שתף קטע נבחר
 

הרב, אפשר להשתתף בניסוי?

חיל הרפואה העניק לרב מנחם בורשטיין תעודת הוקרה על התנדבותו בוועדה שמאשרת ניסויים בחיילים. מה מקומו של הרב שם? ומה יש להלכה לומר במקרה של ניסוי בצלילה?

מידי שנה מתקיימים בישראל כ-2,500 ניסויים קליניים, חלקם נערכים בחיילי צה"ל. לחוקרים יש חיבה לצבא, שמאפשר להם גישה לקבוצות אנשים גדולות ומגוונות - והכי חשוב, זמינות.

 

 

כמו במוסדות אחרים, גם בצבא דרוש אישור מוועדת הלסינקי, שדנה בהצעות לניסויים בבני אדם ומאשרת או פוסלת אותם. ועדה כזו יושבת בכל בתי החולים בארץ, וגם בחיל הרפואה. לפני כשבוע העניק חיל הרפואה אות הוקרה לרב מנחם בורשטיין - ראש מכון פוע"ה, על חברותו בהתנדבות בוועדה.


הרב בורשטיין מקבל את תעודת ההוקרה 

 

הרב בורשטיין הוא הרב הראשון שיושב בוועדה. הוא הצטרף אליה לפני שנתיים בעקבות שידרוגים שהיא עברה - אז הוחלט לראשונה להרחיב את

הוועדה, שבאותם ימים כללה רק אנשי מקצוע, ולקבל לשרותיה אדם שייצג את הציבור. הנטייה הייתה לבחור בנציג עם הסמכה לרבנות כדי שיוכל לתת נקודת מבט אתית-יהודית.

 

"לפני שבאתי היה פחד שדמות רבנית תגרום לכפייה בוועדה", מחייך הרב בורשטיין, "היה לי חשוב להיות אקטיבי, אבל לא שיחשבו שמגיע רב שרק ינסה להכריח או למנוע מהם דברים. אני לא רק מגיע מרקע תורני, אלא מביא עמי גם רקע רפואי, וזה מאפשר לי להבין מושגים שאולי רב אחר לא היה מבין. היום יש נטייה בקרב רבנים היום להתמחות בתחום מסוים. יש רבנים שמתמחים במזון, בטכנולוגיה או בפוריות. מצד שני, לא לכל דבר יש מומחה ויש ידע בסיסי שרב חייב שיהיה לו".

 

אוכלוסייה שבויה

אבל ידע הוא רק אחד מהכלים שנדרשים מחברי הוועדה. מאחר שמדובר בחיילים ולא באזרחים, יש להתייחס ברגישות גבוהה למצבם השונה.

 

"באופן טבעי יש נטייה לפנות לצה"ל לבקש לעשות ניסויים", מסביר הרב בורשטיין, "מדובר ב'אוכלוסיה שבויה' שיכולה להיות מוכנה לניסוי בכל רגע. זו הסיבה שהוועדה משתדלת מאוד לא להתיר ניסויים בטירונים, כי טירון הוא 'סופר שבוי'. אם המפקד יבקש ממנו להשתתף בניסוי הוא יגיד לא? זו גם הסיבה שלא מתירים למפקדים במדים לתת הסבר על הניסוי, כי אז החיילים יחשבו שהם מחויבים או שההשתתפות בניסוי תקל עליהם.

 

"עוד תנאי בל יעבור זה שחייל שמסכים להשתתף, לפני שהוא חותם - חייבים לאפשר לו להגיע הביתה ולשאול או לדבר עם ההורים שלו. אנחנו מאוד נזהרים. בסופו של דבר, מצד אחד אנחנו רוצים לקדם את המחקר, אבל מצד שני אנחנו לא רוצים לפגוע בחיילים".

