דו"ח: יותר נפגעים מאלימות; פחות מתים בגללה
המרכז הלאומי לחקר הטראומה פרסם דו"ח מעודד שלפיו חלה ירידה של 30% בעשור האחרון בתמותה של פצועים קשה ואנוש. מה שפחות משמח הוא ששיעור הפגיעות בשל אלימות עלה, ויותר נפגעים משימוש בנשק חם
אחד מכל שלושה אנשים בישראל יאושפז עקב פציעה במהלך חייו, ואחד מכל 29 אנשים יסבול מפציעה קשה, כך עולה מדו"ח של המרכז הלאומי לחקר הטראומה המסכם נתונים מתחילת העשור. עוד עולה מהנתונים כי אחד מכל 11 בני אדם ייפגע במהלך חייו בתאונת דרכים, אחד מתוך 41 בני אדם ייפגע מאלימות ואחד מכל חמישה ייפגע מנפילה.
הגורם הראשון לתמותה
הדו"ח מסכם את כל פגיעות הטראומה, כולל פגיעות עקב תאונות דרכים, תאונות בית, אלימות, טרור ופגיעות נוספות שמחייבות אשפוז. מהנתונים עולה כי טראומה היא הגורם הראשון למוות בעולם המערבי מגיל שנה עד 45.
לפי הדו"ח, בשנת 2010 סבלו 36,365 איש בישראל פגיעות המוגדרות כפגיעות טראומה. כ-50% מהם נפגעו בשל נפילה, כ-25% בתאונות דרכים, כ-6% מאלימות וכ-4% מכוויות. עם זאת, בקרב הנפגעים קשה חלקם של הנפגעים בתאונת הדרכים עומד על 40% ואילו של נפגעי אלימות כ-10%.
מהדו"ח עולה תמונה מעודדת שלפיה לאורך העשור האחרון חלה ירידה של 30% בתמותה של פצועים קשה ואנוש, ומשנת 1997 הירידה היא בשיעור של כ-50%. לדברי ד"ר קובי פלג, מנהל המרכז הלאומי לטראומה ורפואה דחופה, "הדבר מצביע על האיכות ועל היכולות של מערך הטראומה במדינה, וזהו אחד ההישגים הגבוהים בעולם".
עם זאת, הזהיר ד"ר פלג כי רק מעט רופאים בוחרים להקדיש את חייהם להתמחות בטראומה: "המגמה המעודדת יכולה להיעצר. טראומה היא מקצוע שבו אדם נדרש להקדיש את כל זמנו לבית החולים. אם המדינה לא תיתן להם לפחות את התגמול ההולם, אני חושש שבעשור הנוכחי לא נוכל להראות הישגים שכאלו".
יותר נפגעים מאלימות
נתון אחר שאינו מעודד נוגע לתופעת האלימות. ישראל נמצאת במקום השביעי מקרב 22 מדינות מערביות בתמותה מאלימות. שיעור פגיעות האלימות עלה ב-8% בעשור האחרון, בעיקר משימוש בנשק חם. בראשית העשור 8% מתוך נפגעי האלימות נפגעו מנשק חם, וב-2009 זינק שיעור זה ל-13%. 34% מהפגיעות הן בשל דקירות, 32% בעקבות קטטה ו-17% בשל תקיפה באמצעות חפץ.
הנפגעים העיקריים מאירועי האלימות הם בני 30-15, 90% מתוכם גברים. עוד עולה מהנתונים ששיעור הדקירות באזור הדרום גבוה בכמעט 50% לעומת הצפון והמרכז. גם שיעור הפגיעות משימוש בנשק חם גבוה יותר בדרום.
בתחום ההיפגעות בתאונות דרכים לא נצפו שינויים משמעותיים לאורך השנים. עם זאת, חלה עלייה בשיעור רוכבי האופניים ורוכבי האופנוע שנפגעו. שיעור רוכבי האופניים עלה במהלך העשור ב-6%, ובקרב רוכבי האופנוע ב-3%.
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, אמר כי "אנו מכינים בימים אלו הצעת חוק שבמסגרתה יגויס כסף ממספר משרדי ממשלה כדי לפעול להקטנת ההיפגעות של ילדים בתאונות בית".
בעקבות הנתונים, שמהם עולה כי 40% מפצועי הכוויות הם ילדים עד גיל ארבע וכי בקרבם יש שיעור גבוה של חרדים וערבים, הוסיף סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן: "אבדוק אפשרות לעשות קמפיין במגזר החרדי בשיתוף הרבנים כדי למנוע את התופעה, ובדומה לכך גם במגזר הערבי".