מקאן: אנו חייבים לשמור על חיסיון הלקוח
משרד הפרסום הגיש כתב הגנה בתביעתו של דובר צה"ל לשעבר, שדרש לחשוף את זהותו של מזמין מודעה נגדו. בניהו: חופש הביטוי הוא לא חופש ההכפשה
משרד הפרסום מקאן אריקסון הגיש לבית המשפט המחוזי בפתח-תקווה כתב הגנה בעקבות תביעת הדיבה שהגיש נגדו דובר צה"ל לשעבר, אבי בניהו.
בניהו הגיש את התביעה גם נגד "ידיעות אחרונות" ו"הארץ" בעקבות מודעה שפורסמה בעיתונים, שבה נטען כי בניהו וקבוצה של קצינים בכירים פעלו שלא כדין לסיכול מינויו של אלוף יואב גלנט לרמטכ"ל. בתביעתו טוען בניהו כי המודעה, אשר חותמיה כינו עצמם: "אזרחים שאינם מכירים את גלנט אישית ומודאגים מהפוטש בקריה," נועדה להשפילו, לפגוע בו ולגרום לו נזק. בניהו תובע 2.5 מיליון שקל.
בכתב ההגנה טוען מקאן אריקסון כי מטרתה האמיתית של התביעה היא רצונו של בניהו לחשוף את זהות מזמין המודעה. מקאן טוען כי הוא - כמשרד הפרסום שהזמין את המודעה - מחויב להגן על זכותו של הלקוח לאנונימיות.
על פי כתב ההגנה, בית המשפט העליון קבע בעבר כי "במישור הכללי-חוקתי, כאשר אדם מבקש לשמור על האנונימיות שלו בהקשר של פרסום התבטאות מסוימת, עומדות לו שתי זכויות יסוד חשובות: הזכות לחופש ביטוי והזכות לפרטיות."
עוד נטען, כי רצונו של בניהו לחשוף את מזמין המודעה כשלעצמו איננו גובר על ערך חופש הביטוי והזכות לאנונימיות שהוכרו כזכויות יסוד.
"מקאן אינו צד בפרשה והוא נגרר בעל כורחו לדיון זה על ידי בניהו רק בשל התביעה שהגיש," נטען בכתב ההגנה. "על פי חוק, על מנת להגן על עצמו, מחויב מקאן לטעון אמת בפרסום והגנה על חופש הביטוי."
בהקשר זה טוען מקאן אריקסון: "בסופו של יום יתברר ואף יוכח במשפט זה, שקבוצת קציני צבא בכירים ביותר, בשירות קבע ומילואים, ואשר עליהם נמנה גם התובע, לקחה חלק פעיל ופסול בפעולות שנועדו לשיבוש הליכים משפטיים ודמוקרטיים שאותם הניעה הממשלה."
עו"ד איל רוזובסקי, בא כוחו של תא"ל אבי בניהו, מסר בתגובה: "בכתב ההגנה מטעמו ממשיך משרד הפרסום מקאן אריקסון בהכפשות חמורות של תא"ל בניהו ובניסיונות בוטים לפגוע בו. בנוסף, ממשיך מקאן אריקסון להסתיר את זהותו של בעל ההון אשר הזמין ומימן את פרסום המודעות המכפישות.
"תא"ל בניהו לא היה מעורב באופן כלשהו בהחלטה של שר הביטחון והממשלה למנות את האלוף גלנט לרמטכ"ל או לבטל את מינויו זה. תא"ל בניהו אף לא היה מעורב בפרשה הידועה כ'פרשת הרפז' או כ'פרשת מסמך גלנט.' הגורמים שבדקו את הפרשה, ובהם משטרת ישראל, היועץ המשפטי לממשלה והפצ"ר ניקו אותו מכל אחריות.
"חופש הביטוי הוא ערך עליון בכל חברה דמוקרטית. אולם גם חופש הביטוי אינו בלתי מוגבל ואין הוא מהווה 'כפתור' ש'לחיצה' עליו מאפשרת הכפשת שמו של אדם באופן חמור ביותר במודעות ענק בעיתונים יומיים. במיוחד כשהמכפיש שמשלם הון עבור המודעות אינו מזדהה ואינו מוכן להיחשף ולתת דין על מעשיו".
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של ידיעות אחרונות