יריד הזכויות של עיריית י-ם: גברים ונשים לחוד
תושבי בית וגן, בית הכרם, מלחה ורמת שרת, שרובם לא חרדים, הוזמנו לשמוע על השירות לו הם זכאים מהעירייה. נשים התבקשו לבוא עד 19:30, גברים רק אחר-כך. העירייה טוענת כעת שהיריד מיועד לחרדים בבית וגן, אבל ההזמנות מלמדות אחרת
עיריית ירושלים תערוך ביום שני הקרוב בשכונת בית וגן יריד לתושבי העיר, שיעסוק בזכויותיהם כמקבלי שירות מהעירייה כמו למשל בתחומי ייעוץ משפטי, דיור, שיכון ושכר דירה. אבל זכות אחת תישלל מהם בדרך ליריד הזכויות: נשים וגברים לא יוכלו להגיע יחדיו.
בהזמנה שחולקה לקראת האירוע הבהירה העירייה כי האירוע מיועד לתושבי שכונות בית וגן, בית הכרם, מלחה ורמת שרת, שרוב תושביהן נמנים עם הציבור הכללי. לפי ההזמנה, נשים מוזמנות להגיע בין 18:00-19:30 והגברים בין 19:30-21:00.
בין המציגים ביריד יהיו כמה גופים, שהראשון בהם הוא המינהל לשירותי קהילה בעיריית ירושלים, הכולל את אגף הרווחה, הרשות העירונית לתעסוקה והרשות העירונית לעלייה ולקליטה. מציגים נוספים באירוע שיספקו מידע לתושבים הם מרכז המידע לקשיש, המוסד לביטוח לאומי שיספק מידע בתחומי נכות, אבטלה והבטחת הכנסה, חברות ועמותות בהן "עמידר" והגיחון, ארגונים משפטיים וחברתיים ועוד.
"הכותרת 'יריד זכויות' הופכת את הדבר לכמעט מצחיק, אבל כיוון שהוא מיועד לתושבי בית הכרם, מלחה, רמת שרת, ובית וגן - כולן שכונות חופשיות - זה פשוט עצוב", קבלה לורה ורטון, חברת מועצת העיר מטעם סיעת מרצ. לדבריה, "מישהו בעיריית ירושלים נפל על הראש או שאולי הבעיה היא שראש העיר נפל עלינו. יש עוד אירוע ועוד תקרית, ולא מובן לי למה ראש העיר לא מוציא הוראה חד-משמעית שאין להפריד בין גברים ונשים באף אירוע או שירות עירוני".
וזוגות שרוצים לבוא יחד? "שיבואו בסוף בסוף"
בשיחה עם ynet, אישרה אחת העובדות במקום כי האירוע יהיה בהפרדה: "החלטנו שאנחנו מעדיפים שלא יתערבבו במקום גברים ונשים, משום שמדובר במקום שיש בו צביון של אנשים שבאים משכונות חרדיות, ואנשים מעדיפים שיהיה ככה. אף אחד לא אמר לנו שזה בעייתי מבחינתו". בתשובה על השאלה מה יעשו זוגות שמעוניינים להגיע ליריד ביחד ולשמוע על זכויותיהם, אמרה העובדת: "שיבואו בסוף בסוף. אנחנו לא נבדוק דווקא אם יש כאלה שבאו יחד".
ההזמנה ליריד. "הפרדה באירוע כזה היא כניעה לקנאות"
ורטון טוענת כי ההפרדה פוגעת בחופש השוויון: "בארה"ב נקבע כבר ב-1954 שכל הפרדה פוגעת בשוויון, ובג"ץ פסק נגד הפרדה בסוכות השנה. אז למה כל הציבור החופשי - הדתי והלא דתי - נדרש שוב ושוב להיאבק על דבר שצריך להיות מובן מאליו?". היא הוסיפה כי "אין סיבה שתהיה הפרדה באירוע כזה, כפי שאין הפרדה בסופרמרקט, בדואר או בביטוח הלאומי. הפרדה באירוע כזה מהווה כניעה לקנאות".
במרכז לפלורליזם יהודי פנו בתגובה לראש העיר ירושלים והיועץ המשפטי העירוני, בטענה ש"קיומה של הפרדה בין נשים וגברים במסגרת יריד זכויות שמארגנת העירייה הינה דרישה בלתי חוקית, שיש בה פגיעה בזכות לשוויון ובזכות לכבוד". במכתב ציינה עו"ד אורלי ארז-לחובסקי כי "הפרדה בין נשים וגברים יש בה מימד של אפליה ופגיעה בכבוד, שכן המסר המועבר הינו שערבוב בין בני שני המינים הוא פסול, ושיש צורך בהפרדה, בשל תכונה נחותה הטבועה בנשים".
עוד צוין במכתב כי הדבר יפגע בזוגות המעוניינים להגיע לאירוע יחדיו: "כפיית ההפרדה בין גברים לנשים ביריד זכויות מטעם העירייה אינה פוגעת אך בנשים, אלא פוגעת בכבודם ובצו מצפונם של בני שני המינים המתנגדים להפרדה, בכך שהיא מונעת מהם, על אף ובניגוד לרצונם, לבקר בצוותא ביריד. אך טבעי הוא שבני זוג, המבקשים לקבל מידע אודות זכויות שונות המגיעות להם, יבחרו לעשות זאת באמצעות ביקור משותף ביריד, ולא באמצעות ביקורים בשעות נפרדות".
העירייה, למרות ההזמנה: "היריד מיועד לחרדים בבית וגן"
אין זו הפעם הראשונה שהעירייה מארגנת אירוע בהפרדה. רק לפני 6 חודשים פרצה בבירה סערה בעקבות מופע הצדעה לכוחות הביטחון בבנייני האומה, שלבקשת הזמר החרדי שהופיע בו הגברים הוזמנו לשבת בו באולם, והנשים ביציע המרוחק. בסופו של דבר, בעקבות מחאה ציבורית, חזרה בה העירייה מההחלטה וקבעה כי האירוע יתקיים בהפרדה חלקית בלבד.
לפני פניית ynet לעיריית ירושלים בנוגע ליריד הזכויות שייערך ביום שני, אישרו גורמים המעורבים בו כי הוא מיועד לכלל הציבור. כשעתיים לאחר הפנייה, נתקבלה מעיריית ירושלים הודעה ברוח אחרת: "האירוע מיועד למגזר החרדי בשכונת בית
וגן, זאת לאחר שקבוצת פעילות חרדיות בשכונה יזמה את קיומו בשיתוף המינהל הקהילתי. העירייה תקיים ירידים דומים בשכונות בית הכרם, מלחה ובשכונות נוספות אשר ייערכו ללא הפרדה". אלא שלפי ההזמנה הרשמית ליריד, כאמור, תושבי כל השכונות האלה מוזמנים לאירוע בתחילת השבוע.
בעירייה הוסיפו: "מתן השירותים באגף הרווחה מושתת על תפיסה מקצועית, המותאמת לכלל תושבי העיר בהתייחס לייחודיות התרבותית, ועל כן, לבקשת התושבים, נערכים הירידים בשכונות החרדיות והערביות במזרח העיר בהפרדה, זאת לצד ירידים ללא הפרדה בשאר השכונות".