שתף קטע נבחר

פג מת בשיבא; הפגייה נסגרה בשל חיידק

בשבוע שעבר נפטר פג בבית החולים תל השומר לאחר שנדבק בחיידק הקלבסיאלה, העמיד כמעט לכל סוגי האנטיביוטיקה. לאחר ששלושה פגים נוספים נדבקו בחיידק וחמישה התגלו כנשאים, הוחלט לסגור את הפגייה לקבלת תינוקות חדשים

פג שנולד בשבוע ה-26 ושטופל בפגייה בשיבא מת לאחר שנדבק בחיידק קלבסיאלה, העמיד כמעט לכל סוגי האנטיביוטיקה. עוד שלושה פגים נדבקו גם הם בחיידק וחמישה נוספים אותרו כנשאים. בעקבות המקרה הוחלט לסגור את הפגייה בבית החולים לקבלת פגים חדשים. 

 

  

הצטברות מקרים בזמן קצר

הפג נפטר בלילה שבין שישי לשבת, ומהלך ההתפרצות אצלו היה סוער ומהיר במיוחד: הזיהום התפשט בכל גופו ופגע גם בריאות. הפג הפסיק לנשום ולא הגיב למאמצי ההחייאה. בעקבות מותו והצטברות של מספר מקרים בפרק זמן קצר הוחלט כבר בשבת על סגירת הפגייה, אולם המידע נמסר לציבור רק היום.

 

מבין הפגים שנדבקו החלימו שניים, ואחר מונשם ומצבו מוגדר יציב. בקרב הפגים הנשאים אותר החיידק בבדיקות צואה, אך הוא לא חדר לזרם הדם ולא גורם למחלה פעילה.

 

"מקרים בודדים של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה תמיד ישנם, אך ההחלטה על סגירת הפגייה נובעת מכך שראינו רצף של מקרים חדשים בתוך כמה ימים", הסביר פרופ' יעקב קווינט, מנהל הפגייה בתל השומר. "הפגים שנדבקו שהו זה לצד זה ולכן אנחנו מעריכים שהם נדבקו אחד מהשני".

 

"המחיר למחסור בכוח אדם"

עוד הזהיר קווינט כי המחסור בכוח האדם בפגיות הוא שמאיץ התפשטות של זיהומים. "כאשר יש מצוקה קשה של אחיות ועומס בלתי נסבל זה רק עניין של זמן עד שהדבר יקרה פעם נוספת. כשאחות אחת מטפלת בארבעה פגים היא לא תמיד יכולה לשמור על כל כללי ההיגיינה. זה המחיר של מחסור ברופאי פגים ובצוות, לצד העובדה שהמערכת החיסונית של אוכלוסיית הפגים רגישה במיוחד לזיהומים".

 

מדוח שפרסמה לאחרונה היחידה הארצית למניעת זיהומים במשרד הבריאות עולה כי כ-1,500 חולים מתים בישראל מדי שנה בעקבות הידבקות בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. מדובר בחיידקים שמתפשטים בתוך בתי החולים. אשפוז ממושך, לצד פגיעה במערכת החיסונית, מעלה את הסיכון להידבק בהם. 

 

בשנת 2010 דווחו בכל בתי החולים בישראל 3,700 מקרים של חולים שסבלו מזיהום בדם בשל חיידקים עמידים לתרופות אנטיביוטיות, ולפי ההערכה כ-40% מהחולים שנדבקו בזיהום ימותו ממנו.

 

בשנים 2010-2009 נרשמה עלייה של כ-6% במספר המקרים של הידבקות בחיידקים עמידים בבתי החולים. החיידק היחיד שנצפתה ירידה של 20% בשכיחותו בבתי החולים בשנים אלו הוא קלבסיאלה.

  

החיידק קלבסיאלה התפרץ בבתי החולים בישראל בשנים 2007-2006, אז דווח על מאות מקרי הידבקות ולמעלה מ-100 מקרי מוות.

 

החיידק פוגע בעיקר בחולים מונשמים, חולים שעברו צנתורים או חולים שטופלו באנטיביוטיקה - כל אלו מקלים את חדירתו לגוף. הוא עלול לגרום לדלקת קרום המוח, זיהום בכלי הדם, זיהום דם ולהתפשט לאיברים רבים נוספים, עד למוות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רצף של מקרים חדשים בתוך כמה ימים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים