שתף קטע נבחר

מתי עושים אזכרה אם השנה מעוברת?

שאלה: 

 

אבי נפטר לפני כמעט שנה (י"ב באב). כיוון שזו שנה מעוברת, אני קצת נבוכה בקשר לימי האזכרה. מתי עושים את האזכרה של 11 חודשים? מתי את זו של ה-12? ומה עושים ביום הפטירה - האם עלינו לעשות גם אזכרה או רק לעלות לקבר או שלא צריך לעשות דבר? ומתי דיני האבלות מבחינתינו צריכים להיפסק? (יעל)

 

תשובה:

 

יעל, ראשית תנוחמו מן השמים.

 

מכאן, לשאלתך.

 

ישנם מספר כללים בדיני האבלות: על כל הקרובים אבלים 30 יום, ואילו האבלות על הורים נמשכת 12 חודשים. דין זה נכון גם בשנה מעוברת, ולכן אצלכם יסתיימו דיני האבלות חודש לפני תאריך הפטירה, כלומר בי"ב בתמוז.

 

ביום הפטירה - י"ב אב - צריך לעלות לקבר, ורבים עושים גם את האזכרה של השנה בתאריך זה, ולא בסיום 12 חודשים במדויק.

 

לגבי אזכרה בסיום 11 חודשים (במקרה שלכם ב י"ב סיון): כללית, עניינו של תאריך זה הוא של הפסקת אמירת קדיש, הנאמר עד יום זה, כנזכר בשולחן ערוך (רמ"א יורה דעה סימן שעו ד) ולכן רבים אינם מציינים תאריך זה בצורה מיוחדת.

 

אולם יש מהמקובלים המזכירים בדבר משמעות מיוחדת, וכך כותב אחד מהם בתשובה: "המנהג פה עירנו ...סוף י"א חודש קורין אותו שנת החסירה, ומחלקים בו מאכל ומעוֹת למנוחת הנפטר' כאלו היום נגמר

תיקונו ומשפטו ..." (שו"ת רב פעלים חלק ג, יו"ד סימן לב). על כל פנים, מנהג זה אינו ברור כל-כך' ואינו מובא בספרי הפוסקים אלא רק למנהג אנשי בגדד (שם).

 

מכאן, שלמנהג לעשות סעודה ביום סיום י"א חודשים - אין מקור ברור, ובקהילות שלא נהגו כך, אין בזה עניין. לגביכם – תלוי כיצד נהגה משפחתכם בעבר במקרים אחרים.

על כל פנים, בוודאי שלא צריך לעשות פעמיים אזכרה (כלומר, אם אתם עושים בי"ב תמוז – אזי בי"ב אב רק עולים לקבר ואומרים פרקי תהילים וקדיש).

 

כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר) 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים