3 ימים לפני ביבי: אובמה ייפגש עם עבדאללה
נשיא ארה"ב ישמע את הצעות מלך ירדן לפני שייפגש עם ראש הממשלה נתניהו בבית הלבן. דובר הממשל: "הנשיא יתייעץ עם המלך עבדאללה על דרכים להשגת שלום כולל במזה"ת"
עבדאללה מקדים את ביבי במירוץ לבית הלבן. הממשל האמריקני הודיע הלילה (יום ג') שמלך ירדן יגיע לביקור בוושינגטון בעוד שבוע וייפגש עם הנשיא אובמה - שלושה ימים לפני שראש הממשלה, בנימין נתניהו, יעשה את אותה דרך לחדר הסגלגל.
- מה דעתכם על מאמצי הבית הלבן? הגיבו בפייסבוק
מלך ירדן ינסה לשכנע את אובמה להשקיע מאמצים אישיים בדחיפת ישראל והפלסטינים לפשרה. בהודעת דובר הממשל, ג'יי קרני, נאמר כי אובמה ועבדאללה "ידונו בהתפתחויות האחרונות באיזור", ובכלל זה "בדרכים לשתף פעולה בביצוע רפורמות פוליטיות וכלכליות" בירדן.
נושא המו"מ לשלום נמצא אמנם בתחתית ההודעה, אבל כלל לא בתחתית סולם העדיפויות של הנשיא אובמה. "הנשיא יקדם בברכה את המשך ההתייעצויות עם המלך עבדאללה על דרכים להשגת שלום כולל במזרח התיכון", אמר קרני.
עבדאללה, נתניהו ואבו-מאזן - יסייע בחידוש המגעים? (צילום: AFP)
אחת ממטרות הפגישה תהיה שמיעת הערכות ורעיונות של עבדאללה לפני נחיתתו של ראש הממשלה נתניהו בוושינגטון. בין השאר, ינאם נתניהו בפני שני בתי הקונגרס ובכינוס השנתי של השדולה הישראלית, איפא"ק.
הממשל מחכה לראות את תוצאות הפיוס הפלסטיני
בניגוד לפסילה הגורפת של ממשלת ישראל את המשך השיחות עם הפלסטינים, אם תוקם ממשלת אחדות עם חמאס, בממשל האמריקני מדברים בצורה מתונה יותר. שם עוקבים בזהירות אחר ההתפתחויות, מנסים להשפיע מאחורי הקלעים, אבל לא סוגרים את הדלת לשום אפשרות.
שוטרים פלסטיניים צופים בהסכם הפיוס (צילום: AP)
בהודעת הבית הלבן נאמר כי ארצות הברית נמצאת ב"עמדת המתנה", כדי לראות מה יוליד הסכם הפיוס בין הפלגים הפלסטיניים. "כשיכוננו את הממשלה הפלסטינית החדשה, נעריך מחדש את המצב על סמך מדיניותה ונחליט באשר לסיוע שאנו מעניקים", אמר דובר מחלקת המדינה, מרק טונר.
יש לשים לב, כי טונר סירב אפילו להתייחס לאפשרות שהאמריקנים יקטעו את הסיוע לבניין כוחות הביטחון הפלסטיניים. "הם כוחות מאוד יעילים, שהתקדמו באופן משמעותי בהשגת ביטחון. אנחנו חושבים שההשקעה שווה, והיינו רוצים לראות את התכנית הזאת נמשכת", טען טונר.
ברם, מבינים בבית הלבן שממשלת אחדות עם חמאס תסכן את המשך הסיוע האמריקני לרשות. "היינו ברורים בדיונים בקונגרס, שהסיוע לביטחון עוזר לבנות איזור מוגן יותר ועוזר לפלסטינים לפתח כוחות החיוניים למקרה של כינון מדינה", נאמר עוד.
לבסוף, סיכם טונר את העמדה האמריקנית, שמצויה במעין שלב ביניים: "מה שחשוב עכשיו הוא שהפלסטינים יבהירו, שכל יישום של ההסכם ייעשה בדרך שתתמוך בתהליך לשלום".