לפני נתניהו-אובמה, ברק הציג עמדות להסדר
ראש הממשלה לא חושף מה יאמר לאובמה ולקונגרס, אבל שר הביטחון מבטיח "הכרעות קשות" ופורש מתווה: חלוקת ירושלים, שטח פלסטיני דומה ל-67', חילופי שטחים ונוכחות בבקעה
האם אלו העמדות שיציג ראש הממשלה נתניהו לנשיא אובמה בעוד תשעה ימים? שר הביטחון אהוד ברק פרש אמש (יום ג') את עמדותיו להסדר עם הפלסטינים, והבטיח שישראל מוכנה ל"צעדים אמיצים". נתניהו, בינתיים, ממשיך לשמור קרוב לחזה את שיאמר לנשיא ארצות הברית ובנאום בפני שני בתי הקונגרס בוושינגטון.
"במוצאי יום העצמאות הזה, ישראל היא המדינה החזקה ביותר, 1,500 ק"מ מסביב לירושלים. ומעמדה זו של כוח וביטחון עצמי עליה לגבש תכנית פעולה מדינית אמיצה ורחבה, שתבלום את ה'צונאמי המדיני' המתרומם אלינו לקראת ספטמבר", אמר ברק בקבלת הפנים המסורתית ללוחמים בקריה בתל-אביב, שם דיבר גם על סוגיית גלעד שליט.
"עלינו לומר לידידינו במפורש שישראל המדברת על שתי מדינות לשני עמים אכן מתכוונת לכך, שאנו נכונים לקבל הכרעות קשות,
כל עוד בטחון ישראל ואיתו הקשר המיוחד עם ארה"ב נשמר ומתחזק. יסודותיה פשוטים", אמר ברק, והציג אותם בנקודות:
- "גבול קבע שיימתח על בסיס שיקולים ביטחוניים ודמוגרפיים באופן שבתוכו גושי היישובים והשכונות בירושלים בריבונות ישראל. לצד חילופי שטחים שיותירו בידי הפלסטינים שטח דומה למה שהיה נחלתם טרם 67'"
- "סידורי ביטחון, כולל נוכחות קבע לאורך נהר הירדן שיבטיחו שהמדינה הפלסטינית המפורזת לא תיהפך לעזה או לבנון שנייה"
- "יישוב פליטים במדינה הפלסטינית"
- "סידורים מוסכמים באגן הקדוש בירושלים"
- "והעיקר, סוף הסכסוך וסוף התביעות ההדדיות, לצד הכרה בישראל כמדינת העם היהודי, ובמדינה הפלסטינית כמדינת העם הערבי הפלסטיני"
דרושים שניים לטנגו
עמדותיו של ברק אינן חדשות, אולם ברקע ההתרחשויות המדיניות ולקראת ביקור נתניהו בארה"ב, ייתכן שיקבלו משקל רציני. לדברי שר הביטחון, "הדרישות הפשוטות הללו, קלות לניסוח וקשות לביצוע ככל שתהיינה, היו בשנת 2000 ותיוותרנה גם בעתיד העוגן האפשרי היחיד להסכם ולשלום".
ברק והרמטכ"ל גנץ, אתמול עם חיילות מגדוד "קרקל" (צילום: עופר עמרם)
על רקע הפיוס בין פתח לחמאס והתקרבות ארגון הטרור למעגלי קבלת ההחלטות ברשות הפלסטינית, ברק חזר על דרישתו מהעולם לתבוע מחמאס לקבל את תנאי הקוורטט - "הכרה בישראל ובהסכמים שנחתמו עם הרשות, גינוי הטרור ופירוק תשתיות ב'עזה תחילה'".
ברק הדגיש: "דרושים שניים לטנגו, ואין ביטחון שהצד השני שנשא בעיקר האחריות למבוי הסתום אכן ייענה. ייתכן גם שהמשא ומתן יוליד פתרון ביניים מדורג. אך לא נדע זאת אלא עם וכאשר נפעל, וחיוני שאזרחי המדינה שיידרשו להגן עליה במבחני העתיד, וכמוהם ממשלות וידידים בעולם, יידעו כי ממשלת ישראל נחנה באומץ לקבל החלטות, ובכוח להתייצב מאחוריהן ולבצען בדרך לשלום, וכי האחריות להתמשכות הסכסוך, אם אכן זו תהיה התוצאה, מוטלת על כתפי הצד השני".
על רקע הביקורת על חוסר המעש של נתניהו, ברק הוסיף ש"זו ממשלה שתביא לתמיכה מדינית ואחרת ביתרונה האיכותי של ישראל מצד מעצמת העל היחידה עדיין בעולם - ארה"ב. אנו חברי ממשלת ישראל נדרשים להתגבר על מחלוקות והיסוסים, לקבל החלטות - ואפעל לכך שכך נעשה".
ממשלה פלסטינית - תוך 10 ימים?
מנגד, בצד הפלסטיני שלח אתמול ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, מסר לפיו תנועתו תעניק לישראל שנה שבמהלכה "תבחן את רצינות הכוונות הישראליות" בנוגע להכרה במדינה פלסטינית בגבולות 67' שבירתה ירושלים. הוא הוסיף כי בתום השנה,
אין בכוונת חמאס להכריז מלחמה על ישראל, אך הזהיר כי חמאס יוסיף "קלפים חדשים להתנגדות".
חבר הוועד המרכזי של פתח, נביל שעת', הצהיר אמש כי הממשלה החדשה שאמורה לכלול נציגים א-פוליטיים בהסכמה בין פתח לחמאס, תוכרז בתוך 10 ימים, למרות שלדבריו עדיין לא הושלם איוש התפקידים.
בנוגע לעיכוב כספי המסים על-ידי ישראל, אמר שעת' כי ארה"ב ומדינות אירופה מפעילות לחץ על ישראל לשחרר את הסכומים העומדים לדבריו על 90 מיליון דולר. עוד הוא ציין שהאמריקנים לא הפסיקו את תמיכתם הכספית במוסדות הרשות.
Read this article in English