 

מסכת אב"כ לזקן, ניסויים מעורבים

הבקשות לניסויים המוגשים לוועדת הלסינקי של חיל הרפואה מסווגים כסודיים. הרב בורשטיין, שמשרת עד היום במילואים (רבנות צבאית), עבר בידוק בטחוני לפני שצורף לוועדה. כשהוא נשאל (בכל זאת) על מה הם מתדיינים שם כל-כך הרבה זמן, הוא מבהיר שאינו יכול לענות על כך, אבל מביא דוגמאות מבעיות אתיות שהוגשו בפניו מוועדות הלסינקי אחרות שבהן היה חבר. עם קצת דמיון אפשר למצוא נקודות דמיון בינן לבין מקרים שהובאו בפני הצבא.

 

הרב מספר על פנייה מרשות מקומית, שהתעניינה לגבי מסכות אב"כ שאפשר לחבוש גם על זקנים. "מאחר שביקשו להוזיל את העלויות, הם רצו לקנות מסכות שעוד לא נוסו על בני אדם", מספר בורשטיין. "ענינו להם שאי-אפשר סתם ככה לנסות על בני אדם, ושאת המסכות ינסו קודם על בעלי חיים, ובינתיים שיקנו מסכות שנוסו כבר והוכיחו את עצמם".

 

במקרה אחר פנתה חברה מחו"ל שביקשה לערוך ניסוי בהתנהלות של קבוצת אנשים בתנאים מאוד קשים, ורצו לדעת אם אפשר לעשות את הניסוי על קבוצה מעורבת של גברים ונשים ביחד. במקרים כאלה, מסביר הרב, השאלה היא מה המטרה. בחברה טענו שכשבוחנים קבוצה מעורבת יש יותר מוטיבציה, אבל צריך לבדוק מה טיב המוטיבציה הזו - האם היא טובה או רעה.

 

הרב בורשטיין נזכר גם במקרים שחברות מבקשות לעשות ניסויים בתחליפי סיגריות, ומבקשות אישור הלכתי - האם מותר לתת למעשן חומרים טבעיים שיעזרו לו להיגמל, אך לא בטוחים אילו השפעות נוספות יהיו להם. "אלו ניסויים שיכולים להיות רלוונטים גם בצבא, שמעוניין שהחיילים יפסיקו לעשן, הוא אומר.

 

לא תעמוד על דם רעך

"קיבלתי בעבר פנייה מחברת צלילה ששידרגה לצוללנים שלה את הציוד", מספר הרב על מקרה שעשוי להיות מאוד רלוונטי לצה"ל. "הם שאלו האם מותר לתת לצוללנים להעמיק ל-20 מטר עם הציוד המשופר, על אף שנכתב עליו שהוא מתאים עד לעומק של עשרה מטרים. התגובה הראשונה שלי היתה למה לסכן סתם חיי אדם, אבל אז הוסבר לי שיש מצבים שצריך לרדת עמוק יותר, לא בשביל ההנאה אלא כדי לחפש צולל שאבד שבצלילה, ואי-אפשר להפסיק אחרי עשרה מטרים. ופה נכנס השיקול של הצלת חיים, שיש לו בסיס הלכתי מוצק של 'לא תעמוד על דם רעך'.

 

ביררנו ברחבי העולם מה נוהגים לעשות, ולפי התשובות שקיבלנו אישרנו להם לרדת לעומק כפול, אבל חייבנו הימצאות של אדם נוסף, שאם יהיה צורך הוא יוכל להגיש עזרה באופן מיידי. "במקרה אחר לא אישרנו בדיקה של מכשירי צלילה תוצרת ארה"ב. אני לא חושב שאנחנו צריכים להיות

שפני ניסיון של חברה מחו"ל. מה עוד שמדובר במשהו חווייתי ולא ביטחוני, ולכן לא היה נכון לקחת את הסיכון".

 

לאחר הטקס, אמר הרב בורשטיין ל-ynet: "אמרו לי לפני שהצטרפתי לוועדה שאני אשב שם עם אנשים טובים ואפגוש את הטופ של צה"ל, אבל לא שיערתי שהטופ כל-כך גבוה. אני רואה בזה שליחות חשובה שהוטלה עליי. זו ועדה שמשקיעה את נשמתה לעידוד המחקר, שיביא להקלה על חיילי צה"ל, ומצד שני, דואגת שלא תיפול שערה מיותרת מראש חיילינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב בורשטיין. ראוה בהתנדבות שליחות
מומלצים