למה המחשב שלי כל כך איטי?
שרה קנתה מחשב חדש ולמרות כל מה שהבטיחו לה המוכר והפרסומות - תוך זמן קצר הוא נהיה יותר איטי מתהליך השלום. מה עושים כשהמחשב שלכם הופך לעגלה? פונים למומחי ערוץ המחשבים. פינה חדשה
<< מפלצת סלולרית תלת ממדית: סקרנו את האופטימוס 3D
לקנות מחשב חדש זה כיף: הולכים לחנות ובוחרים את המחשב מהפרסומת (אבל את הדגם החזק יותר, עליו חבר שלכם המליץ), ומוסיפים לו עוד זיכרון בהמלצת המוכר. החודשים שלאחר מכן הם כמו ירח דבש: הכל פועל, הכל חלק, הכל טוב. אבל בהרבה מקרים, תוך שנה ואפילו פחות מתחיל המחשב להשתעל. פתאום הדפדפן נתקע, מערכת ההפעלה שולפת חמש התראות שצריך לסגור בכל פעם שהיא עולה, או שהמחשב פשוט איטי כמו תהליך השלום או תור במרפאה צבאית. וכל זה קורה למרות מה שהבטיח המוכר, למרות מה שהמליץ החבר ולמרות מה שאמרה הפרסומת.
זה בדיוק מה שקרה לשרה מ', שפנתה למערכת ערוץ המחשבים ושאלה מדוע הלפטופ שקנתה לפני שנה נהיה איטי עם הזמן, ואיך אפשר להחזיר לו את כוח עלומיו. שם המשחק הוא משאבי מערכת: למחשב שלכם יש מספר מוגבל של פעולות שהוא מסוגל לבצע, ויש לא מעט גורמים ששותים לכם את המשאבים. מיהם, ואיך נפטרים מהם?
למה המחשב שלכם איטי?
בגלל תוכנות מיותרות שפועלות ברקע. לא כל תוכנה שסגרתם נסגרת במלואה. יש הרבה מאוד תוכנות שממשיכות להפעיל תהליכים ברקע מערכת ההפעלה ולתבוע משאבים מהמעבד של המחשב שלכם. חלק מהן הגיעו במתנה עם המחשב, חלק מהן הורדתם לבד. חלק גדול מהתוכנות האלה לא תובעניות במיוחד, אבל כשיש הרבה מהן האפקט מצטבר והמחשב שלכם פועל לאט יותר.
בגלל הרגלי השימוש.
המשתמשים של היום הם לא מה שהיו פעם. אנחנו צורכים יותר תוכן בו זמנית: רואים סרט אימה ב-HD בזמן שברקע פתוח דפדפן עם עשרים לשוניות פתוחות, תוכנת טורנט זו או אחרת מורידה את סרט ההמשך ובשורת המצב התחתונה יש שתי מצגות ושמונה מסמכי טקסט, כולם קשורים לעבודה הסמינריונית שממנה לקחתם הפסקה כדי לראות סרט. מה קיבלנו? מעבד מאוד עמוס, שמפעיל שלל תוכנות בו זמנית.
בגלל וירוסים ונוזקות
. פגיעה בביצועי המחשב יכולה להיות סימפטום של בעיה חמורה בהרבה: פירצת אבטחה במחשב. ישנן נזקות שמתקינות את עצמן על המחשב שלכם, והופכות אותו לתחנת הפצה של ספאם או נקודת זינוק למתקפות סייבר שונות בלי שתדעו. הנוזקות האלה מצריכות משאבי מערכת כדי לקשר אותן עם המפעילים שלהן בצורה רציפה.
בגלל הכונן הקשיח שלכם. אחת הסיבות הבולטות לירידה במהירות פעולה של מחשב הוא פיצול קבצים, תופעה שמקורה באופי העבודה של הכונן הקשיח. בהרבה מקרים קורה שקובץ נכתב בכונן בשלבים. כמו למשל, כאשר מורידים משחק מאתר שיתוף קבצים: הכונן ישמור את המידע שירד רק כאשר החיבור עם השרת זמין ופתוח. התוצאה: אותו הקובץ נכתב באיזורים שונים בכונן. הבקר שלו יתקשה למצוא ולהפעיל את כל חלקיו יחד.
