צדק מאוחר לדמיאניוק: "למה לקח להם 20 שנה?"
השופטים בדימוס דליה דורנר וצבי טל, שהרשיעו את ג'ון דמיאניוק עוד ב-1988 בהיותו "איוואן האיום" מטרבלינקה, בירכו על הכרעת בית המשפט הגרמני ששלח אותו לחמש שנות מאסר בגין סיוע לרצח עשרות אלפי יהודים בסוביבור. ד"ר אפרים זורוף בירך: "מקווה שזה יסלול את הדרך להרשעת פושעים נאצים נוספים"
"שמחה זו לא מילה מתאימה, אבל אני חושבת שזו תוצאה ראויה" - כך אמרה היום (ה') שופטת בית המשפט העליון בדימוס, דליה דורנר, בעקבות הרשעתו של ג'ון דמיאניוק בגרמניה. הפושע הנאצי בן ה-91 הורשע בסיוע לרצח עשרות אלפי יהודים במחנה ההשמדה סוביבור, ונשלח לחמש שנות מאסר. הוא שוחרר ממעצר עד להחלטה בנוגע לערעורו.
דורנר ישבה ב-1988 בראש הרכב השופטים בבית המשפט המחוזי בירושלים שקבע כי דמיאניוק הוא השומר במחנה ההשמדה טרבלינקה שכונה "איוואן האיום", אשר נודע באכזריותו כלפי האסירים היהודים ובמקרי הרצח הרבים שביצע במו ידיו, ודן אותו למוות. עם זאת, בית המשפט העליון זיכה אותו לבסוף מחמת הספק.
"אמרתי כבר בזמנו שזו עשיית צדק ולא משמעות פרקטית של ענישה", אמר דורנר ל-ynet, "זה מראה שאדם עשה מעשה. נכון שלא כולם הובאו לדין, אבל יש תחושה, שמתבטאת אצל כולנו, שבסופו של דבר יד הצדק הגיעה גם אליו". היא הוסיפה כי "למרות שאצלנו נמצאו ראיות שהראו ספק בזהותו ובית המשפט העליון פעל בצורה ראויה, לי באופן אישי, לא היה ספק ספיקה שהוא איוואן האיום, ובוודאי היו לנו גם מסמכים שהוא היה בסוביבור".
"ההרשעה של דמיאניוק לא באה לי בהפתעה", הוסיף השופט בדימוס צבי טל, שנמנה גם הוא עם הרכב השופטים שהרשיע אותו בישראל. "הוא זוכה בבית המשפט העליון על מעשיו בטרבלינקה מתוך ספק קל בלב השופטים בדבר זהותו, אולם באותו פסק דין קבעו השופטים שהוא עזר לנאצים בסוביבור. הוא לא יכול היה להישפט על כך כיוון שהוא הוסגר רק על עבירות שעשה בטרבלינקה".
טל סיפר כי "במהלך המשפט הוצגה תעודת השירות שלו שהוא שירת בסוביבור. הוא טען שזה זיוף, אבל האותנטיות של התעודה נחקרה והוכחה. אני משוכנע עד היום ב-100 אחוז שהוא שירת גם בטרבלינקה וגם בסוביבור. הייתי בטוח כל הזמן בכך, ולכן מבחינתי היום זהו סוג של סגירת מעגל. הצדק נעשה מאוחר, אבל לפחות הוא נעשה".
"עדיף מאוחר מלעולם לא"
עו"ד מיכאל הורוביץ, שהיה אחד מפרקליטי התביעה נגד הפושע הנאצי בישראל, אמר: "אני חושב שהצדק נעשה באופן חלקי, אך טוב שכך, עדיף מאוחר מלעולם לא". עם זאת, לדעתו, "היה אפשר לגלגל את העניין הזה לפני שנים רבות, שכן ההליך כאן נגמר כבר ב-93'. למה לקח להם 20 שנה?"
דמיאניוק מוכנס לבית המשפט. "מקובל 5 שנים לאדם בגילו" (צילום: רויטרס)
לגבי העונש, אין להורוביץ טענות. "הוא כבר מספר שנים בכלא, בן 91, ואי אפשר לדרוש יותר. זהו צדק חלקי, וחשיבותו בעיקר עבור ניצולים רבים שעברו את דמיאניוק ואת השואה. עבור כל ניצול כזה, במיוחד מי שהיה במחנות תחתיו, זו נחת רוח. עד היום אנשים סובלים מהטראומה".
התובע לשעבר סיפר עוד כי אין לו חרטות ביחס למשפט שנעשה לדמיאניוק בישראל: "הוא הורשע פה בערכאה ראשונה ונידון למוות, הוא זוכה רק בגלל בעיות ראייתיות מחמת הספק בלבד. הוא ישב פה שבע שנים בכלא, ושנתיים בארצות הברית, כך שגם כאן הוא שילם".
"מסר חזק שעדיין ניתן להעמיד לדין"
גם העד הראשון במשפטו של הפושע הנאצי, ד"ר יצחק ארד, ניצול שואה שלחם בגרמנים בשורות הפרטיזנים ונחשב מומחה למחנה סוביבור, חזה הרשעה נוספת לדמיאניוק. "חשבתי ואני חושב שזו החלטה נכונה, היו מספיק הוכחות שהאיש הזה לפחות שירת תקופה מסוימת בסוביבור, וזו ההאשמה בגינה עמד לדין בגרמניה".
עם זאת, הוסיף ארד, שהעיד גם בבתי משפט קנדיים נגד אוקראינים נוספים שפעלו בשירות הנאצים, כי הוא עודו סבור שדמיאניוק פעל אף בטרבלינקה: "בית המשפט הישראלי פשוט החליט לתת לו ליהנות מהספק". אולם גזר הדין מהווה בעיניו החלטה הגיונית. "חמש שנים לאדם בגילו אני מקבל. הוא נמצא אשם וזה העיקר פה, לא מספר השנים שהוא קיבל".
"גזר הדין נותן מסר חזק מאוד - שעדיין ניתן להעמיד לדין את מבצעי הפשעים", הוסיף "אחרון ציידי הנאצים", ראש מכון ויזנטל בירושלים, ד"ר אפרים זורוף. "אני מקווה שתסלול את הדרך להרשעת פושעים נאצים אחרים בגרמניה ובמדינות אחרות". בעיניו, פסק הדין בעניין דמיאניוק הבהיר את חוסר הוודאות ביחס לזהותו: "הוא היה זקיף אוקראיני שבאותה תקופה נרצחו תחתיו עשרות אלפי יהודים, וחשוב מאוד שעמד לדין. אך ככל הנראה לא היה איוון האיום".