חוקרים גילו: התקף הלב הראשון - לפני 3,000 שנה
אמרו לכם שהתקפי לב הם תופעה של תרבות המערב המודרנית? מחקר חדש שסרק מומיות שנשתמרו בקהיר מצא עדויות לכך שהתקפי לב התרחשו כבר במצרים העתיקה, מאות שנים לפני הספירה
מחלות לב וכלי דם נותרו גורם המוות העיקרי של העולם המערבי. עד כה הסברה המקובלת הייתה שמחלות אלה, המובילות להתקף לב ולשבץ מוחי, הן תופעה מודרנית של תרבות המערב, הכוללת היעדר פעילות גופנית וצריכת מזון עתיר פחמימות ושומנים. אלא שעתה מתברר שהתקפי לב היו כאן כבר 3,000 שנה.
מרבצים אלה מעידים על תהליך הקרוי טרשת העורקים (אתרוסקלרוזיס), המותיר מרבצים של שומנים וסידן ומוביל לתהליכים דלקתיים על העורקים. התוצאה היא היווצרות קרישי דם וסתימת עורקים, עד כדי התקף לב או שבץ מוחי.
תוצאות המחקר הוצגו באחרונה בכנס הדמיה קרדיולוגי באמסטרדם. החוקרים מצאו כי הנסיכה עחמוסי-מרייט-עמון, שחיה בעיר תבס (הנקראת כיום לוקסור) בשנים 1550-1540 לפני הספירה, סבלה ממרבצי סידן בשני עורקים ראשיים. בכך היתה למומייה המבוגרת ביותר שנמצאה כסובלת ממחלות לב.
אביה ואחיה של הנסיכה היו שניהם פרעונים. לנסיכה היו אוזניים מחוררות לעגילים, ונמצא חתך גדול בצידה השמאלי, שככל הנראה בוצע בעת ניתוח באיבריה הפנימיים.
החוקרים העלו ספק אם טופלה הנסיכה מעבר למתן דבש או עשבי מרפא. לו היתה חיה כיום, ודאי הייתה עוברת ניתוח לב פתוח. כאמור, אצל שאר 43 המומיות הצעירות יותר נמצאה גם כן עדות לתהליכי טרשת עורקים בשלבי חומרה שונים.
המומחים הוסיפו עוד כי במצרים העתיקה היו מאכלים עתירי שומן בחצר המלכות, כולל בשר אדום, חזיר, אנטילופה וברווזים. המצרים לא נהגו לאכול דגים, אולם צרכו ירקות ופירות רבים. הם השתמשו גם בכמויות גדולות של מלח לשימור מוצרי מזון, שייתכן והוביל ליתר לחץ דם.
מדי שנה מטופלים בבתי החולים בישראל כ-10,000 אנשים שלקו בהתקף לב. מבין אלה, שיעור התמותה נע בין 5%-7%. בקרב חולים צעירים, עישון ורמות שומנים גבוהות בדם הם הגורמים העיקריים להתקפי לב, בעוד שאצל המבוגרים הסיבה המובילה היא יתר לחץ דם.