נגד הזרם: על כוכבי לכת "מתהפכים"
מדוע כוכבי לכת מסוימים, "ענקים" עשויי גז, חגים באופן מפתיע סביב הכוכב שלהם בניגוד לכיוון "הנכון"? מדענים טוענים כי הם מצאו הסבר לתעלומה
מאות מכוכבי הלכת שהתגלו בעשורים האחרונים על יד כוכבים אחרים מן השמש שלנו, חגים באותו הכיוון של הכוכב שלהם. ואולם, מחקר חדש שהתפרסם בכתב העת היוקרתי Nature מלמד כי כמה מכוכבי הלכת הללו לא הולכים בתלם, ומסתובבים דווקא בכיוון ההפוך.
החוקרים גילו כי מדובר בדרך כלל ב"ענקים" עשויי גז, ולא בכוכבי לכת סלעיים כמו כדור הארץ. גרמים שמימיים אלו מכונים "Hot Jupiters" על שם כוכב הלכת צדק שגם הוא ענק גז.
אסטרונומיה
הכירו את ארבעת ירחיו של צדק
ד"ר יגאל פת-אל
יותר מ-400 שנה עברו מאז גילה גליליאו את ארבעת ירחיו של צדק, שאפשר להבחין בהם היטב בטלסקופים פשוטים. יגאל פת-אל מציג לפניכם את הירחים המרתקים של יופיטר
תכונה נוספת שנרשמה היא קרבתם הגדולה של כוכבי הלכת לכוכבים שלהם. זאת בשונה לדוגמא מצדק שרחוק מן השמש מרחק של 778 מיליון ק"מ.
לפי התיאוריה שפיתחו המדענים, כשמערכות שמש מכילות יותר מפלנטה אחת, בנוסף לכוכב, לכל כוכב לכת יש כוח כבידה משלו המשפיע על יתר כוכבי הלכת השכנים לו. הדבר מוביל לכך שבסופו של דבר הענק הגזי נמשך קרוב יותר לכוכבו ולעיתים אף הופך את מסלולו.
"זה משונה מאוד ומוזר במיוחד משום שכוכב הלכת נמצא כה קרוב לכוכב שלו", אמר אחד החוקרים, פרדריק רזיו מאוניברסיטת נורת'ווסטרן. "איך יכול להיות שאחד מהם מסתובב בכיוון אחד והשני מקיף אותו בדיוק בכיוון המנוגד? זה מטורף ומפר את התמונה הבסיסית ביותר שלנו על מערך כוכבי הלכת והכוכבים".
כוכב הלכת צדק
צילום: נאס"א
כוכב הלכת צדק
צילום: נאס"א