היערכות לתהלוכות הנכבה: "רוצים לשוב הביתה"
רבבות פלסטינים נקראו בהודעות SMS להשתתף בתהלוכות ברחבי הגדה ובמזרח ירושלים לציון הנכבה לאחר התפילות במסגדים. במשטרה מעריכים שהכל יעבור בשלום, אך מגבירים היערכות. תושב כפר קאסם: "הצעדים הגזעניים לא יפחידו אותנו"
היערכות ליום הנכבה : הודעות SMS נשלחו לעשרות אלפי פלסטינים בגדה המערבית ובמזרח ירושלים, ובהן נקראו לקחת חלק באירועים לציון הנכבה ("אסון" הקמת ישראל) מהיום (ו') ולהצית את האינתיפאדה השלישית. בהודעות נמסרו שמות המסגדים שמהם ייצאו התהלוכות ועליהן חתום "ארגון הצעירים המוסלמים". במשטרה העריכו שהאירועים בסוף השבוע ובראשון יעברו בשקט יחסי וללא אירועים חריגים, אך למרות הערכה זו יתגברו כוחות לקראת אפשרות להפרות סדר.
החשש העיקרי הוא שאירועים נקודתיים יציתו אש. הפגנות מקומיות עלולות להתפתח לאירועים אלימים ולהפרות סדר המוניות. במסגרת ההיערכות לאירועי יום הנכבה, משטרת ירושלים הודיעה כי היום תוגבל כניסת מתפללים מוסלמים להר הבית לגברים בני יותר מ-45 ולבעלי תעודת זהות כחולה בלבד.
פלסטין של שלום? צעירים מצרים במסר בעברית לקראת יום הנכבה
אירועי יום הנכבה יגיעו לשיאם ביום ראשון הקרוב, אך היום ייצאו תהלוכות מהמסגדים אחרי תפילות יום השישי, תחת הכותרת "יום שישי - הקריאה לדגל". התהלוכות צפויות להתקיים בחברון, שכם, רמאללה, בית לחם, טול כרם וקלקיליה. כמו כן מתוכננת תהלוכה שתצא ממסגד אל-אקצה.
על פי הודעות ה-SMS שנשלחו לפלסטינים, חלק מהפעילויות הצפויות מחר מוגדרות כסודיות, כדי שלא יסוכלו על-ידי ישראל. במקביל, פרסמו מארגני יוזמת האינתיפאדה השלישית בגדה המערבית ומארגני תהלוכת השיבה ברצועת עזה כרוזים ראשונים על האירועים הצפויים ביום ראשון. בכרוזים נכתב כי מטרת התהלוכות "לדרוש את זכותם הטבעית לשוב לאדמתם ואת ביצוע החלטות האו"ם".
בעזה נערכים לתהלוכה למחסום ארז (צילום: AP)
הם האשימו את האו"ם בכך שיש לו חלק גדול באחריות למצבם, לנוכח "שתיקתו אל מול הפשעים שעבר העם הפלסטיני", ולמרות זאת, ביקשו ממוסדות האו"ם ומארגונים בינלאומיים שיגנו על הצועדים מפני ישראל. הם הדגישו כי התהלוכות לא יהיו אלימות, אך הזהירו את ישראל שלא תצא נגד התהלוכות הללו. כמו כן, ביקשו מהמשתתפים לשאת אך ורק את הדגל הפלסטיני.
"רק רוצים לחזור לחיפה וליפו"
יוזמי "תהלוכת השיבה" הודיעו שהשלימו את כל ההכנות לקראת יום ראשון הקרוב, שבה ינסו לחצות את מחסום ארז בדרך לאשקלון, רמלה, לוד, יפו וחיפה: "הכוונה שלנו אחת - לצעוד מבלי להתעמת עם אף אחד - אך לא להפסיק בצעדה ולעבור את המחסום בחזרה לאדמתנו בדרכי שלום", אמר ל-ynet אחמד נג'אר, ממארגני התהלוכה ברצועת עזה, וציין שהוא אופטימי באשר לסיכויי ההצלחה. "אני צופה שלתהלוכה ביום ראשון יגיעו רבע מיליון משתתפים שיחלו לצעוד מהעיר עזה לכיוון מעבר בית חנון (מחסום ארז)".
