שתף קטע נבחר

דמוקרטיזציה גם אצל הבדואים: בחירות ראשונות

בג"ץ קבע, ובעוד שנה וחצי ילכו לראשונה תושבי המועצה המקומית אבו בסמה שבנגב לקלפי. אבל לא כולם ממהרים להירשם במשרד הפנים. "זה צעד פזיז", טען שייח' אל-אטרש, "כמו להכין חבל לגמל לפני שקנינו אותו". המרוץ מתחמם

פרץ הדמוקרטיה בעולם הערבי יגיע בקרוב גם לבדואים בנגב, אבל לא כולם מרוצים: בעוד שנה וחצי יתקיימו לראשונה בחירות מקומיו במועצה האזורית אבו בסמה שבנגב. הבחירות ייערכו בעקבות עתירה לבג"ץ. אבל, למרות החלטת שופטי העליון - אליה וקוץ בה: רוב התושבים אינם רשומים במשרד הפנים כתושבי המועצה, וכעת מתחיל המרוץ נגד השעון.

 

 

מועצת אבו בסמה, המאגדת בתוכה 10 יישובים בדואים בין ערד, דימונה ובאר-שבע, הוקמה בשנת 2004. בשנה שעברה עתרו לבג"ץ האגודה לזכויות האזרח ומרכז עדאלה בדרישה לבטל את "חוק אבו בסמה", תיקון לחוק המאפשר לשר הפנים לדחות ללא הגבלה את הבחירות הראשונות במועצה האזורית.

 

בעקבות החלטת בג"ץ, החליטה ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת על קיום הבחירות במועצה בעוד שנה וחצי. אולם למרות שעשרת יישובי המועצה מונים בפועל יותר מ-35 אלף תושבים, במרשם האוכלוסין של משרד הפנים, שעליו מתבסס פנקס הבוחרים, רשומים בינתיים רק כ-5,400 תושבים שכתובתם היא בתחום המועצה. מתוכם, רק כ-2,000 הם בעלי זכות בחירה.


"אין מה שיעודד את התושבים לעשות שינוי". אבו בסמה (צילום: הרצל יוסף)

 

כעת במועצה פועלים במירוץ נגד הזמן כדי לרשום את התושבים. הבעיה היחידה היא שלא רבים ששים לשנות את הכתובת שלהם, למרות שהם רואים עצמם כתושבי המועצה לכל דבר. אחד החששות של התושבים הוא שאם הם ישנו את כתובת המגורים שלהם, הדבר עלול להתפרש כוויתור על תביעות בעלות שיש להם נגד המדינה.

חשש נוסף הוא איבוד הטבות מס של תושבים הרשומים ביישובים אחרים, או סתם רצון להתחמק מתשלומי מסים. בעיה נוספת היא השאלה מי ירוץ לראשות המועצה? הרבה דיבורים יש, אבל אף תושב לא פתח באופן רשמי בקמפיין. בכל זאת, יש עוד שנה וחצי עד לבחירות.

 

ג'אבר אבו כף, תושב אום בטין ויו"ר הוועד המקומי, פעיל מאוד במשימה לשינוי כתובות התושבים. "באום בטין יש את האחוזים הכי גדולים של שינוי כתובת. כ-2,000 איש שינו את הכתובת, אבל בכפרים אחרים ההיענות נמוכה. אין שום דבר שיעודד אותם לעשות את השינוי. יש כאלה שרשומים כתושבי תל-שבע ונהנים מהקלות במס ואין להם רצון לעשות את השינוי. אני מאמין שבתקופה הקרובה אנשים יתחילו לשנות כתובת, אחרת יגיע 2012 ולא יהיו לנו מספיק תושבים לבחירות, ולא יהיו אנשים שיבחרו או ייבחרו. אני חושב שגם אבו בסמה צריכה לקבל הטבות מס כדי לעודד את התושבים לשנות כתובת".

 

כאשר הוא נשאל האם היה רוצה לרוץ לראשות המועצה הוא מנסה להנמיך ציפיות. "יש לנו עוד שנה וחצי ואני מאמין שיהיו אנשים שרוצים להיות ראשי מועצה וחברי מועצה. אנחנו מדברים בינינו ויש כאלה שאומרים שרוצים לרוץ. זו ההזדמנות הראשונה שלהם להתנסות בדמוקרטיה. אני עוד לא החלטתי אם אני רוצה לרוץ או לא. יכול להיות שעוד יהיו שינויים. אני מחכה. כשאדע בוודאות שיש בחירות אעשה את השיקולים שלי. אם אראה שאנשים בשטח רוצים אותי אז ייתכן שארוץ".

 

חבר הכנסת טאלב א-סנע (רע"ם-תע"ל), שתמך בקיום הבחירות, שבע רצון מההחלטה לתת לתושבים את זכות הבחירה. א-סנע מודה שאומנם יש בעיית הנהגה בקרב הבדואים, אך הדבר מתגמד לנוכח העובדה כי לראשונה יבחרו התושבים את המנהיגות שלהם. "הדבר ייתן הזדמנות גם למדינה לנהל דו שיח עם ההנהגה הנבחרת. כיום יש תוהו ובוהו בהנהגה". לגבי סוגיית הרישום של התושבים, העריך א-סנע כי בחודשים הקרובים "אלפים יעבירו את הכתובות שלהם".

 

אין מה למהר: "כמו לקשור גמל לפני שקנינו"

בעוד שתושבים רבים מברכים על קיום הבחירות לראשונה במועצה, יש כאלה שסבורים שהקדימו את המאוחר, שכן הם חוששים מאובדן התמיכה של המדינה במועצה. "קיום הבחירות עכשיו הוא צעד פזיז. זה כמו להכין חבל לקשירת הגמל לפני שבכלל קנינו אותו", אמר השייח' עקל אל-אטרש, "חשוב שהמועצה הממונה תמשיך לעבוד להשלמת התשתיות, הפיתוח והחינוך ביישובים". אחד מנציגי היישוב, עבד (עבודי) אלסייד, אמר כי "אין שום התעוררות של תושבים. יש חלק שרוצים בחירות ויש כאלה שנגד. מי שפעל לקיום הבחירות הם דווקא אנשים מבחוץ. כרגע,

הבחירות לא לטובתנו, מפני שאין ליישובים כאן תנאים בסיסיים. אם לא תהיה ברירה ויהיו בחירות, נבדוק מה אפשר לעשות ונשקול התמודדות לראשות המועצה בהתאם למצב".

 

מפליא שנוכח כל שנות קיומה לא שמה המועצה את כל כובד משקלה לשינוי את כתובת תושביה. מפתיע עוד יותר שבמשרד הפנים לא עשו כן, כיוון שיש באפשרותם לשנות את כתובת מגורי התושבים מבלי שאלה יבקשו. אבל באבו בסמה יש שפע של בעיות מוניציפאליות שצריך לטפל בהן, הן בתחומי התשתיות והתחבורה והן בתחום החינוך.

 

עמרם קלעג'י, שהיה ראש המועצה המכהן מטעם משרד הפנים ומונה בשבוע שעבר למנכ"ל המשרד, מאמין שההיערכות לבחירות תישא פרי והתושבים יירשמו. "מעט מאוד תושבים רשומים כיום. ייתכן שהבחירות יצרו תמריץ לרישום. מהיום הראשון ניסינו לעודד את התושבים לשנות את הכתובת, אך התושבים לא אהבו את הרעיון של הרישום. אבל ברגע שיהיו מתמודדים יהיה להם אינטרס לרשום את המשפחות".

 

התושבים חלוקים בדעתם: לא כמו "עדר כבשים"

סגנית המפקח הארצי על הבחירות במשרד הפנים, עו"ד איילת פישמן, סקרה לאחרונה בכינוס מיוחד שיזמה המועצה בנושא בחירות, את דיני הבחירות למועצות האזוריות והתריעה כי במצב הרישום הקיים "6 מכל 7 תושבים באבו בסמה לא יוכלו לבחור ולהיבחר למועצה כל עוד לא יסדירו את רישום כתובתם במרשם האוכלוסין. ב-8 ביולי 2012 - 150 יום לפני הבחירות - ייחתם פנקס הבוחרים ומי שבספח תעודת הזהות שלו לא תופיע עד לאותו תאריך כתובת קבועה באחד מיישובי המועצה,

פשוט לא יוכל לבחור וכמובן גם לא להיבחר למועצה או לוועד המקומי".

 

האוכלוסייה הבדואית באבו בסמה חלוקה בדעתה בנושא הבחירות, כאשר כל צד מונע מאינטרסים כאלה ואחרים. סלמאן אבו חמיד, תושב ביר הדג', שמח שיש בחירות. "הכהונה של המועצה הממונה הוארכה כבר בעבר, אבל לא ניתן להאריך אותה עד אין סוף. זה לא מתיישב עם הדמוקרטיה. כששמעתי שהחליטו שסוף סוף יהיו בחירות הרגשתי שהחזירו לי את הזכויות שלי שנלקחו, כאזרח שחי במדינה דמוקרטית, כאדם. עד עכשיו שללו מאיתנו את הזכות להיבחר ולבחור. בשלב מסוים, אנשים צריכים לבחור בעצמם". לגבי חילוקי הדעות בין התושבים בנוגע לקיום הבחירות אמר אבו חמיד כי "אני לא מצפה ש-35 אלף איש יסכימו על הכל. זה טוב שיש דעות אחרות, אחרת נהיה כולנו עדר של כבשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניסיון ראשון בדמוקרטיה. אבו בסמה
צילום: הרצל יוסף
הבחירות לא לטובתנו. עבד אלסייד
צילום: הרצל יוסף
הזדמנות ראשונה לדמוקרטיה. אבו כף
צילום: הרצל יוסף
צילום: דודי ועקנין
יש תוהו ובוהו בהנהגה. ח"כ א-סנע
צילום: דודי ועקנין
מומלצים