מחקר: שתיית 6 כוסות קפה לא מעלה לחץ הדם
מחקר מקיף, שכלל מעל 170 אלף נבדקים, מצא כי צריכה של שש כוסות קפה ביום לא מגבירה משמעותית את הסיכון ללקות ביתר לחץ דם. הנתון המפתיע: מי שצרכו כוס אחת עד שלוש כוסות ביום דווקא היו סיכון מוגבר
על אף חששות שהובעו בעבר, שתייה מרובה של קפה אינה מגבירה את הסיכון ללקות ביתר לחץ דם. כך מגלה דו"ח חדש שסיכם ממצאים משישה מחקרים, בהם נבדקו עשרות אלפי בני אדם. המחקר החדש פורסם בגיליון האחרון של כתב העת האמריקני לתזונה קלינית.
סיכון מוגבר: אצל מי ששתו אחת עד שלוש כוסות קפה
המחקר החדש עיבד נתונים משישה מחקרים קודמים שכללו יותר 172,567 איש בתקופות זמן 6.4 עד 33 שנים. 37,135 איש מכלל הנבדקים אובחנו כסובלים מיתר לחץ דם. בכל מחקר נשאלו הנבדקים כמה כוסות קפה ליום הם צרכו, החל מפחות מכוס אחת ליום ועד למעלה מחמש כוסות ביממה.מתוך הנתונים עלה כי רק כחמישית מהנבדקים לקו ביתר לחץ דם. עם זאת,
עם זאת נמצא כי אלו ששתו בין כוס לשלוש כוסות קפה ביממה, היו בסיכון מוגבר מעט יותר ללקות ביתר לחץ דם, בהשוואה לאלה ששתו פחות מכוס קפה ליממה. נתון זה לא הצליחו החוקרים להסביר.
החוקרים סיכמו כי צריכה קבועה של מעל שלוש כוסות קפה ביממה אינה קשורה לסיכון מוגבר ללקות ביתר לחץ דם, בהשוואה לשתייה של פחות מכוס קפה אחת, אולם קיים סיכון מוגבר קל לצריכה של כוס עד שלוש כוסות קפה. בהתבסס על הנתונים קראו החוקרים לביצוע מחקרים נוספים, שיבחנו לעומק את הקשר בין צריכת קפה לבין ההשפעה על הלב וכלי הדם.
לחץ דם גבוה: רבע מהישראלים סובלים
לחץ דם הוא לחץ שמפעיל הדם על קירות העורקים שבהם הוא זורם. לחץ הדם מתבטא בשני ערכים: הגבוה (סיסטולי) מתייחס ללחץ שנוצר בעורקים כתוצאה מהתכווצות הלב, והנמוך (דיאסטולי)
מבטא את הלחץ בעורקים בזמן שהלב במנוחה, בעת התרפות חדרי הלב, מיד לפני ההתכווצות הבאה. שני הערכים נמדדים מספרית על פי מילימטר כספית.
לחץ הדם הממוצע הנחשב תקין הוא 120/80. יתר לחץ דם מוגדר בערכים 140/90 ומעלה. על פי ההערכות, כרבע מהישראלים סובלים מיתר לחץ דם - שיעור דומה לזה שנמדד בארצות הברית - ומדי שנה מתגלים עוד כ-70 אלף איש הסובלים מהמחלה. שכיחות המחלה עולה עם הגיל: אצל צעירים בשנות ה-30 לחייהם שכיחות יתר לחץ הדם עומדת על כ-10%, בעוד שיותר מ-75% מבני ה-75 ומעלה יסבלו מיתר לחץ דם.
יתר לחץ הדם מתפתח בגוף במשך שנים מבלי סימנים מעידים, ומגביר את הסיכון באופן משמעותי ללקות במחלות לב וכלי דם ובהם התקף לב ושבץ מוחי. מסיבה זו יש חשיבות לאבחון בזמן של יתר לחץ הדם ומתן טיפול יעיל. מגיל 40 ומעלה מומלץ למדוד את לחץ הדם לפחות אחת לשנה. אם יתגלה יתר לחץ דם יתחיל הרופא במדידות חוזרות ובאבחון מחלות העלולות לגרום ליתר לחץ דם.