מה מונע מתן מריחואנה רפואית להלומי קרב?
החדשות דווקא טובות: מחקר חדש שערך משרד הבריאות מצא שהשימוש במריחואנה רפואית שיפר מאוד את מצבם של הלומי קרב. החדשות הפחות טובות: עד שהם יוכלו להשתמש בה ייקח עוד זמן רב. הסיבה: המשרד טוען שרכישת מריחואנה לצורך ניסוי נוסף יקרה מדי. תיקון עולם: "מוכנים לספק ללא תשלום"
תוצאות המחקר על השפעת מריחואנה רפואית על הלומי קרב היו טובות - אך למרות זאת האישור לשימוש בה מתעכב. הסיבה: העלות הגבוהה, לטענת משרד הבריאות, של המחקר המקיף אותו הם מבקשים לערוך לפני מתן האישורים.
יש לציין כי תוצאות המחקר הראשון הצביעו על כך שהשימוש במריחואנה רפואית שיפר משמעותית את מצבם של נפגעי הלם קרב, שטיפול תרופתי אחר לא עזר להם. עוד עלה כי רק 0.3% מהמשתמשים במריחואנה רפואית פיתחו תופעות לוואי.
"יש אלינו עשרות פניות של הלומי קרב"
לפני כשנה ערך משרד הבריאות מחקר חלוץ (פיילוט) על השפעת המריחואנה הרפואית על הלומי קרב, שתוצאותיו סוכמו כבר לפני שנה. במהלך המחקר ניתנה מריחואנה רפואית ל-40 חולים קשים עם פוסט טראומה, רובם מוכרים כנכי צה"ל. החולים שהשתתפו בניסוי סבלו מפוסט טראומה ממושכת, לא הגיבו לטיפול התרופתי המקובל והופנו לניסוי על ידי פסיכיאטרים. מסיכום המחקר עלה כי אצל החולים שהשתתפו בניסוי נמצאה הטבה ניכרת בכל מישורי ההפרעה של פוסט טראומה: ערות יתר, מחשבות חודרניות והתנהגות המנעותית.בדיווח שהעביר בעקבות הניסוי ד"ר עידו כץ, מהיחידה לשירותים רפואיים באגף השיקום במשרד הביטחון, צויין כי "עד היום לא נערך בעולם ניסוי רפואי מדעי שבדק יעילות ובטיחות של שימוש במריחואנה רפואית בנפגעי פוסט טראומה". עוד הוסיף כי "נתונים אלה הם בסיס לניסוי כפול, שעתיד להתחיל לקראת סוף השנה. הניסוי יבדוק צורה מדעית את יעילות הטיפול ואת שכיחות הסיבוכים ותופעות הלוואי".
אך, כאמור, למרות התוצאות המעודדות הניסוי המקיף יותר טרם החל - מה שמעכב את מתן האישורים לשימוש במריחואנה רפואית להלומי קרב. לדברי שי מאיר, דובר עמותת "תיקון עולם", המגדלת העיקרית של מריחואנה רפואית ישנם אליהם פונים רבים הסובלים מהלם קרב, אך הם אינם יכולים לסייע להם. "אנחנו מקבלים עשרות פניות של הלומי קרב שמעוניינים להיעזר במריחואנה רפואית, אך הם אינם יכולים לעשות זאת משום שהמחקר בוטל. המחקר נעצר מסיבה לא ידועה וצריך לבדוק מה האינטרסים שעומדים מאחורי העובדה שמחקר שהצליח כל כך בשלב הפיילוט נעצר".
העיכוב: בגלל עלות המריחואנה הרפואית למחקר
נכון להיום ניתנו בישראל 5,200 רישיונות לשימוש במריחואנה רפואית לחולים. עם זאת, בהנחיית מנכ"ל משרד הבריאות ד"ר רוני גמזו שניתנה לפני כחצי שנה אין הרחבה של התוויות רפואיות קיימות למתן מריחואנה רפואית וישנה הגבלה על מספר המשתמשים. לכן הלומי הקרב אינם יכולים לקבל אישור לשימוש בה.אם תוצאותיו של הניסוי היו טובות כל כך, למה ממתינים במשרד הבריאות עם מתן האישורים? הסיבה היא שבמשרד מבקשים לערוך ניסוי מקיף יותר על השפעת המריחואנה הרפואית על הלומי קרב. אך בינתיים עריכת הניסוי מתעכבת בשל קשיים כלכליים. "הניסוי בנפגעי פוסט טראומה יתקיים והוא אינו מושפע מהנחיית מנכ"ל משרד הבריאות", מסביר ד"ר יהודה ברוך, מנהל בית החולים אברבנאל והממונה מטעם משרד הבריאות על מתן ההיתרים לשימוש במריחואנה רפואית. "נתקלנו בקשיי מימון. פנינו לחברה הולנדית בשם בדרו-קאן, דרך ממשלת הולנד, בבקשה לקבל בחינם את החומר. אך החברה דרשה סכום של 128 אלף יורו וכעת אנחנו במגעים עם חברה אחרת לצורך קבלת החומר".
לגבי מחקר הפיילוט, והסיבה שבגינה הוא תוצאותיו אינן מספיקות לשנוי המדיניות במשרד הבריאות, אמר ד"ר ברוך כי "יש להתייחס לתוצאות האלו בערבון מוגבל ולזכור שהאנשים שקיבלו דרכנו את החומר חששו שאם יגידו שהם לא מרגישים בתוצאות לא נספק להם חומר נוסף".
בנוסף אמר ד"ר ברוך כי מיעוט תופעות הלוואי בשימוש במריחואנה רפואית "פחות שכיח ממה שציפינו. ידוע שהתקפים פסיכוטיים עלולים להיות אחת מתופעות הלוואי, אך מצאנו שהם הופיעו בשכיחות נמוכה".
בתיקון עולם מצהירים, עם זאת, כי כמי שסיפקו ללא תשלום את המריחואנה הרפואית למחקר הפיילוט ולעוד כ-15 מחקרים רפואיים שונים, הם התחייבו למשרד הבריאות כי יוכלו לתרום קנביס רפואי גם לניסוי המקיף. "אנחנו מוכנים לתרום את החומר כבר מחר לטובת השלמת המחקר", הדגישו בעמותה.
מריחואנה רפואית. עזר להלומי קרב שטיפול תרופתי לא סייע להם
צילום: רויטרס
מומלצים