שגריר גיאורגיה: "המאסר לא קשור לחובות"
לשכת המסחר במחוז חיפה והצפון קראה היום לחרם עסקי נגד גיאורגיה, בעקבות מאסרם של רוני פוקס וזאב פרנקל הישראלים בעוון שוחד ובשל חובותיה של גיאורגיה לחברות ישראליות. יו"ר הלשכה: "אנשי העסקים שם בסיכון". שגריר גיאורגיה ל-ynet: "גיאורגיה מטפלת בשחיתות והיא לא תפגע בעסקים עם ישראל"
ישראלים מחרימים את גיאורגיה - אבל גיאורגיה לא מתרגשת. לשכת המסחר והתעשייה במחוז חיפה והצפון - המייצגת חלק גדול מהעסקים בצפון - הכריזה אתמול (ג') על מעין חרם עסקי על המדינה. הלשכה הודיעה כי היא ממליצה לחבריה להיזהר מבצוע עסקים בגאורגיה וקראה למשרד התמ"ת להכריז "אזהרת מסע לעסקים" שתזהיר את כל אנשי העסקים בישראל מלנסוע לנסיעות עסקיות במדינה.
הלשכה הוציאה את ה"אזהרה" על רקע החוב הענק - 100 מיליון דולר - שממשלת גיאורגיה חייבת לאנשי העסקים הישראלים רוני פוקס וזאב פרנקל, וחוב דומה שהיא חייבת לחברת אלביט מערכות - ועל רקע מאסרם של פוקס ופרנקל, שהורשעו בנסיון למתן שוחד לסגן של הכלכלה הגיאורגי.
דב מרום, מנכ"ל לשכת המסחר, מצהיר כי: "כשם שמדינץ ישראל מוציאה אזהרות מסע לתיירים, מחובתה להיערך לפרסום אזהרות והמלצות למדינות שבהן אנשי עסקים עלולים למצוא עצמם בסיכון פיננסי ואישי. לפני שנה וחצי ביקרנו שם ונפגשנו עם בכירי המשק הגיאורגי, כולל שרים ונגיד הבנק המרכזי, והם יצאו מגדרם לשכנע עד כמה כדאי לעשות עסקים עם גיאורגיה. אלא שאנשים שהתפתו להצעות המפתות מצאו את עצמם בסיכונים גדולים, כלכליים ואישיים".
"גיאורגיה ניסתה להשתמט מחוב גדול של כמאה מיליון דולר שהחלטת בוררות בינלאומית פסקה כי עליה לשלם לפוקס ולפרנקל, ובמקום לשלם, היא האשימה אותם במתן שוחד ושלחה אותם לשנים ארוכות לכלא. המאמצים שעשינו חובקי עולם כדי למנוע את המאסר לא צלחו. ועוד בטרם הסתיים משפטם של השניים, התברר כי גיאורגיה מתכחשת לחוב דומה, של כמאה מיליון דולר, שתובעת ממנה אלביט מערכות".
"נשלם כל דולר שהבוררות תחייב אותנו"
שגריר גיאורגיה בישראל, ואחטאנג ג'אושווילי, מגיב בחוסר התרגשות מובטל ל"אזהרה" החריגה של מרום נגד מדינתו. ג'אושבילי אמר ל-ynet: "יחסי המסחר בין שתי המדינות, ישראל וגיאורגיה, הם תקינים ויציבים. אנשי עסקים ישראלים רבים ממשיכים לבוא לגיאורגיה ויש רבים שפונים אלינו ומבקשים לפתוח בעסקים במדינה".
האם אתם מתכוונים לשלם את חובותיכם לחברות הישראליות?
"הנושא נמצא בבוררות בינלאומית בלונדון. ברגע שתתקבל החלטה, אנחנו נשלם את כל מה שהבוררות תקבע שאנחנו צריכים, אם היא תקבע קביעה כזאת - עד הדולר האחרון".
פוקס ופרנקל לא נעצרו בגלל הכסף שאתם חייבים להם?
"בשום אופן לא. אין קשר בין הדברים. יש לנו הוכחות כבדות משקל שפוקס ופרנקל שיחדו אנשי ממשל, וזאת עבירה פלילית בישראל, בגיאורגיה ובכל מדינה מתוקנת אחרת. עם זאת, הדברים נמצאים כעת בערעור בערכאות משפטיות בגיאורגיה, ואנחנו נפעל בהתאם להחלטת הערכאות".
אין ירידה בפעילות העסקית של ישראלים בגיאורגיה בעקבות הפרשיות האחרונות?
"אין לי נתונים מעודכנים על כך אבל הפעילות ממשיכה. לא צריך לערבב בין עסקים לשחיתות".
שחיתות נחשבת בכל מקום לגורם שמחבל בעסקים.
"מחקרים בינלאומיים מראים שגיאורגיה היא בשנים האחרונות מהמדינות המובילות בעולם - אחת מחמש המובילות - במלחמה בשחיתות".
בתוך כך, מביע ג'אושווילי ביטחון שהעסקים בין שתי המדינות לא ייפגעו בגלל המתיחות במזרח התיכון. לדבריו: "אנשי עסקים מחפשים יציבות, וישראל היא מדינה יציבה, כך שאני לא רואה שום סיבה שהעסקים לא ימשיכו לפרוח".
שבע שנים על שבעה מיליון דולר
בית המשפט הגיאורגי הרשיע בתחילת אפריל את פוקס ופרנקל בניסיון לשחד את סגן שר הכלכלה בשבעה מיליון דולר. על רוני פוקס נגזרו 7 שנות מאסר ועל זאב פרנקל 6.5 שנים. זאת, כחצי שנה אחרי שנעצרו. פוקס ישלם גם קנס של כחצי מיליון לארי (כמיליון שקל) ופרנקל - 100 אלף לארי (כ-200 אלף שקל). לאחר המעצר ניסו בכירים בישראל,בהם הנשיא שמעון פרס, להתערב למען השניים, אך הם לא שוחררו. עורך דינו של פרנקל, מרדכי ציבין, עתר לערכאה גבוהה ביותר וערער על ההרשאה.
הפרשה החלה בשנת 1991, אז חיפשה חברה שייצג פוקס להשקיע בתחום האנרגיה בגיאורגיה. שנה לאחר מכן היא החלה לשתף פעולה עם חברת הנפט הלאומית של המדינה ועסקה בין היתר בהנחת צינורות נפט, שמוביל את הנוזל השחור לטורקיה. בשנת 2004 תבע פוקס את ממשלת גיאורגיה, לאחר שהעסקה התפוצצה. לפני כשנה קבע בית דין בלונדון כי גיאורגיה הפרה את ההסכם. בהחלטה נקבע כי כל אחד מהמשקיעים יפוצו בעשרות מיליוני דולרים.
באוקטובר האחרון נפגשו פוקס ופרנקל בטביליסי עם סגן שר הכלכלה ולאחר מכן נעצרו בחשד שניסו לשחד אותו על מנת שיזרז את הליך הבוררות, אך השנים הכחישו את הדברים. מקורביהם של השניים טענו כי הכינו להם "תרגיל עוקץ מהסרטים" משום שמהמדינה רצתה להימנע מתשלום.