שתף קטע נבחר
 

אל תהיה צנון, תאכל אותו

הוא ביטוי לפרצוף חמוץ או אנטי חברתיות, אבל בראש ובראשונה הוא ירק שאפשר לנצל את כולו - מהזרעים ועד לעלים. מרב ברזילי לוקחת את הצנון ומכינה שתי מנות שאי אפשר לעמוד בפניהן

"אל תהיה צנון" הוא משפט שככל הנראה איש מעולם לא אמר לחיוב - צנון הוא המורה ההוא שאף פעם לא מחייך, הבחורה מהמשרד שלמרות שהיא כבר שנה בתפקיד עוד לא הוציאה מילה מהפה, וההוא שיושב עם פרצוף עקום כשכולם מתפוצצים מצחוק. בקיצור, צנון.

 

אבל לחיים יש דרך מדהימה להראות לך שאתה באמת לא יודע כלום. פתאום אתה מגלה שהמורה ההוא לא מחייך כי הוא מתאגרף מקצוען לשעבר שקיבל סנוקרת אחת יותר מדי, וההיא מהמשרד שלא מדברת היא בעצם סוכנת ביון רדומה שמחכה לקוד הפעלה. וההוא שלא צוחק? טוב, הוא באמת מקרה אבוד.

 

"תהיה צנון" זה משפט שעוד אף אחד לא אמר. ולא בצדק. צנון הוא לא הפקעת החריפה שנוטים לחשוב שהוא, לפחות לא תמיד. הצנון ידידותי מאוד, ואם יש חומוס טוב לנגב הוא תחליף מעולה ובריא לפיתה. הצנון הוא לא רק הדובדבן החריף שאתם מכירים. אצלנו במשק משתמשים בו גם בשלב הזרע וגם בעלים: את העלים אפשר לקצוץ ולשים בסלט (לא לפני ששוטפים טוב טוב את שאריות האדמה מהגינה), ואת זרעי הצנון אפשר להנביט - מה שמעלה את ערכם התזונתי - ולהוסיף גם כן. כל מי שאכל סלט כזה יודע: את הנשיקה המפתיעה של הצנון אי אפשר לשכוח.


סמוק לחיים - צנון (צילום: דניאל לילה)

 

הצנון מגיע ממשפחה טובה (המצליבים), ומביא איתו ויטמין B+C, סידן ואשלגן, שחיוני לנשיאת חמצן בגוף ולתפקוד העצבים והשרירים. אלו חלק מהסיבות שהצנון משחק תפקיד חשוב בתהליך ניקוי הגוף שאנחנו עוברים יחד במשק. נגמלים בחודשים הקרובים מקפה, סוכרים ואפילו מהלחם הטעים שלנו. רק אורז מלא, עוד קצת אורז מלא, והמון צנון.

 

וכמעט ששכחנו: לאכול צנון זה מרזה: ב-100 גרם של צנון (3-4 יחידות) יש רק 18 קלוריות, נתון מדהים שהוא חולק אולי רק עם חסה וכוס מים, ואלו נשרפות במהלך פעולת האכילה. נראה לי שעכשיו כבר אפשר להגיד בלי להתבייש. הלוואי והיית צנון.

 

 

סלט צנון בטחינה

המרכיבים:

6 צנונים

חבילת כוסברה

לטחינה:

1 כוס טחינה גולמית משומשום מלא

מיץ סחוט מלימון גדול ויפה

חופן פטרוזילה

1 עגבנייה גדולה בשלה ועסיסית

2 שיני שום

קמצוץ מלח, קמצוץ סוכר

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את הצנון, מורדים חלקים מכוערים של הקליפה, משאירים כמה שיותר מהחלק האדום היפה שלה. חותכים לקוביות ומכניסים לקערה.
  2. קוצצים צרור כוסברה ומוסיפים לתוך הקערה.
  3. הטחינה: מכניסים את רכיבי הטחינה לתוך מעבד מזון, טוחנים היטב.
  4. מצרפים את הטחינה לצנון והכוסברה. מערבבים היטב.


סלט צנון וטחינה (צילום: דניאל לילה)

 

אנטי פסטי צנון

המרכיבים:

6 צנונים גדולים ועסיסיים

1/4 כוס שמן זית

קליפה מגוררת מקליפת לימון 1

סומק

1/4 כוס יין לבן

 

אופן ההכנה:

  1. מנקים את הצנונים ומורדים מהם חלקים פגומים. משאירים כמה שיותר קליפה.
  2. חותכים כל צנון לחצי, וכל חצי לאורכו לכ 8 חלקים.
  3. שמים את הצנונים החתוכים בקערה, מוסיפים שמן זית, יין, סומק, קמצוץ מלח וקליפת לימון מגורדת. מערבבים היטב.
  4. מעבירים לתבנית ואופים בתנור כ-20 דקות על חום גבוה של 220 מעלות.


אנטיפסטי צנון (צילום: דניאל לילה) 

 

  • מרב ברזילי היא בעלת "משק ברזילי" - מסעדה צמחונית אורגנית במושב ירקונה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאל לילה
אנטיפסטי צנון
צילום: דניאל לילה
מומלצים