אמנסטי על הפלסטינים: מענים "משתפי פעולה"
הדו"ח השנתי של אמנסטי מפרט מקרים של הפרות זכויות אדם על-ידי ישראל והפלסטינים. בדו"ח נמתחה ביקורת על מערכת המשפט של חמאס, שהוציא להורג שני "משתפי פעולה". ישראל סופגת ביקורת על הריסת בתים ועל המשך המצור על עזה. גלעד שליט זכה לאזכור של שלוש שורות
ביקורת על הרשות הפלסטינית, החמאס וגם על ישראל בדו"ח המסכם לשנת 2010 של ארגון אמנסטי. בין היתר עולה כי בעוד שבעזה הוצאו להורג שלושה פלסטינים שנחשדו בשיתוף פעולה עם ישראל, בגדה עונו פלסטינים וגם אזרח זר שנחשדו בשיתוף פעולה. הביקורת על ישראל מתמקדת במצור על עזה, במחסומים המוצבים ביהודה ושומרון וגם במניעת טיפול רפואי.
מהדו"ח עולה כי בתי משפט דנו למוות בשנה שעברה 11 בני-אדם ברצועת עזה. חמישה פלסטינים הוצאו להורג על-ידי שלטון החמאס. לטענת הארגון גזר הדין ניתן במשפטים שנערכו שלא על-פי כללי המשפט הבינלאומי. שניים מהמוצאים להורג הורשעו בשיתוף פעולה עם ישראל בחודש אפריל אשתקד ושלושה ברצח - חודש לאחר מכן. הארגון מותח ביקורת על כך שברצועת עזה מינה חמאס שופטים שלא הוכשרו לתפקיד. ביקורת דומה ניתנה גם על התביעה ברצועה.
בדו"ח מפורטים כמה מקרים של עינוי עצורים בגדה וברצועה. בשנה שעברה התקבלו 150 תלונות על עינויים בבתי מעצר פלסטיניים בגדה ו-200 תלונות בבתי מעצר בעזה. מוחמד אבו-מואילק סיפר כי עונה בכלא ברצועת עזה. לדבריו הוא הוחזק בבידוד במשך 50 יום, לאחר שנעצר בחודש אפריל אשתקד בחשד לשיתוף פעולה עם ישראל. הוא סיפר בין היתר כי הוא עונה במכות חשמל, שהסוהרים גרמו לו לכוויות באמצעות סיגריות ושהם איימו עליו כי יוצא להורג, כדי להכריח אותו להודות.
נזאריה אל-שוורקי מתה ברצועה בחודש ינואר 2010, לאחר שהוכתה בגבה על-ידי שוטרים של חמאס. שלושה מבניה הוכו גם הם, כיוון שנחשדו בשיתוף פעולה עם פתח. במקרה אחר, בגדה המערבית, סיפר אחמד סלהב כי הוא עונה במהלך מעצרו בחודש ספטמבר 2010. האיש, שככל הנראה חבר בחמאס, סיפר הוא נקשר לזמן רב. לדבריו, במעצר קודם נגרמו לו פציעות בגבו, מהן הוא עדיין סובל. כמה שבועות לאחר המעצר הוא שוחרר, מבלי שהועמד לדין.
בדו"ח פורטו גם כמה מקרים של הגבלת חופש הביטוי ברשות הפלסטינית. וואליד אל-חוסיין, בלוגר מקלקיליה, נעצר ב-31 באוקטובר, בחשד שפרסם פוסט בבלוג שלו, שפגע באיסלאם. עד סיום כתיבת הדו"ח הוא לא שוחרר. הרשות הפלסטינית ברמאללה, כך על-פי אמנסטי, פיזרה בכוח הפגנה בחודש אוגוסט אשתקד, בה מחו המפגינים על השיחות עם ישראל.
פול מרטין, עיתונאי בריטי, נעצר בחודש פברואר ברצועת עזה, לאחר שניסה לסייע לאדם שנחשד בשיתוף פעולה עם ישראל. הוא הואשם בריגול למען ישראל, אך שוחרר על-פי הדו"ח אחרי 25 ימים במעצר.
בדו"ח הוזכר בשלוש שורות גם החייל החטוף, גלעד שליט, הנמצא בשבי חמאס ברצועת עזה כמעט חמש שנים. באמנסטי כתבו כי לא ניתן לאנשי הצלב האדום לבקר אותו.
סגר, גדר הפרדה והריסות מבנים
גם ישראל זכתה ללא מעט ביקורת בדו"ח השנתי של אמנסטי. בין היתר נטען כי בשל הסגר המוטל כבר כארבע שנים על רצועת עזה, ארבעה מכל חמישה פלסטינים נזקקים לסיוע הומניטרי. בדו"ח הוזכר גם המשט לעזה, בו נהרגו תשעה פעילים שהיו על ה"מרמרה". בארגון אמרו כי הסגר על רצועת עזה הוא עונש קולקטיבי והפרה של החוק הבינלאומי. הם קראו להסיר את הסגר במהירות.
בנוסף הוזכרו בדו"ח גם המחסומים המוצבים ביהודה ושומרון, גדר ההפרדה ועניין הריסת הבתים שנבנו שלא כחוק, בין היתר במזרח ירושלים. על-פי הדו"ח, בשנת 2010 הרסה ישראל 431 מבנים במזרח רושלים ובגדה המערבית, עלייה של 59%, לעומת שנת 2009. גם הריסת בתי בדואים בנגב הוזכרה בדו"ח, בין היתר הכפר אל-עראקיב, שנהרס כמה פעמים ונבנה מחדש.
עוד נמתחה ביקורת על שימוש יתר בכוח על-ידי צה"ל נגד פלסטינים, כולל נגד מפגינים בלתי אלימים בגדה. על-פי הדו"ח, 33 פלסטינים, ביניהם 8 ילדים, נהרגו מאש צה"ל בשנה שעברה. עוד נמסר כי 15 בני-אדם, מתוכם 4 ילדים, נהרגו לא רחוק מגדר המערכת ברצועת עזה.
בדו"ח נכתב גם על מעצר פלסטינים על-ידי ישראל. על-פי הנתונים, 264 פלסטינים הוחזקו במעצר מינהלי. כמה מהם היו במעצר כזה במשך יותר משנתיים. עוד נטען כי מ-680 אסירים פלסטינים נמנע ביקור משפחות, עבור כמה מהם במשך שלוש שנים. הסיבה לכך היא שהאסירים הם מרצועת עזה ולבני משפחותיהם לא ניתן לצאת לתחומי ישראל. גם בתי הדין הצבאיים ספגו ביקורת בדו"ח, בין היתר נטען כי בכמה מקרים לעצורים הפלסטינים לא ניתנה אפשרות להיפגש עם עורך דין.
גם עצורים פלסטינים דיווחו כי עונו במעצר בישראל. נער בן 15 מבית אומר סיפר כי הוא נחקר במשך שישה ימים, בהם גם עונה, ולאחר ש"הודה" כי יידה אבנים שוחרר ממעצר. הוא סיפר בין היתר כי ניתנו לו מכות חשמל במהלך המעצר. באמנסטי כתבו כי המשטרה הפסיקה את החקירה מחוסר ראיות והצבא עדיין בודק את המקרה.
מרגל האטום מרדכי ואנונו זכה ללא פחות מ-13 שורות בדו"ח, שם פורט כי אסור לו לעזוב את המדינה ולהיות בקשר עם זרים.
Read this article in English