שתף קטע נבחר

אמנסטי: השד נגד כוחות הדיכוי יצא מהבקבוק

בארגון זכויות האדם אומרים כי בעשרות מדינות עוברים עצורים עינויים והתעללויות. מזכ"ל הארגון התייחס לשינויים באזור: "האזרחים שולחים למשטרים טוטליטריים מסר ברור שימיהם ספורים. עם זאת, כוחות הדיכוי מגיבים בעוצמה רבה"

בארגון זכויות האדם אמנסטי מברכים על שינוי המשטרים בכמה מהמדינות באזור, אך מתריעים בדו"ח השנתי על עינויים והתעללויות ב-98 מדינות לפחות ומשפטים לא הוגנים ב-54 מדינות לפחות. חופש הביטוי, לפי הדו"ח המפורסם הלילה (יום ו'), מוגבל ב-88 מדינות וב-48 כלואים אסירי מצפון.

 

במבוא לדו"ח, הנוגע לשנת 2010, התייחס מזכ"ל אמנסטי אינטרנשיונל, סליל שאטי, להפיכות בעולם הערבי. "מאז סוף המלחמה הקרה, לא עמדו ממשלות מדכאות בפני איום כה משמעותי על שליטתן המוחלטת באזרחיהן", הוא כתב. התביעות לזכויות פוליטיות וחברתיות המתפשטות בכל רחבי המזרח התיכון וצפון אפריקה הן הוכחה ניצחת לכך שכל זכויות האדם שוות באותה מידה והצורך בהן משותף לכל תושבי העולם. השד יצא מן הבקבוק וכוחות הדיכוי לא יוכלו להחזירו אליו".

 

מזכ"ל הארגון הזכיר את התרומה של הרשתות החברתיות להפיכות. "עתה עומדת מהפיכת זכויות האדם על סף שינוי היסטורי. אנשים מתגברים על הפחד. אנשים אמיצים ברובם מונהגים על ידי צעירים, נעמדים וזועקים אל מול שריקות כדורים, אלימות, גז מדמיע וטנקים. גבורה זו, משולבת עם טכנולוגיה חדשה המספקת לפעילים יתרונות בחשיפת הדיכוי של חופש הביטוי וזכות המחאה השקטה, שולחת למשטרים טוטליטריים מסר ברור שימיהם ספורים. עם זאת, כוחות הדיכוי מגיבים בעוצמה רבה. על הקהילה הבינלאומית לנצל את ההזדמנות לשינוי ולהתחייב שההבטחות לשחר של יום חדש אכן יתקיימו בשנת 2011".


מפגינים נגד אסד בחומס, סוריה. "על סף שינוי היסטורי" (צילום: AP)

 

בדו"ח נכתב, כי עבודתם של פעילי זכויות האדם לא הסתיימה. "ממשלות בלוב, סוריה, בחריין ותימן הראו נכונות להכות, לפגוע ולהרוג מפגינים לא אלימים כדי להישאר בשלטון", נכתב. "על פעילי זכויות האדם לפרק את המוסדות שתמכו בשלטון העריץ. ממשלות מדכאות כמו אלו שבאזרבייג'ן, סין ואיראן מנסות לסכל כל מהפכה דומה במדינותיהן".

 

בפרק המתייחס למצרים, לימי שלטונו של הנשיא המודח חוסני מובארק, נכתב כי מאות מחברי תנועת "האחים המוסלמים" נעצרו באוקטובר 2010. עוד נכתב על החזקת עצורים ללא משפט וגם על כך שארבעה עצורים מתו במהלך שהותם במעצר. בחודש נובמבר טענו בני משפחתו של צעיר מאלכסנדריה, כי השוטרים בתחנת משטרה בעיר עינו אותו למוות ולאחר מכן השליכו את גופתו לתעלה, כדי שיחשבו כי שם קץ לחייו. המשטרה המקומית סגרה את תיק החקירה וקבעה כי הוא מת מחנק. הארגון מותח ביקורת גם על הרג הפליטים מאפריקה על-ידי שוטרים מצרים, המנסים להסתנן מסיני לישראל.

 

על איראן נכתב כי המדינה ממשיכה להפר זכויות אדם. פרט לביקורת על הפגיעה בחופש הביטוי והרג המפגינים, נכתב כי על-פי נתונים רשמיים הוצאו להורג באיראן בשנה שעברה 285 בני-אדם, מתוכם חמש נשים ונער אחד. עם זאת, על-פי נתונים אחרים מספר האזרחים שהוצאו להורג במדינה גבוה בהרבה, כשרוב המקרים שלא דווחו הם הוצאותיהם להורג של נערים. באיראן, כך לפי הדו"ח, גם על קשר עם המחתרת הכורדית נגזר עונש מוות ובחודש מאי אשתקד הוצאו להורג ארבעה כורדים, שהיו בקשר עם גורמי אופוזיציה מחוץ למדינה.


מפגינים בכיכר א-תחריר בקהיר. עינוי למוות והשלכה לתעלה (צילום: רויטרס)

 

משטרו של מועמר קדאפי בלוב זוכה גם הוא לביקורת. 18 בני-אדם, חלקם זרים, הוצאו להורג במדינה אשתקד. בחודש ינואר אשתקד אמרו במדינה כי 300 בני-אדם מוחזקים במעצר ללא סיבה חוקית. קדאפי מיהר לכנות אותם "טרוריסטים" ואמר כי אין לשחררם. אבל, חודשים לאחר מכן, 200 מהעצורים שוחררו - למרות שהם נחשדו בפגיעה בביטחון המדינה.

 

המשטר בסוריה, עוד לפני ההפגנות נגד הנשיא בשאר אסד שגבו את חייהם של לפחות 800 בני-אדם, הפר זכויות אדם במשך עשרות שנים. באמנסטי מותחים ביקורת על מצב החירום הנמשך זמן רב, שנועד לפגוע במבקריו של הנשיא. על-פי הדו"ח, המבקרים נעצרו לתקופות זמן ארוכות, מבלי שהועמדו לדין או שזכו למשפט לא הוגן לפני בית המשפט העליון של המדינה. עוד נכתב כי ארגוני זכויות אדם מתקשים לפעול במדינה. למשל, עורך דין מאחד הארגונים נידון לשלוש שנות מאסר בחודש יוני אשתקד, לאחר שהורשע בפרסום חדשות לא נכונות.

 

על-פי הדיווחים מדמשק הוצאו להורג בשנה שעברה בסוריה 17 בני-אדם, אך באמנסטי סבורים שהמספר גבוה בהרבה. לדוגמה, אשה ושני גברים

 הוצאו להורג, לאחר שרצחו את בעלה של האשה. במהלך המשפט היא סיפרה כי הבעל התעלל בה מינית, אך השופטים לא הקלו בעונש. רק שלושה ימים לאחר שהשלושה הוצאו להורג, קיבלו בני משפחתה של האשה הודעה על כך. בנוסף נכתב בדו"ח כי בשנה שעברה מתו במעצר שמונה בני-אדם, חלקם ככל הנראה כתוצאה מעינויים.

 

אבל לא רק ישראל ומדינות מוסלמיות מוזכרות בדו"ח, אלא גם מדינות מערביות. על ארצות-הברית נכתב למשל כי יש פגיעה בזכויות העצורים בגואנטנמו. במדינה גם הוצאו להורג בשנה שעברה 46 בני-אדם, 45 גברים ואשה אחת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המורדים בלוב. גם זרים הוצאו להורג
צילום: AP
נשיא איראן. מספר המוצאים להורג אמיתי?
צילום: AP
מומלצים