עובדי ועד הרכבת שוחררו: "נחזור לשבות בשני"
חברי ועד עובדי הרכבת שנעצרו בחשד שהתפרעו בהפגנה שוחררו בתנאים מגבילים. יו"ר הוועד: אתלונן נגד השוטרים. נהג קטר איים לפני הדיון: "עד שלא נראה את החברים משוחררים, לא נחזור לעבוד"
שביתת הפתע ברכבת ישראל הצליחה להשפיע על עמדת המשטרה? פחות מיממה לאחר שחברי ועד עובדי הרכבת נעצרו, בצעד שהוביל להפסקת תנועת הרכבות ברחבי הארץ, ביקשה הבוקר (יום ה') המשטרה מבית משפט השלום ברמלה לשחרר בתנאים מגבילים את עשרת העצורים, בהם יו"ר הוועד, גילה אדרעי. ynet העביר שידור חי מבית המשפט.
אתמול נעצרו העשרה בחשד שהתפרעו במהלך הפגנה מול בית יו"ר דירקטוריון הרכבת המיועד, אורי יוגב, ביישוב מכבים. בעקבות המעצר, הודיעו עובדי הרכבת על שביתת פתע - עליה פורסם לראשונה ב-ynet - ועצרו לחלוטין את תנועת הרכבות ברחבי הארץ. העצורים שוחררו בתנאי שלא יתקרבו ליישוב במשך 30 יום. לאחר שנציג המשטרה ציין כי חלק מהעובדים נעצרו גם בחשד לתקיפת שוטרים, הצהירה אדרעי כי היא הותקפה בעצמה על ידי אחד השוטרים וכי בכוונתה להתלונן נגדו.
נציג המשטרה אמר בדיון: "אנו מודעים לזכויותיהם וביקשנו מהם שיגישו בקשה מסודרת להפגנה, ואכן הושגה הסכמה בעל פה שיפגינו הרחק מביתו של יוגב, אבל הם לא יכולים להפר בצורה בוטה וגסה את החוק כפי שעשו". מנגד, טען בא כוחם של העובדים, עו"ד טאובמן: "מעולם לא היה דבר כזה שעובדים נשלחים למעצר בעקבות מחאתם הלגיטימית. לא הייתה כל עילה למעצר מלכתחילה כי מדובר במאבק ציבורי".
עובדי הרכבת חוגגים מחוץ לבית המשפט (צילום: אבי מועלם)
הדיון בבית המשפט סבב בעיקר סביב גובה הערבות שיידרשו העצורים לשלם, והמקום ממנו יורחקו. נציגי ההסתדרות קיבלו על עצמם להיות ערבים לעשרת העובדים, ועו"ד טאובמן ביקש בדיון למנוע
את הרחקתם גם מהיישוב הצמוד רעות, פי שדרשה המשטרה. "מדובר בקומבינה כי ביישוב רעות מתגורר מנכ"ל הרכבת, חקי הראל", קראה אדרי.
לבסוף, נעתר השופט הישאם אבו שחאדה לבקשות באי כוחם של העובדים, הגביל את ההרחקה ל-30 יום מהיישוב מכבים בלבד והוריד את גובה הערבות מ-5,000 ל-2,000 שקלים. העובדים, שחלקם העבירו את הלילה במעצר כשלגופם חולצות הנושאות את הכיתוב "למען מאבקם", צפויים להשתחרר מיד עם השלמת ההליכים הרשמיים.
אותה שעה התקבצו מחוץ לבית המשפט עשרות מעובדי הרכבת וקרובי משפחתם שהגיעו להביע תמיכה בעצורים, וקראו: "יאללה הביתה" ו-"לא תהיה הפרטה!". נהג קטר שהגיע לדיון איים ואמר ל-ynet: "עד שלא נראה את החברים שלנו משוחררים, לא נחזור לעבוד". לצד זאת, הבטיח עובד אחר: "נכבד את החלטת בית המשפט כי אנחנו שומרי חוק, אבל את המאבק שלנו ננהל בצורה עיקשת עד שנשיג את המטרה. עד 2:00 בלילה נחזור לעבודה".
העובדים מאיימים: "נחדש את השביתה ביום שני"
שופטת בית הדין לעבודה בתל-אביב, אפרת לקסר, האריכה עד יום שני בבוקר את צו המניעה הזמני שהוציאה הלילה לעובדי הרכבת, וקבעה כי "החיילים יחזרו הביתה לשבת, והגלגלים ינועו ללא תקלה". ואולם, בפועל הבלגן בתחנות הרכבת ברחבי הארץ חוגג, ותנועת הרכבות משובשת עד מוקפאת.
"אנו שומרי חוק, נשוב לעבודה עד 2:00 בלילה" (צילום: ירון ברנר)
יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי, הגיע אף הוא לבית המשפט והסביר את העובדה שלמרות צו המניעה, הרכבות עדיין לא שבו לפסים. "לרכבת לוקח שעתיים עד 4 שעות לשוב לפעולה וזה גם קשה להודיע לאלפיים עובדים לחזור לעבודה, כשראשי הוועד שלהם נמצאים במעצר", אמר אדרי.
הוא איים כי השביתה תתחדש ביום שני: "אני לא זוכר מצב שבו ראשי ועד עובדים מנהלים מאבק כשהם באזיקים ומאחורי סורג ובריח. התרשמתי שהם נחושים מאוד. גילה היא אם חד הורית שנאלצה למצוא סידור לבתה הקטנה".
בתחנות הרכבת בתל-אביב הרציפים נראו כמו בשבת, נטושים לחלוטין. סרטי ניילון
כתומים והודעות לקוניות על הפסקת תנועת הרכבות בשל השביתה קיבלו את פני הנוסעים שהגיעו לתחנת רכבת מרכז (ארלוזורוב). השלטים האלקטרוניים עדכנו על הרכבות הבאות שהיו אמורות לצאת מהרציף, אבל אף רכבת לא הגיעה - והירידה לרציפים נחסמה.
הנהלת רכבת ישראל איימה בפנייה לבית המשפט, בשל אי הציות של עובדי הרכבת לצו המניעה של בית הדין. בהנהלה מסרו כי נשקלת גם אפשרות לתבוע באופן אישי נציגים בוועד העובדים, בשל הנזק שלטענתה גרמו לחברה.