המשווק הפנסיוני. על פי התיקון המוצע, זהות הלקוח המשקיע בקרן תישאר חסויה בפני חברת הקרנות, וההנחה תיקבע מראש על בסיס אחיד ועל פי כללי רוחב שהגדירה הרשות. בדברי ההסבר לתיקון 15 אף צוין כי הצעת התיקון נולדה אחרי פניות של מנהלי קרנות שהביעו רצון לאפשר הפחתת דמי ניהול לגופים מוסדיים.  

 

כיום מוסדות גדולים כמו עיריות וחברות גדולות או אפילו גופי פנסיה וגמל שמנהלים כסף של אחרים קונים מעט קרנות נאמנות עקב דמי הניהול הגבוהים בהן. כדי למשוך את המוסדות בעלי הכסף הגדול, מעוניינים מנהלי הקרנות להציע להם הנחות בדמי הניהול. 

 

ואמנם כללי הרוחב שהגדירה הרשות בתיקון 15 למתן הנחות הם אלו: 1. היקף הכספים המושקעים בקרן 2. משך זמן ההחזקה בקרן - אדם שרוכש יחידות בקרן ומתחייב להחזיק אותן לתקופה מסוימת, יזכה לדמי ניהול מופחתים.

 

תיקון 15 מציע דרך נוספת שבמסגרתה יוכלו מנהלי הקרנות להציע הנחה בדמי הניהול שקשורה בגוף שמפיץ את הקרנות. במצב הנוכחי מערכת ההפצה הקיימת היא נחלתם הבלעדית של הבנקים. במסגרת התיקון יוכל הבנק בתיאום עם מנהלי קרנות לצאת בקמפיין שלפיו לקוח שירכוש דרכו קרנות נאמנות יזכה להנחה בדמי ניהול. מנהלי קרנות שיירתמו למהלך יזכו בפרסום חינם ובהגברת המודעות לתעשייה.  

 

גם הפצת קרנות נאמנות דרך האינטרנט מתעכבת

תיקון 15, אם יתקבל, יוכל אף לשנות עוד יותר את ענף הקרנות אם יוזמה אחרת של מנהל מחלקת ההשקעות ברשות ני"ע, דודו לביא, שאותה הציג באוגוסט 2005, תצליח. מדובר בהקמת מערכת להפצת קרנות נאמנות דרך האינטרנט - שתתחרה במערכת ההפצה הבנקאית, אלא שמכשולים מצד בנק ישראל מעכבים את המהלך.

 

לקוח שירכוש קרנות דרך המערכת האינטרנטית (שזכתה לכינוי "דולב" הנגזר משמו של דודו לביא) לא יידרש לשלם לבנק דמי משמרת, ומכיוון שעמלות ההפצה שתגבה המערכת מהיצרנים יהיו נמוכות בהרבה מזו של המערכת הבנקאית, הלקוח יקבל החזר חלקי על הפער בין עמלת ההפצה הבנקאית לזו שגובה המערכת. 

 

לאחר שתיקון 15 ייכנס לתוקף, יוכלו מנהלי הקרן להציע גם הנחות בדמי ניהול למי שירכוש קרנות דרך המערכת האינטרנטית כיוון שעמלת ההפצה שהם ישלמו לה תהיה נמוכה משמעותית מזו שגובה הבנק. ברשות ני"ע העריכו בעבר שהעלות השנתית האפקטיבית ללקוח ממערכת שכזו עשויה להיות נמוכה עד 1% ביחס למוצר זהה שנרכש דרך הבנק.  

 

לפני כמה שנים פרסם איגוד מנהלי הקרנות מכרז לגוף שיתפעל את המערכת האינטרנטית, והזוכה הנבחר היה יובנק, אלא שבנק ישראל מעכב את הקמתה. גורם בכיר בשוק אמר ל"כלכליסט" שבבנק ישראל חוששים שמערכת שכזו תהווה תחרות משמעותית למערך ההפצה הבנקאי באופן שעלול לפגוע בהכנסות הבנקים מעמלות הפצה.

  

מבנק ישראל נמסר בתגובה כי הפיקוח על הבנקים איננו מעכב את קידום התשתית שתאפשר שיווק קרנות נאמנות באמצעות האינטרנט, ואף תיקן לצורך כך את הוראת נב"ת 417. כדי לקדם את הנושא, נדרש גם תיקון חקיקה בצו איסור הלבנת הון. טיוטת תיקון נב"ת 417 תיחתם מיד אחרי שתיקון הצו יבוצע. המשך קידום הנושא יתאפשר כשיתבצעו תיקוני החקיקה הרלבנטיים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכשולים מצד בנק ישראל מעכבים את תיקון 15
צילום: אסף שילה ישראל סאן
מומלצים