בנוסף, כל כונן קשיח צריך שחלק מהנפח שלו יהיה פנוי כדי לתפקד בצורה תקינה. אם הכונן שלכם עמוס מדי, הוא יתקשה לבצע פעולות קריאה וכתיבה של קבצים והמחשב יפעל לאט יותר, בעיקר בטעינת תוכניות והתקנת תוכנות.
בגלל החום. מעבדים שפועלים בטמפרטורה גבוהה מזו אליה התכוון המשורר יפעלו פחות טוב והבלאי שלהם יואץ. חלקם גם מורידים אוטומטית את מהירות השעון שלהם, כדי למנוע נזק קבוע. את הבעיה אמור לפתור המאוורר של מארז המחשב. אבל מה? הישראלי הממוצע משדרג את המחשב השולחני פעם בשנה, שנה וחצי: הוא מוסיף לו זיכרון וקונה לילדים כרטיס מסך חדש, משדרג מ-i3 ל- i5 ומשאיר את המארז כפי שהוא.
איך תגרמו לו לפעול מהר יותר?
מנקים אותו מכל הזבל שפועל עליו ברקע. כשמפעילים את המחשב, נכנסים למנהל המשימות, בוחרים בלשונית התהליכים וממיינים לפי זיכרון. עתה, בדקו איזו תוכנה עומדת מאחורי כל תהליך מבין התובעניים ביותר, שיוצגו בראש הרשימה. אם מדובר בתוכנה שאתם לא משתמשים בה באותו רגע - תוכנת בדיקת תקינות, תוכנת צריבה, הודעת עדכון של נגן וידאו וכולי - פשוט בחרו בלסיים את עץ התהליך.
נפטרים מהנוזקות ולא מורידים שטויות
. איך מגיעות הנוזקות האלה למחשב החדש שלכם? בזכותכם: כמה פעמים קרה שהורדתם תוכנה זו או אחרת מאתר לא רשמי? מרשת טורנט זו או אחרת? בהרבה מקרים נשתל קוד זדוני בקבצים שאתם מורידים, והוא שמתחבר בצורה חשאית לאתר שמוריד למחשב את הנוזקה. הפיתרון הוא פשוט: מקפידים על אנטיווירוס מעודכן ומכוונים את זמן הסריקה שלו לחמש בבוקר, כשאתם לא על המחשב. בנוסף, דואגים שתהיה על המחשב חומת אש פעילה.
אבל אלו רק אמצעי טיפול בחדירות של נוזקות וסוסים טרויאניים למיניהם: הדבר החשוב שתצטרכו לעשות הוא להפסיק להוריד תוכנות מגורמים לא ידועים, מאתרים לא רשמיים או מאתרי טורנטים (בלי שצפיתם בדירוג הקובץ ואם אפשר - בתגובות המורידים). בנוסף, חשוב להיזהר ממלכודות לינקים בפייסבוק: חלקן מוסוות בתור אפליקציות ופיצ'רים חדשים (כמו כפתור הדיסלייק) או קישור לסרטונים מחתרתיים. בפועל, מדובר בלינק שיתקין אצלכם נוזקה.
מוחקים תוכנות לא חיוניות שמבזבזות משאבי מעבד
. נגן הווידאו שאתר הפורנו ההוא ביקש מכם להוריד לפני שנתיים שרת אתכם נאמנה במשך כמעט עשרים דקות. עבר קצת זמן וראיתם שאתם לא משתמשים בו שוב? תמחקו אותו ואת דומיו. הרבה תוכנות קטנות שהתקנתם ואתם בכלל לא מפעילים מריצות סקריפט לחיפוש עדכונים באופן קבוע, מה ששותה לכם את משאבי המעבד. הקפידו למחוק תוכנות שאתם לא צריכים, ולא לאגור אותן על המחשב.
