שתף קטע נבחר

 

גם שימוש קצר במשכך כאב מגביר סיכון להתקף לב

מחקר חדש שכלל עשרות אלפי דנים מצא כי גם שימוש של שבוע בתרופות ממשפחת NSAIDS דוגמת דיקלופנק (המוכר כוולטרן) או איבופרופן (נורופן, אדוויל ואחרים) מגביר בעשרות אחוזים את הסיכון ללקות בהתקף לב חוזר

גם שימוש קצר במשככי כאבים עלול להיות קטלני לאלה שכבר לקו בהתקף לב: מחקר דני חדש שכלל עשרות אלפי אנשים מצא כי השימוש מגביר את הסיכון להתקף לב חוזר בעשרות אחוזים. המחקר החדש פורסם בגליון האחרון של כתב העת Circulation של ההסתדרות הרפואית האמריקנית.

 

המחקר נערך ע"י חוקרים מאוניברסיטת קופנהגן, שבדקו  נתונים מ- 83,675 מבוגרים שלקו בהתקף לב בין השנים 1997 עד 2006. מהממצאים עלה כי כ-42% מאלה ששרדו את התקף הלב טופלו בתרופות ממשפחת ה-NSAIDS לשיכוך כאבים, ובהם איבופרופן (נורופן, אדוויל), דיקלופנק (וולטרן), ותרופות נוספות.

 

המחקר הראה כי השימוש ב-NSAIDS גם למשך שבוע בודד, הגביר את הסיכון למוות או להתקף לב חוזר ב- 45%. הסיכון עלה לכדי 55% בתוך שלושה חודשים של טיפול ב- NSAIDS. הסיכון הגבוה ביותר היה בנטילת דיקלופנק: אלה שטופלו בו היו בסיכון פי 3 למוות או להתקף לב חוזר לאחר שבוע של נטילת התרופה.

 

מחקרים אודות סכנות השימוש ב-NSAIDS ללב כבר פורסמו בעבר. בשנת 2005 כזכור, חברת "מרק" החליטה להוריד את התרופה ויוקס מן המדפים לאחר פרסום מחקרים שהראו קשר בין תחלואה גבוהה לבין שימוש קבוע בתרופה.

 

שנה לאחר מכן פרסמה אוניברסיטת אוקספורד מחקר נוסף שגילה כי שימוש קבוע

בתרופות דיקלופנק, אביטרן ואיבופרופן מגביר בעשרות אחוזים את הסיכון ללקות בהתקף לב או שבץ מוחי.

 

אשתקד פרסם מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, אזהרה כי חולי לב שעברו ניתוח מעקפים צריכים להימנע משימוש בדיקלופנק זמן קצר לפני או אחרי הניתוח.

 

התרופות מקבוצת ה-NSAIDS החלו לצוץ זמן קצר לאחר מלחמת העולם השניה, אז גילתה חברת באייר את יכולתו של האספירין להפחית דלקות ולשכך כאבים. מאז התרחבה משפחת התרופות מפחיתות הדלקת, ובשמן הרפואי NSAIDS, לכדי עשרות תרופות, המעכבות שני אנזימים הקרויים COX .

 

אנזימים אלה יוצרים חומרים דלקתיים בגוף הגורמים לכאב. החסימה מעכבת גם פרוסטאגלנדינים, חומרים שמשתחררים במקומות פציעה בגוף ואחראים אף הם ליצירת כאב ודלקת. תרופות ה- NSAIDS מפחיתות את עוצמת הכאב ופועלות תוך כשעה בהפחתת קשיון וכאבי מפרקים.

 

עם זאת, שימוש ממושך בהן גורם לגירוי מערכת העיכול, לפגיעה קשה ברירית הקיבה, לדלקות קיבה ותריסריון, לכיבים (אולקוס) ולדימומים פנימיים קשים. ככל שנטילת התרופות ממושכת יותר, וגיל המשתמש מבוגר יותר - גוברת הסכנה. התרופות עלולות גם לפגוע בכבד ובכליות ולגרום לנזק בלתי הפיך עד כדי צורך בדיאליזה, או בהשתלת כליה וכבד. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משככי כאבים. היזהו מהתקף לב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים