העצמאות של ברק: כל סמכויות היו"ר החדש
אהוד ברק לא יהיה רק יו"ר מפלגת העצמאות: לפי התקנון שלה, הוא יישב בראש מזכירות המפלגה, יוכל לחתום בשמה על הסכמים פוליטיים ולמנות חברי מועצה, וייהנה מסמכויות נרחבות נוספות. השר שמחון: רוצים חוקה אוורירית, שהמנהיג יוכל להנהיג
מוסדות המפלגה מורכבים מהמועצה, המזכירות, בית הדין וועדת הביקורת. לפי התקנון, מועצת המפלגה - "המוסד העליון של המפלגה" - תמנה בין 31 ל-101 חברים, והחלטותיה הנוגעות לפעילות "העצמאות" תשמשנה הנחיה למזכירות המפלגה ולכל נציגיה. למועצה יש סמכות לשנות את תקנון המפלגה, והיא נבחרת על-ידי כלל החברים בה. עוד בסמכות המועצה לבחור את בית הדין הפנימי של המפלגה, מספר החברים בו והאדם שיעמוד בראשו, בעל תואר משפטן.
לפי התקנון, ישיבות המועצה ייפתחו וינוהלו על-ידי ברק או מי מטעמו, והוא רשאי להוסיף למועצה הראשונה בכפוף לאישור המזכירות חברים חדשים, "ובתנאי שמספר החברים החדשים שנוספו בדרך זו לא יעלה על רבע מכלל חברי המועצה". בפועל, מינתה מפלגת העצמאות 83 חברי מועצה, כך שיו"ר המפלגה יוכל להשתמש בסמכות זו על מנת להוסיף 18 חברי מועצה, בכפוף לאישור המזכירות. יו"ר המזכירות, אגב, הוא לא אחר מאשר אהוד ברק.
מזכירות מפלגת העצמאות, על-פי התקנון, היא "המוסד המבצע של המפלגה". במסגרת תפקידה, "המזכירות תנהל את ענייניה השוטפים של המפלגה", ותסדיר את דרכי פעולתה וניהולה, "לרבות קביעת המבנה הארגוני וקביעת ממלאי התפקידים במזכירות מטעמה". בסמכות המזכירות לבחור הנהלה מצומצמת, שתכהן כגוף מבצע עליון של המפלגה. המזכירות נבחרת על-ידי המועצה, כשמספר חבריה יכול לנוע בין 5-13. נכון לרגע זה, מונה המפלגה חמישה חברי מזכירות, שהם חמשת חברי הכנסת והשרים של המפלגה. מי שינהל את ישיבות המזכירות וסדרי היום, באופן שאינו מפתיע, הוא יו"ר המזכירות, הוא יו"ר המפלגה, הוא אהוד ברק.
שמחון: רצינו לתת לו עוד סמכויות, הוא סירב
ועדת הביקורת של העצמאות, שתבקר באופן שוטף את ענייניה הכספיים של המפלגה, פעילות המנגנון, נוהל קבלת ההחלטות של מוסדותיה ודרכי ניהולה, תיבחר על-ידי מזכירות המפלגה. למזכירות ישנה סמכות לקבוע כי רק אדם אחד ישמש כמבקר המפלגה, בתנאי שיהיה רואה חשבון במקצועו. אם כך, מי שיבקר את ניהול המפלגה, ייבחר על-ידי מזכירות המפלגה, שבראשה עומד ברק.
אך ליו"ר מפלגת העצמאות יש גם סמכויות בזכות עצמו: הוא רשאי למנות גזבר, יועץ משפטי ודובר למפלגה. באשר למנכ"ל המפלגה - זה ימונה על-ידי המזכירות, ו-"על פי המלצת יו"ר המפלגה". אך הסעיף בעל המשמעות הכי מרחיקת לכת הוא זה שלפיו יו"ר המפלגה "יהיה מוסמך לחתום בשם המפלגה על הסכמים פוליטיים ו/או להגיע לסיכומים בעל-פה בנושאים פוליטיים". באשר לבחירת מועמדים בבחירות לכנסת, מציג התקנון נוסח מעורפל, לפיו המועמדים ייקבעו "בשיטה שתיקבע על ידי המזכירות" - שבראשה יושב ברק עצמו.
"זה תקנון מצוין. רצינו לתת לו הרבה יותר סמכויות, אבל לצערי הוא לא רצה", אמר השר שלום שמחון בשיחה עם ynet. לדברי שמחון, "עזבנו מפלגה שלא יכולה להתנהל בגלל השטיקים האלה, אז מבחינתנו שייקח סמכויות,
יוביל ויעשה מה שצריך. זאת המפלגה שלנו, ואנחנו בעד היכולת לאפשר למנהיג להנהיג. אנחנו לא רוצים להיכנס לכל הקלקולים, אלא רוצים חוקה יותר אוורירית, משוחררת, פחות כפייתית, שתחייב פחות ריצות לבתי משפט".
משנשאל אם אין הוא רואה בתקנון בעיה מבחינה דמוקרטית, השיב השר בכעס: "מה זה שונה ביחס לאחרים? קראת את התקנון של קדימה או ישראל ביתנו? רק אני ראיתי את מופז מתחנן לפריימריז ולא מקבל? למה כשלבני שולחת את אלי אפללו לקק"ל בלי בחירות או מוסדות, אלא מודיעה בטלפון ש-'זה האיש שלי' זה בסדר, וכשברק רוצה לשלוח את שמחון זה לא בסדר? היא משוחה בשמן האלוהים?". הוא סיכם: " תאמין לי שאנחנו נהיה הרבה יותר דמוקרטים מהארגזים שיגיעו למרכז העבודה בעוד שלושה שבועות, שלא יהיה ביניהם שום קשר בין מי שהתפקד למי שיצביע".
Read this article in English