שתף קטע נבחר
 

מנהל המקרקעין החדש: לא יתכנן, רק ישווק

רפורמה במנהל: נתניהו יציג היום הסכם עם ההסתדרות שיכלול הטבות מופלגות בתנאי העסקת העובדים, לצד פרישה של 250 מהם. המינהל יפסיק לעסוק בתכנון ויתמקד במכירה מואצת של קרקעות ליזמים כדי להקל את מצוקת הדיור. מסיבת העיתונאים של נתניהו תועבר בשידור חי

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, חתם על הסכם עם ההסתדרות להסדרת תנאי העסקתם של עובדי מינהל מקרקעי ישראל אחרי הרפורמה במינהל. נתניהו יציג היום (ד') את ההסכם במסיבת עיתונאים שיקיים יחד עם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס ושר הפנים אלי ישי. ההערכה היא שבמסגרת הרפורמה יפרשו כ-250 עובדים מרצון לפנסיה מוקדמת בתנאים טובים. אם מכסת הפרישה לא תתמלא, יפוטרו כמה עשרות עובדים. מסיבת העיתואים של נתניהו תועבר בשידור חי ב-ynet.

 

הרפורמה שהוסכם עליה היא חלקה השני, והעיקרי, של "רפורמת המרפסות" או "אם כל הרפורמות" שנתניהו מדבר עליה כבר מאז ששימש כשר האוצר בתחילת העשור הקודם. החלק הראשון, שכבר אושר בממשלה ובכנסת ויצא לדרך, כולל הפרטה של בתים הרשומים בטאבו בבעלות קק"ל והמינהל והעברתם באופן רשמי לידי התושבים המחזיקים בהם בפועל.  

 

החלק השני הוא ה"בייבי" של נתניהו, שאמור להקל על מצוקת הדיור: קיצור ההליכים הבירוקרטיים הכרוכים במכירת קרקעות מינהל לקבלנים, יזמים ותושבים.

 

במסגרת הרפורמה, תשונה הגדרת המינהל - ל"רשות", כלומר, היא עדיין תפעל כגוף עצמאי אבל סמכויותיה יצומצמו. כיום עוסק המינהל גם בתכנון ופיתוח של תוכניות בניה, במקביל לתכנון שמבצעים משרדי הממשלה והרשויות המקומיות. אחרי הרפורמה יועבר התכנון לסמכותם הבלעדית של משרדי הפנים והשיכון והרשויות המקומיות, והמינהל לא יעסוק בהם עוד. המחלקה האחראית על כך תפורק, חלק מעובדיה יפרשו ואחרים יעברו למחלקות אחרות. 

 

המינהל של אחרי הרפורמה יעסוק אך ורק בשיווק ומכירה של קרקעות המדינה. מספר העובדים שיעסקו בכך יגדל והיקף העסקאות עם היזמים יגדל בהתאם.  המינהל ייצור תוכניות מדף רבות למתחמי בנייה עתידיים שיאושרו מראש כדי שניתן יהיה לשווק אותן בעתיד, בשיתוף פעולה עם היזמים הפרטיים.

 

בנוסף, תכלול הרפורמה מיחשוב של כל ההליכים במינהל. דו"ח מבקר המדינה שפורסם אתמול קבע כי מיחשוב המינהל מיושן ומבוסס על טכנולוגיות משנות ה-80' וכי הדבר משפיע לרעה על עבודתו. נתניהו הצהיר בעבר כי הרפורמה תקצר את הליכי השיווק ובכך תקל על מצוקת הדיור. ימים יגידו אם זה באמת יקרה.

 

ההסכם עם העובדים: תוספות ענק לשכר העובדים  

ההסכם שנחתם היום עם ההסתדרות תקף לחמש שנים. ההסכם מבוסס על ההסכמה שהושגה ב-2009.

 

ההסכם מבטיח שעובדי הרשות החדשה ימשיכו להיות מוגדרים כעובדי מדינה לכל דבר ועניין ושכל ההסכמים, ההסדרים והנהלים בשירות המדינה ימשיכו לחול גם עליהם.

 

ההסכם קובע לעובדים טבלת שכר חדשה, שתכלול שבע דרגות, משכר בסיס של 5,500 שקל ברוטו לחודש עד לשכר בסיס של 15,850 שקל ברוטו לחודש - לא כולל שעות נוספות, המהוות חלק נכבד משכר העובדים במגזר הציבורי, וכן החזרי הוצאות, גמולי השתלמות ומענק מיוחד שהעובדים מקבלים לרגל הרפורמה, בגובה 30 אלף שקל לעובד.

 

ההסכם קובעי שכל העובדים יקבלו תוספת שכר מיידית של 7.5% ותוספות נוספות של 1% בשנה להבא. 95% מהם יקבלו תוספות שכר ייחודיות של 1.9% לפי הישגיהם האישיים. בנוסף, יהיו כל העובדים כלל העובדים יהיו זכאים למענקים שנתיים בעלות של 4% מהשכר הכולל: מענק על בסיס קיבוצי בעלות של 2% ומענק על בסיס אישי בעלות של 2% נוספים. עובדים שימונו לתפקידים ברוטציה (תפקידים מתחלפים) יקבלו תוספת שכר של 5% נוספים.

 

עובדים בתפקידים משפטיים יהיו זכאים ל"תוספת משפטנים" בשיעור 20% עובדים שברשותם תארים אקדמאים ישומיים, מתואר שני ומעלה, לצורך ביצוע תפקידם יקבלו תוספת נוספת של 5% לשכרם. בנוסף, קובע ההסכם שמרבית העובדים שמועסקים בחוזים אישיים יועברו להסכם קיבוצי.

 

עוד הוסכם כי העובדים ימשיכו להנות מפנסיה תקציבית, תוך המשך זחילה ועדכון של הפנסיה בשיעור עליית המדד + ש2% לשנה. תוספות שכר מעבר לכך יבוטחו בפנסיה צוברת.

 

מתנגדי הרפורמה: "היא רק תחריף את הבירוקרטיה"

ממטה המאבק בהפרטת קרקעות ישראל, המרכז את ההתנגדות לרפורמה, נמסר בתגובה: "אין קשר בין השינוי האירגוני במינהל לפיתרון מצוקת הדיור. הדעת נותנת שצמצום מספר העובדים בכ-30% רק יחריף את העומס והבירוקרטיה. מטרת הרפורמה ומטרתו של נתניהו איננה שיפור וייעול עבודת המינהל אלא העברת הקרקע בישראל לידי מספר מצומצם מאוד של בעלי הון. הרפורמה מנוגדת לחוק יסוד מקרקעי ישראל. אנו ממתינים לפסיקת בג"צ בעתירה שהגשנו נגד הרפורמה הזאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה, בנימין נתניהו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים