פיתוח ישראלי: תוכנת מחשב שתמנע מוות בעריסה
סטודנטים מאוניברסיטת בן גוריון פיתחו את Baby Beat, תוכנה המפענחת שינויים בגוון העור ומצליחה למדוד את דופק התינוק. המערכת תשמש למניעת מוות בעריסה - החשש הכבד ביותר של כל הורה לתינוק בשנת חייו הראשונה
זה הסיוט של כל הורה: התינוק לבד במיטתו עוצם את עיניו וצריך לעבור את הלילה בשלום. מדי שנה מתרחשים בישראל כ-80 מקרי מוות בעריסה, כשההורה מוצא בבוקרו של יום את התינוק ללא רוח חיים. מערכת חדשה עשויה לסייע למנוע את התופעה הטרגית באמצעות מצלמת אינטרנט פשוטה.
תומר אפל וענוה פיינזילבר, סטודנטים להנדסת חשמל ומחשבים באוניברסיטת בן-גוריון, פיתחו את Baby Beat, המכשיר
במקרה של דופק חריג תופעל אזעקה אשר אמורה להעיר את התינוק כדי שיחזור לנשום כרגיל ולאפשר להורים להגיע במהירות למקום.
גון העור ודופק התינוק
ה-BabyBeat היא מערכת זולה ופשוטה למדי. ההורים צריכים רק להפעיל את המצלמה, והתינוק אינו מרגיש כל חוסר נוחות.
"הדופק משפיע על גוון העור", אומר אפל ל-ynet. "מדובר בשינוי מזערי שלא נראה לעין האנושית, אך עדיין קיים. פיתחנו אלגוריתמים שמפענחים את שינויי הגוון שהמצלמה קולטת, ומתרגמים אותם לדופק. על פי ההנחה קיימת האטה דרמטית בדופק לפני מוות בעריסה, והמערכת תסייע למנוע זאת".
המערכת עשויה לסייע במגוון שימושים נוספים, כמו מדידת דופק לתינוקות במעון. המערכת מאפשרת למדוד את הדופק של כמה תינוקות בו זמנית במכשיר אחד. שימוש עתידי נוסף הוא ברפואה באינטרנט, כאשר הרופא מקבל את תוצאות הדופק אונליין ויכול לתת מענה מהיר יותר.
בניית אב-הטיפוס נערכה במסגרת פרויקט גמר של הסטודנטים, והוא יוצג לראשונה בכנס פרויקטים של המחלקה שיתקיים השבוע. בחודשים הקרובים צפויים הסטודנטים להתחיל בניסויים בהשתתפות תינוקות, ואם תוכיח המערכת את רמת הדיוק שאליה הגיעה עד היום, יתחיל מערך הייצור והשיווק שלה.
המניעה הטובה ביותר: שינה על הגב
הסיבה למוות בעריסה, המתרחשת לרוב במהלך שנת החיים הראשונה של התינוק, עדיין אינה ברורה. יש השערות לפיהן קיימת אי בשלות של גזע המוח, שבו ממוקם מרכז הנשימה. השערות נוספות עסקו בריפיון של החך הרך. כך או כך, מוות בעריסה - SIDS בשפה הרפואית - נותר בגדר תעלומה רפואית.
מאז שפורסמה ההמלצה להשכיב את התינוק על גבו בעת השינה, נרשמה ירידה דרמטית במקרי המוות בעריסה בכל העולם. ועדיין, מדובר בסיבת המוות העיקרית בארצות הברית לתינוקות עד גיל שנה.
במהלך השנים נמצאו גורמי סיכון נוספים המגבירים את הסיכון למוות בעריסה, מה שהוביל לסדרת המלצות להורים שהביאו לירידה נוספת בשיעור המקרים של התסמונת הטרגית.
ההמלצות להפחתת הסיכון למוות בעריסה
- השכיבו את התינוק על הגב: בשנת היום ובשנת הלילה השכיבו את התינוק על הגב. אין להשכיב את התינוק על הצד, כיוון שהוא עלול להתהפך על בטנו ולהגביר את הסיכון למוות.
- בחרו מזרן מתאים: על המזרן להיות קשיח במידה מתונה, השומרת את מנח השכיבה של התינוק על גבו.
- הרחיקו חפצים ממיטת התינוק: בזמן השינה על התינוק לשכב במיטה ללא כרית, דובי, בובות, צעצועים או כל עצם אחר העלול לחנוק אותו.
- הפסיקו לעשן: עישון במהלך ההריון ולאחר הלידה מגביר משמעותית את שכיחות מקרי המוות בעריסה. גם אם ההורים אינם מעשנים בקרבתו, רעלני הסיגריה נספגים בשיער, בבגדים ובחלל הפה ועוברים אל התינוק.
- אל תישנו עם התינוק: בשנים האחרונות דווחו מקרים טרגיים שבהם הורים מחצו או חנקו למוות את תינוקם, מבלי משים במהלך השינה. אם בחרתם בלינה משותפת, נקטו בכל אמצעי הבטיחות הנדרשים.
- תנו לו מוצץ: עודדו את התינוק להשתמש במוצץ בזמן השינה. הציעו לו את המוצץ לפני רגע ההרדמה, ואל תכניסו אותו לפיו כאשר הוא ישן כבר.
- ותרו על מכשירי האזהרה: אין הוכחה לכך שאמצעי התראה שונים הנמכרים בשוק מצליחים להפחית את שכיחות מקרי המוות בעריסה.
- ידעו גם את האחרים: ודאו כי שאר המטפלים בתינוק מכירים היטב את רשימת ההמלצות למניעת מוות בעריסה.