טיול בין מפלסים: שיק מדורג בצפון ת"א
בית שתוכנן עבור משפחה צעירה שהגיעה מאוסטרליה, מתאפיין במפלס נפרד לכל פונקציה בבית, קשר עין בין החללים השונים, וגווני אדום נגד עין הרע. צפו בתמונות
משפחה צעירה, אוסטרלית במקור, תכננה בית הממוקם באחת משכונותיה הצפוניות של תל אביב, בשטח של 250 מ"ר. למרות שלא היו לה בקשות יוצאות דופן לעיצוב ביתה, האדריכלית תהילה שלף תכננה עבורה סביבת מגורים בלתי שגרתית.
עם הכניסה לבית מתגלה העיצוב במלוא הדרו. הבית בנוי בשלושה מפלסים ועוד שלושה חצאי מפלס תוכננו לניצול כל הגובה, בצורה מעניינת ומפתיעה. "לכל פונקציה הוקדש מפלס משלה", אומרת שלף. בקומת הכניסה ממוקם המטבח ובסמוך לו יש פאטיו קטן, המתפקד כאזור אינטימי שבו אפשר לפתוח את היום או להירגע לעת ערב.
הסלון נמצא בקומה התחתונה ומתחתיו, בחצי מפלס, המשרד הביתי המרווח. לפינת האוכל הוקצה אחד מחצאי המפלסים, הממוקם מעל המטבח. "הדיירים נוהגים לאכול את ארוחות הערב בצוותא בכל ימות השבוע, ולא רק בסופו או באירועים מיוחדים", מסבירה שלף, "כחלק מאורח חייהם והמנטליות התרבותית שלהם החלטנו להקדיש לארוחות חלל של חדר ולא רק פינה, כנהוג לרוב".
שקיפות אוורירית
בקומה שמעל ממוקמים חדריהם של שני הילדים הקטנים, שלכל אחד מהם חדר משלו, ובסמוך יש חדר רחצה משותף. מעליהם נמצאת יחידת הורים מפנקת ואינטימית, שצופה על החצר הירוקה. על החצר אפשר להביט גם מחדר הרחצה, שבו אמבט פרי סטנדינג ומקלחון. בקומה העליונה יש חדר נוסף המשמש לאירוח.
לכל אחד מגרמי המדרגות הוצמד מעקה זכוכית שקוף, התורם לתחושה אוורירית וקלילה. כל חומר אחר עשוי היה לחסום את המבטים האופקיים שנמתחים בין החדרים ויוצאים לחצר, שאותם תכננה שלף בקפידה. שקיפותם של המעקים מאפשרת קשר עין חיוני ונוח בין הנוכחים בחללים ובמפלסים השונים, החשוב במיוחד בסביבה עם ילדים קטנים.
חזיתו האחורית של הבית שקופה גם היא. בכל אחת משלוש הקומות המרכזיות הורכבה ויטרינה גדולה מהרצפה לתקרה, שחושפת גינת ירק המהווה חלק אינטגרלי מהעיצוב הכולל. לדברי שלף, הגינה הכתיבה במידה רבה את מיקום הפונקציות השונות.
כך למשל, זו הסיבה שהסלון נמצא באופן די מפתיע דווקא בקומה התחתונה, ויש לרדת אליו במדרגות. בדרך זו ההורים יכולים לשהות בסלון או במשרד הביתי ולהשקיף משם על הילדים כשהם משחקים בגינה. תכנון ייחודי זה מאפשר מצב שבו כל המשפחה נמצאת ביחד באותו אזור וכל אחד עסוק בענייניו.
נגיעות צבע חיוניות
שלף מציינת שחלק מתכנון החללים הציבוריים בבית הושפע משיקולים של יצירת צורות מוארכות והובלת העין לכיוון הגינה הירוקה. האי במטבח, שולחן האוכל במפלס שמעל וצורת ארגונו של הסלון בקומה שמתחת - משרתים מטרה זו ומובילים את הנכנס קדימה.
אף שהעיצוב הכללי של הבית מבוסס על קו מודרני ונקי, הכולל, בין היתר, מטבח לבן ומינימליסטי ושימוש נרחב בזכוכית, שולבו בו נגיעות צבע חיוניות. כך למשל, שירותי האורחים הסמוכים לדלת הכניסה, מעוצבים כקופסה לבנה מבחוץ ואדומה לחלוטין מבפנים. המשקוף בחדר הרחצה של הילדים נצבע בגוון זהה של אדום, ספות הסלון הססגוניות מתהדרות בגוני אדום שונים וחמימים וכך גם התמונות שתלויות במשרד הביתי, שצוירו על ידי הדיירת.
לדברי הדיירת, הצבע האדום ששזור בעיצוב הבית בנקודות השונות, איננו תוצאה של בחירה שרירותית. "מגיל צעיר אני מאמינה שיש לצבע האדום משמעות נגד עין הרע. אני משתדלת להשתמש בו גם בלבוש ובאביזרים שאני נושאת איתי ביום יום. חשוב היה לי לשלבו גם בביתי", היא אומרת.
ציורי שמן ססגוניים ותמונות משפחתיות, שפזורים על הקירות הלבנים בחדרים השונים, תורמים גם הן לחמימות העיצוב ומעניקים לסביבת המגורים את האופי המשפחתי והמגובש של הדיירים.
הכתבה באדיבות www.bvd.co.il - פורטל עיצוב הבית מבית המגזין "בניין ודיור