שתף קטע נבחר

 

בכירה באיחוד: ללא הגבלות, לא יהיה משבר בעזה

קריסטלינה גאורגייבה, האמונה מטעם האיחוד האירופי על הסיוע ההומניטרי בעולם, בטוחה כי ניתן למצוא פתרון למצוקה ברצועה. "אין סיבה שיהיה משבר, לא בגדה ולא בעזה", אמרה ל-ynet, "אם יותר הזדמנויות ייפתחו לפלסטינים, זה יתורגם גם ליותר ביטחון לישראל". ומה לגבי המשט? "אנחנו לא בעד"

יותר גישה ויותר חופש תנועה, זה הפתרון למשבר ההומניטרי ברצועת עזה - כך מעריכה קריסטלינה גאורגייבה, האמונה מטעם האיחוד האירופי על סיוע הומניטרי ברחבי העולם. "המשבר ההומניטרי בעזה הוא לא רגיל, הוא נוצר באופן מלאכותי בגלל המצור", טענה גאורגייבה בראיון ל-ynet, לאחר ביקור בן שלושה ימים בישראל ובשטחים הפלסטיניים. "אין סיבה שיהיה משבר, לא בגדה ולא בעזה. אם יותר הזדמנויות ייפתחו לפלסטינים, זה יתורגם גם ליותר ביטחון לישראל".

 

גאורגייבה, ילידת בולגריה, התמנתה לתפקיד הבכיר בחודש ינואר אשתקד. מאז, הספיקה הנציבה לתאם את הסיוע של האיחוד האירופי ברעידות האדמה בהאיטי ובצ'ילה, כמו גם במשברים ההומניטריים בחבל דרפור בסודן ובחבל סאהל באפריקה, עבודה שאף זיכתה אותה בתואר "נציבת השנה" באיחוד האירופי. בביקורה בארץ, נפגשה הנציבה עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן וראש ממשלת הרשות, סלאם פיאד.


ה"מרמרה" עוגנת בטורקיה. "קשה להעביר את מה שחיוני" (צילום: AFP)

 

לדבריה, "אם נותנים לאנשים הזדמנות, כפי שראינו ביישום תכניתו הדו-שנתית של סלאם פיאד, זה מוביל לצמיחה בתעסוקה, ליצירת תקוות ותחושה טובה בקרב האנשים. זוהי עובדה פשוטה - לכל אחד מגיע לחיות בכבוד, וחיים בכבוד כוללים גישה לחינוך, לעבודה, ואפשרות לנוע בחופשיות. כשזה לא קיים זה יוצר תסכול".

 

לטענת גאורגייבה, ניתן לענות על הצרכים הביטחוניים של ישראל מבלי להטיל סגר על רצועת עזה. "בעזה לפני המצור, התמיכה ההומניטרית הייתה ל-10 אחוז מהאוכלוסייה. היום זה כבר מתקרב ל-70 אחוז. אם יסירו את ההגבלות, לא יהיה צורך בסיוע הומניטרי", אמרה.


הריסות בית במזרח ירושלים. "משתי עוולות לא יוצא צדק" (צילום: AFP)

 

לצד זאת, מבהירה הנציבה כי אינה רואה בעין יפה את תופעת המשטים לכיוון ישראל ואת הכוונה להוציא לפועל משט נוסף בחודש הבא: "אנחנו לא בעד ניסיונות לסייע לאנשים בדרך כזו. צריך לעבוד עם הרשויות בישראל על מנת להעביר סיוע הומניטרי רק בערוצים הרשמיים, ומסיבה זו אנחנו מפצירים ברשויות בישראל להקל במעברי הסחורות. אנחנו רוצים לראות את כל המעברים פתוחים, ואת כל המצרכים החיוניים שיעברו. היום קשה להעביר את מה שחיוני".

 

"הקול שלי מביע צורכי האנשים הפגיעים ביותר"

באחד מכובעיה כאחראית על הסיוע ההומניטרי מטעם האיחוד האירופי, מסייעת גאורגייבה למשפחות פלסטיניות שבתיהן בסכנת הריסה מצד רשויות האכיפה בישראל, ומעניקה להן סיוע משפטי. "כ-60 אלף בתים נמצאים היום בסכנת פינוי", מסבירה הנציבה. בסיורה במזרח ירושלים, היא נפגשה עם משפחות פלסטיניות שעל בתיהן הוטלו צווי הריסה, ושמעה את סיפוריהם.

 

"אני שומעת מאנשים שרבים מהם הם פליטים מ-1948. הם עזבו את אדמתם, באו הנה, קיבלו ערבויות משפטיות מהשלטונות הירדניים והאו"ם שזהו ביתם בו הם יכולים לחיות עם משפחותיהם, ועכשיו הם עומדים בפני לחצים נוספים. ההרגשה שלי היא שנגרם להם עוול פעמיים, ומשתי עוולות לא יוצא צדק. אני חושבת שחשוב מאוד שמבחינה משפטית הם יקבלו שימוע הוגן.


מטוס זר באסון הכרמל. "כך גם ישראל סייעה להאיטי" (צילום: AFP)

 

"כנציבה לעניינים הומניטריים, הקול שלי נועד להביע את הצרכים של האנשים הפגיעים ביותר", מוסיפה גאורגייבה, "והם הקהילות הבדואיות בשטחי C, המשפחות המבוגרות במזרח ירושלים שמתמודדות מול האיום של פינוי והריסת בתיהם, והילדים בעזה שגדלים בפחד, והוריהם מחוסרי עבודה", היא מספרת. "מה שראיתי כאן במזרח ירושלים, שטחי C ועזה, זה אנשים משוללים מהזדמנויות, וזה גורם למשבר הומניטרי שאינו הכרחי".

 

"העולם נהיה היום שברירי מתמיד"

לפני כחצי שנה, סייעה נציבת האיחוד האירופי בתיאום והעברת סיוע גם לישראל, באסון הכרמל. לדבריה, מימדי האסון והתפשטותו ממחישה מגמה גוברת בעולם של התרבות אסונות.

"העולם נהיה היום שברירי מתמיד", מספרת גאורגייבה. כיום, באופן רגיל, ישנן 30-40 מדינות שבקונפליקט, וביחד עם אוכלוסייה שצומחת בקצב מהיר וההתחממות הגלובלית, כך גם מימדי האסונות מתרחבים. היום אנחנו עדיין לא מוכנים לגידול המשמעותי בתכיפות המשברים".

 

"קח למשל את יפן", היא מציינת, "המדינה הכי ערוכה ומתקדמת בעולם בענייני טיפול באסונות, גם שם היה רצף של אסונות שכלל רעידת אדמה, צונאמי ואסון גרעיני, שהם לא יכלו להתמודד איתו. מה אפשר לעשות? כפי שמצד אחד אירופה סייעה לישראל בעת השריפה, ומצד שני ישראל סייעה להאיטי ברעידת האדמה - כך אנחנו צריכים להתקדם כחברה גלובלית, להתאים את עצמנו למציאות, ולעזור יותר".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 17/05/2011 23:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גאורגייבה. "נציבת השנה"
צילום: נועם מושקוביץ
סלאם פיאד. נתן הזדמנות לאנשים
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים