יש פתרון לבעיה הגדולה ביותר של אנדרואיד. ובארץ?
גוגל העולמית הכריזה שכל מכשירי האנדרואיד יעודכנו לגרסת מערכת ההפעלה האחרונה, כדי להלחם בבעיית ריבוי הגרסאות. אבל האם זה בכלל ישפיע על שוק האנדרואיד בארץ, שנמצא לפחות שנה מאחור בגלל התנהגותם של היבואניות והמפעילות המקומיות?
<< על גאווה, דעה קדומה וזומבים
אתמול (ג') בכנס Google I/O, התחייבה גוגל שמשתמשים שרכשו מכשירי סלולר מבוססי אנדרואיד יזכו לעדכוניםלמערכת ההפעלה, במשך 18 חודשים מרגע קניית המכשיר. בין החברות שהצטרפו להבטחה ניתן למצוא את חמש היצרניות הגדולות של מכשירי אנדרואיד (סמסונג, HTC, LG, מוטורולה וסוני אריקסון) וכמה מהמפעילות הגדולות בעולם (ורייזון, ספרינט, AT&T ו-T-Mobile האמריקאיות ו-Vodafone האירופאית). העדכון יתבצע, כמובן, בתלוי ביכולת המכשיר לתמוך בגירסה החדשה.
מדובר בצעד שנועד לפתור את הבעיה הגדולה ביותר של אנדרואיד: פרגמנטציה. כיום, יש בשוק מכשירי אנדרואיד שמריצים גרסאות שונות ומגוונות של מערכת ההפעלה, מ-1.6 העתיקה ועד 2.3 החדשה וזה מבלי שנזכיר את האניקומב 3.0 לטאבלטים. המצב הזה טורד משתמשים ומפתחים כאחד; משתמשים לא יודעים האם המכשיר שקנו יזכה לעדכון לגירסה החדשה, ומפתחים לא יודעים לאיזו גירסה לפתח - לזאת שיש לה נתח שוק גדול או לזאת שמחליפה אותה?
המהלך החדש עליו הודיעה גוגל יבטיח שמרבית המכשירים שבשוק יריצו את אותה הגירסה של מערכת ההפעלה: הגירסה האחרונה. מדובר במהלך קריטי מבחינתה, שהוא נסיון להתמודד עם אחד היתרונות הגדולים ביותר של אפל והאייפון: כשאפל מוציאה עדכון - הוא יוצא מהר לכולם.
ובינתים, בישראל
מה עם השוק הישראלי? לא ברור. הנסיון מלמד שעדכונים לאנדרואיד מגיעים אלינו לאט. מוטורולה הוציאה לאחרונה בארץ את ה-Defy, מכשיר חביב לכל הדעות, שמריץ את אנדרואיד 2.1. לא רק שזאת לא הגירסה החדשה ביותר של מערכת ההפעלה, היא נמצאת שתי גרסאות מאחור. בעולם,לעומת זאת, דפיי כבר זכה לעדכון לאנדרואיד 2.2 בחודש שעבר.
בואו נבחן מכשיר אחר - כנראה הנמכר ביותר בישראל - סמסונג גלקסי S. הגלקסי S הגיע לארץ באיחור ניכר וזכה בכל זאת להצלחה גדולה, זאת מכיוון שאף מפעילה ישראלית לא משווקת כרגע מכשיר דגל אנדרואידי מ-2011. אורנג' הוציאה לאחרונה עדכון לגלקסי S לגירסה 2.2. יופי. רק חבל ש-2.2 היא גירסה בת שנה, ושמכשירי גלקסי S בעולם זכו לה כבר באוקטובר 2010. בחודש שעבר החלה סמסונג לעדכן את המכשיר לגירסה 2.3 - אך שוב, לא אצלנו.
סמסונג גלקסי S. בארץ האנדרואיד מפגר שנה מאחור
שוק אנדרואיד אפור
האיטיות של היבואניות והמפעילות בארץ יוצרת שוק אפור שגדל כל הזמן. שוק שהקונים שלו מודאגים פחות מאובדן אחריות, ולכן לא מהססים להתקין גרסאות מעודכנות פרוצות של מערכת ההפעלה. נכון לעכשיו, הצרכנים האלה נהנים מחוויית משתמש טובה מזאת של אלה שרוכשים את הסלולר דרך המפעילות, למרות שהתמיכה העברית אינה מושלמת.
מה הגורם לאטיות הזאת? גורמים במפעילות תולים את האשם בתמיכה המוגבלת של אנדרואיד בעברית. על מלאכת התאמת השפה מופקדות היצרניות והיבואניות. לסוני אריקסון, כאמור, לקח שנה להביא את העברית של X10 למצב שבו ניתן להשיק את המכשיר בארץ.
הכדור בידיים של המפעילות והיבואניות
בין ההכרזות של גוגל אתמול, רבות לא היו רלוונטיות לשוק הישראלי. חנות המוזיקה והווידאו, למשל, הם שירותים שזמינים כרגע לארצות הברית בלבד, וכנראה שיעבור זמן עד שיגיעו לארץ, עקב הסכמי זכויות בינלאומיים סבוכים.
אבל אילוצים אלו לא קיימים בכל הנוגע לאנדרואיד. דווקא כאן, המפעילות והיבואניות המקומיות יכולות לספק למשתמש הישראלי חוויה שמתחרה עם זו של הצרכן האמריקאי. אם לא יעשו זאת, הן מסתכנות בכך שהשוק החופשי והאפור ימשיך לגדול, ובכך שתמיד יהיו צעד מאחורי אפל. ואנחנו? אנחנו רק רוצים שתהיה לנו גירסה עדכנית של מערכת ההפעלה, שכוללת את כל השיפורים האחרונים.
מיקרוסופט קונה את סקייפ ב-8.5 מיליארד דולר >>