שתף קטע נבחר

הפלסטינים בוחרים בצעדות: "אנחנו על המפה"

אחרי שתי אינתיפאדות אלימות יש בצד השני לא מעטים שחושבים שביום הנכבה נמצאה הנוסחה המנצחת - צעדות המונים אל גבולות ישראל כדי להביך את חייליה. "כל העולם צפה בנו וראה אנשים לא-חמושים שניצבו בפני כובש אכזר. זה עבד"

יממה אחרי מהומות הדמים שהתלקחו במהלך הצעדות ההמוניות של הפלסטינים לעבר גבולות ישראל, בצד הערבי עוד ספרו את המתים ושמרו את הדגל בחצי התורן. אבל בשורה התחתונה, הדגישו אמש (יום ב') בכירים פלסטינים, התחושה היא שסוף סוף נמצאה שוב נוסחה לא-אלימה שיכולה לקדם את המאבק הפלסטיני בישראל, ו"לחשוף את פניו האמיתיות של הכיבוש", כפי שהם רואים זאת.

 

"יש אנרגיה חדשה, דינמיקה חדשה", אמרה חנאן עשראווי, מי שהייתה חברה בצוות המשא ומתן הפלסטיני שישב לאינספור שעות של שיחות בכירים עם ישראלים. "הפלסטינים מרגישים שהם שמו את עצמם שוב על המפה". היא נזכרה באינתיפאדה הראשונה, אז הייתה האבן כלי הנשק העיקרי של הפלסטינים: "זה מה ששם אותנו על המפה אז, אנשים לא חמושים שניצבים בפני כיבוש אכזרי. כעת שוב, זו עדות לכך שהתנגדות מסוג זה לא רק מציבה אותך בעמדה מוסרית גבוהה יותר, היא גם חושפת את חוסר המוסריות של הכיבוש".

 

צפו בהמונים פורצים את הגדר ועוברים מסוריה לישראל:

 

בצעדות ההמוניות לעבר גבולות ישראל מסוריה, לבנון ורצועת עזה נהרגו

לדברי הערבים לפחות 15 בני אדם. בצה"ל טוענים כי צבא לבנון הוא שאחרי להרג 10 המפגינים במארון א-ראס, וגם לעבר המפגינים בגולן נפתחה אש רק אחרי שפרצו את הגדר ונכנסו לשטח ישראל, אבל בקרב הפלסטינים יש מי שחשים שהמסר הופנם: די בצעדה של כמה עשרות ערבים לעבר גבולות ישראל, כזו שבוחנת את סבלנותם של החיילים הישראלים, כדי להביך את "היישות הציונית".

 

בעולם הערבי יש מי שכבר מאמינים כי הטקטיקה החדשה של צעדות המונים אל הגבולות עשויה להתברר כבעייתית יותר לישראל מאשר פיגועי ההתאבדות או אירועים אלימים אחרים בתולדות המאבק המזוין של הפלסטינים נגדה. כעת, כשהרשות מנסה לקדם הכרה במדינה פלסטינית באו"ם בספטמבר, מבינים שם שמהלך כזה ישרת את האינטרס שלהם יותר מהתנגדות אלימה מובהקת.

 

מה הלאה? "שביתת רעב המונית"

בישראל האשימו את איראן, המשטר הסורי וחיזבאללה בהנעת הצעדות, אבל הפלסטינים טוענים כי מדובר ביוזמה שלהם בלבד, ומזכירים כי היא קודמה בפייסבוק במשך כמה חודשים. "אף אחד לא ציפה שזה יעבוד, אבל זה עבד", אמר חאזם אבו הילאל, פעיל פלסטיני.

 

עוד בכיר פלסטיני, נביל שעת', אמר כי הוא מאמין שהצעדות הן רק רמז לבאות. "האנשים האלה מונעים עכשיו מתוקף המהפכות שהצליחו בעולם הערבי, ואני לא חושב שיש מישהו שיכול לעצור אותם", אמר שעת' בעת ביקורו בסלובניה, שם הוא מנסה לצרף מדינה נוספת לרשימה העשרות שכבר הכירו עקרונית במדינה פלסטינית.


מפנים פצוע במארון א-ראס (צילום: AFP)

 

חסן אבו אחמד, אחד ממארגני התהלוכה שיצאה מרצועת עזה לעבר גדר הגבול עם ישראל, אמר ל-ynet כי התחושה היא שהפלסטינים ברצועה מצאו את המחאה המתאימה ביותר - כזו שמצד אחד מעמידה את ישראל במבוכה ומאידך שומרת אותם בעמדה של צועדים לא-אלימים. לדבריו, גם התהלוכה שיצא מסוריה למג'דל שמס היא הוכחה לכך שהדרך הנכונה

ביותר להתעמת עם ישראל היא ללא נשק.

 

"כל העולם צפה בנו וראה שלא עשינו שום דבר אלים. אין לנו לאן ללכת, כי אנחנו פליטים, ומכל מקום שאנחנו נמצאים בו - מגרשים אותנו", הוא אמר. "המקום היחיד הוא האדמה שהייתה שלנו. לאן עוד יש לנו ללכת?". לטענתו, למרות הצלחתה של התהלוכה בעזה, הוא וחבריו אינם מתכננים לפי שעה צעדה נוספת. עם זאת, הם אינם פוסלים אחת כזו בחודשים הקרובים: "אנשים דרשו את הזכויות שלהם ושמעו אותן. בשלב הבא תיתכן שביתת רעב שתתמקד ברצון הפליטים לשוב לאדמתם".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים מסוריה במג'דל שמס
צילום: רויטרס
פלסטינים במחסום ארז ביום הנכבה
צילום: AFP
מומלצים