שתף קטע נבחר
 

להזיז מלונות או לנקות את הבריכות בים המלח?

מהי הדרך הרצויה למנוע הצפות במלונות ים המלח? במפעלי ים המלח מעדיפים ניקוי קבוע של מלח מבריכות האידוי על פני העתקת בתי המלון, אך מסרבים להשתתף במימון. מסמך ממשלתי מגלה: ניקוי קבוע יחסוך לחברה מיליארדים

על רקע הוויכוח לגבי הדרך למניעת הצפת מלונות ים המלח, מסמך ממשלתי פנימי מגלה: מפעלי ים המלח מקבוצת כיל ירוויחו ‭3-2.5‬ מיליארד שקל אם יוחלט על "קציר" - ניקוי קבוע של מלח מקרקעית בריכות האידוי. כיל תומכת בכך, אך סירובה להשתתף בעלויות דוחף את האוצר לתמוך בפתרון השני: הריסת המלונות והעברתם למקום אחר.

 

 

    המפלס עולה בשל שיטת העבודה במפעלי ים המלח. זו מותירה מדי שנה שכבה עבה של מלח על קרקעית בריכות האידוי, שלחופן עומדים המלונות. אחרי עיכוב מתמשך צפויה הממשלה לקבוע, בהמלצת שר התיירות סטס מיסז'ניקוב, פתרון לאיום ההצפה.  

     

    על הפרק שתי אופציות: קציר קבוע, בו תומכים ארגוני סביבה, המלונאים וכי"ל; או הריסת המלונות ובנייתם מחדש. חברה ממשלתית שבחנה את הנושא העריכה את העתקת המלונות ב‭3.2-‬ מיליארד שקל, ואת הקציר ב‭6.4-‬ מיליארד שקל. לטענת תומכי הקציר, עלות ההעתקה גבוהה בהרבה.

     

    באוצר תומכים בהעתקה, הזולה יותר. בממשלה מעריכים שהאוצר ישנה דעתו אם כיל תממן חלק מקציר המלח, אך בכיל טוענים כי אין זה מחובתם להשתתף בעלויות. ואולם, לפי המסמך שהגיע ל"ממון‭,"‬ למפעלים יכולות להיות תועלות משמעותיות מהקציר, שהיקפן דומה להפרש בין עלות הקציר וההעתקה.

     

    לפי המסמך, עד תום תקופת הזיכיון, ב‭,2030-‬ תחסוך כיל כ‭330-‬ מיליון שקל מכך שלא תצטרך להגביה את הסוללות שתוחמות את הבריכה. הדבר יקטין ביקוש לחומרי כרייה באזור, מה שיוזיל את החומרים שהיא רוכשת בכ‭700-‬ מיליון שקל, ויביא לניצול טוב יותר של הבריכה, ולהגדלת הכנסות בהיקף של כ‭200-‬ מיליון דולר.

     

    לכך מתווספים יתרונות נוספים, כמו הקטנת הסיכון לפריצת הסוללות. תועלות אלה מוערכות ב‭2-‬ מיליארד שקל, וצפויות לגדול במיליארד שקל לפחות, אם יאשרו למפעלים להקים בריכת אידוי נוספת מול מצדה.

     

    ירידה במפלס ים המלח באגן הצפוני

    הקמת הבריכה צפויה להאיץ את ירידת מפלס ים המלח באגן הצפוני, ולכן מעוררת התנגדות של ארגוני סביבה. בכיל לא מציבים באופן רשמי את הקמתה כתנאי להשתתפות במימון הקציר, אך בשיחות סגורות הודו שאם אישורה יקודם, עמדתם "תתגמש‭."‬

     

    סמנכ"ל החברה להגנת הטבע, ניר פפאי, אמר: "סביבתית יש רק חלופה אחת: קציר. החלופה האחרת זמנית בלבד, ובכל מקרה נגיע לקציר בעתיד‭."‬ לדברי עו"ד נעמה הלר מעמותת אדם טבע ודין, "באחריות המפעלים לממן מה שקשור בייצור ופינוי פסולת מהקרקעית, כשם שכל מפעל צריך לשאת בתוצאות הנזקים הסביבתיים שלו‭."‬

     

    ממפעלי ים המלח נמסר שהמסמך והנתונים לא מוכרים להם. "בעינינו פתרון הקציר יאפשר המשך של פעילות תעשייה ותיירות לאורך זמן, תוך שמירה על הסביבה‭,"‬ נמסר.

     

    הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    בתי מלון לחופי ים המלח
    צילום: lowshot
    מומלצים