מפעילים רק תוכנות שצריכים באותו רגע. חשוב לזכור שכל תוכנה שהמחשב מפעיל זקוקה לכוח עיבוד, במיוחד כאלו שמגייסות גם משאבי עיבוד גרפי (סרטים, משחקים), כתיבה לדיסק בשילוב עם תעבורת רשת (כמו הורדת קבצים גדולים) ועוד. בנוסף, קורה שמתקינים תוכנה או משחק, תוכנת ההתקנה נתקעת והמשתמש משאיר אותה פתוחה ככה, "שתשתחרר לה לבד". לא קורה: היו יותר אחראיים למה שמתרחש אצלכם במחשב, וזיכרו שככל שמפעילים יותר תוכנות במקביל, ייפגעו ביצועי המחשב. מומלץ להתרגל להפעיל רק את התוכנות שאתם באמת צריכים באותו רגע, ולסגור את אלו שלא. גם כשמסמך Word רק פתוח ברקע, הוא ניזון מהמעבד שלכם.
דואגים לכונן הקשיח שלכם. יש להקפיד לבצע איחוי (Defragmentation) של הכונן - תהליך שיסדר את הקבצים המפוצלים, באמצעות כלי המערכת של מערכת ההפעלה שלכם. תוכלו למצוא אותו בלשונית הכלים שבחלון ההגדרות של כל כונן קשיח במחשב.
ככלל, רצוי שלפחות עשרה אחוזים מהכונן יהיה פנוי לצורך ביצוע האיחוי. אנו ממליצים גם לפנות חמישה עד עשרה אחוז מנפחו של כל כונן קשיח לטובת תפקודו התקין.
מאווררים את המארז. ככל שהחומרה חזקה יותר, היא פולטת יותר חום וזקוקה לקירור משמעותי יותר. מומלץ להתקין למחשב שלכם מאווררים שימוקמו כך שיכסו כל הרכיבים העיקריים, יש משתמשים שלא רוצים לקנות עוד שני מאווררים ובוחרים להפשיט את המארז מהכיסוי שלו. קחו בחשבון שרכיבי המחשב פולטים חשמל סטטי, שמושך אבק ועשוי לגרום לקצרים ונזקים אחרים.
יש לכם מחשב נייד? בחלק מהדגמים (בעיקר כאלה שיוצרו בין 2005-2008) יש כונן אופטי נשלף. אמנם הכונן הזה הולך ונעלם, אבל מי שיש לו מחשב כזה יכול לשלוף אותו, ולהשתמש בכיסוי הייעודי שקיבלתם עם המחשב כדי לסתום את החור שבגופו. מה קיבלנו? מחשב עם חלל פנימי נוסף אליו מתנקז אוויר, מה שגורם לו להתחמם פחות, ולאט יותר.
מה למדנו?
אין משתמש שלא חווה ירידה כלשהי בביצועי המחשב שלו לאורך השנים. כפי שראינו, יש שלל סיבות בגינן יכול המחשב לפעול לאט יותר. במחשבים ישנים במיוחד, יכולות להיות גם סיבות נוספות כמו דרייברים שלא תואמים את מערכת ההפעלה לאחר שדרוגה (בעיקר דרייברים של כרטיסי מסך. איך פותרים? מורידים דרייבר מעודכן). אבל הסיבות הנפוצות ביותר לירידה בביצועים הן אלו שפורטו לעיל. משתמש שיקפיד לשמור על המחשב שלו בטוח, קריר, מתוחזק ונטול תוכנות מיותרות יוכל להשתמש בו גם שנים רבות.
המחשב שלכם מרעיש כמו טקס סיום קורס טיס? לא מצליחים להתקין ROM על סמארטפון האנדרואיד שלכם? רוצים להתקין מערכת הפעלה נוספת על המחשב? אתם מוזמנים לשלוח אלינו שאלות טכניות (בטופס זה ), ומומחי ערוץ המחשבים ישמחו לענות.
לפייסבוק אין כפתור דיסלייק; זו מלכודת >>