נג'אר הדגיש כי בצעדה לא ישתתפו גורמים אלימים, ולא ישאו כלי נשק: "זו תהלוכת שלום שבה אנו דורשים דבר אחד - והוא זכותנו הטבעית לחזור לערים שלנו בחיפה ויפו, אנחנו לא מעוניינים בשום עימות עם אף גורם. גם אם ישתמשו נגדנו בכוח, או יירו לעברנו - נוכיח שאנו לא אלימים ולא חמושים ונמשיך לצעוד לעבר הערים שהוגלנו מהן".
בית לחם נערכת לתהלוכות (צילום: רויטרס)
לאירוע, כך על פי המארגנים, יהיו ארבעה שלבים:
- שביתת שֶבת - שתחל ביום ראשון ובמהלכה יתקבצו הפליטים בנקודות הקרובות ביותר לגבול - שתימשך לפי הצורך, אפילו שבועות או חודשים
- התקדמות - הפליטים יתקדמו לגבול בדרכי שלום עד כמה שאפשר
- מעבר - הפליטים יעברו את הגבול ו"יגיבו באיפוק לכל פעולה אלימה מצד הצבא הישראלי, או כל ניסיון לדכא אותם"
- השתקעות - כל פליט יגיע את מקום מושבו המקורי, עד שיורשה לשוב לאדמתו
וילנאי: איום של צעדות המוניות
בישראל, כאמור, לוקחים את התרחישים הללו ברצינות. השר להגנת העורף, מתן וילנאי, אמר בהרצאה בפני סטודנטים באוניברסיטת תל-אביב כי "האיום האמיתי הוא צעדות המוניות, ואנו ננסה לטפל בנושא מבלי להפעיל אש חיה". לדבריו, "הרשתות החברתיות הפלסטיניות מלאות בקריאות זעם נגד ישראל. אנו מניחים שהפלסטינים ינסו לעשות לנו מחאה אזרחית, כפי שלמדו מאחיהם בלוב ובמצרים".
גם ברשות הפלסטינית מעוניינים להימנע משפיכות דמים. גורם פלסטיני, המקורב למנגנוני הביטחון, אישר בשיחה עם ynet שכל בכירי המנגנונים הפלסטינים נועדו לפגישת היערכות לקראת יום הנכבה. מפקדי הגזרות הונחו לאפשר את קיום התהלוכות, אך למנוע מהמפגינים להגיע לנקודות הגובלות בישראל: מחסומים, התנחלויות או אתרים המקודשים ליהדות שנמצאים בסמיכות לרשות הפלסטינית כמו קבר רחל. הגורם העריך כי התהלוכות לא ייצאו מכלל משליטה.
גם בתוך ישראל צפויים היום אירועים לציון הנכבה: בבקה אל-גרביה, יפו, כפר קאסם, טייבה ובערי המשולש וביום ראשון צפויה הפגנה בדרום לבנון, סמוך מאוד לגבול ישראל.
קולות מהעבר בהפגנת הזדהות בלבנון (צילום: רויטרס)
ראש הוועדה העממית, סמיח אבו מוך, אמר ל-ynet: "המטרה בעצרת שלנו בבקה אל-גרביה היא הפנמת ערכי הנכבה בתודעת הציבור, כי כולנו תקווה שהפליטים יחזרו למולדתם. אנחנו רוצים לשמור על השורשים של אבותינו ולהוכיח שאמירת הציונות ש'הזקנים ימותו והצעירים ישכחו' בטלה. זו זכות לגיטימית לכל פלסטיני שהוכרח לעזוב את ביתו בכוח או באיומים".
ביפו יפגינו בשבת נגד "חוק הנכבה", המונע מימון ממשלתי מגופים המשתתפים באירועי היום הזה.
בהפגנה, שתעבור דרך שכונות יהודיות, מצפים להשתתפות יותר מ-1,500 מפגינים מכל המגזר הערבי. אחד המארגנים: "יפו היא עיר פלסטינית ועדיין סובלת מהנכבה. ניאבק נגד המדיניות הגזענית של החוק החדש, שקידם ליברמן, נפגין בשכונות היהודיות ונניף דגלי פלסטין".
סאמי סרסור מכפר קאסם אמר ל-ynet: "אי אפשר לשמור על שתיקה ביום הנכבה. נפגין בקול רם והצעדים הגזעניים לא יפחידו ולא ישפילו אותנו". בימים האחרונים פנו האגודה לזכויות האזרח וארגון עדאלה אל ראשי מוסדות ציבור, מוסדות תרבות, רשויות מקומיות בערים מעורבות, מורים וארגונים, על מנת להציע ייעוץ וסיוע, וליידע אותם בדבר משמעויות חוק הנכבה.
Read this article in English