שתף קטע נבחר

 

לפני ההכרעה ברצח רוז: החקיקה טרם השתנתה

ועדה שהוקמה בעקבות רצח הילדה רוז פיזם קבעה כי הרשויות כשלו באיתור ילדים בסכנה. אך ההמלצות נתקלו בסחבת ממשלתית, ועדיין לא אושרו - גם שנה לאחר מכן. היום יוכרע דינם של הסב רוני רון והאם מארי פיזם. שידור חי יועבר ב-ynet

הרצח של הילדה רוז פיזם טלטל ב-2008 את המדינה כולה, לרבות רשויות הרווחה שהיו מודעות למצוקה במשפחה. ועדה בין-משרדית שהוקמה בעקבות המקרה קבעה כי שיתוף פעולה בין הגורמים העוסקים בעניין היה יכול למנוע את הרצח, והמליצה על שינוי החקיקה - אולם יותר משנה חלפה מאז ולא הרבה השתנה. היום (ה') יכריע בית המשפט המחוזי בפתח תקווה אם להרשיע ברצח את מארי פיזם, אמה של רוז, ואת סבה רוני רון. ynet יעביר שידור חי מבית המשפט.

 

 

בעקבות הסערה הציבורית שעורר הרצח - במיוחד לאור העובדה כי מספר רשויות, שפעלו כל אחת בנפרד, ידעו על מצבה הקשה של רוז - הכריז בינואר 2009 שר הרווחה דאז, יצחק הרצוג, על הקמתה של ועדה בין-משרדית לבדיקת הנושא. בראש ההרכב עמד מוטי וינטר, סמנכ"ל בכיר ומנהל האגף לשירותים חברתיים במשרד הרווחה, ולצדו ישבו גם נציגי משרדי החינוך, בריאות, קליטה, התמ"ת וביטחון פנים.


מארי פיזם ורוני רון בבית המשפט. הרצח לא נמנע (צילום ארכיון: עופר עמרם)

 

בתום שנה של דיונים הגישה הוועדה את המלצותיה וקבעה כי הרשויות בישראל כשלו באיתור ילדים בסכנה. שיתוף פעולה מקדים בין כלל הגורמים המעורבים, קבעה הוועדה, יכול היה למנוע טרגדיות בדמות רצח ילדים על-ידי הוריהם. חברי צוות הבדיקה ציינו עוד כי החקיקה הקיימת יוצרת כשלים בירוקרטים במערכת, שמתמקדים בתרבות מקצועית וארגונית, ומונעת שיתוף במידע ובידע, והמליצו על שינוי התקנות בהקדם.

 

שנה ושלושה חודשים אחרי שהוגשו המסקנות וכמעט שנתיים וחצי מאז הוקמה הוועדה, במשרדי הממשלה עדיין עובדים על הצעת החוק שתאפשר את יישום ההמלצות. ומה הסיבה לסחבת? אותה הביורוקרטיה בה נועדה להילחם הצעת החוק החדשה.

 

הוועדה לזכויות הילד בכנסת אף כינסה בינואר השנה דיון מיוחד כדי להבין מדוע מתארכת כל כך העבודה על החוק. עו"ד בתיה ארטמן, היועצת המשפטית של משרד הרווחה, סיפקה בדיון הסבר חלקי: "יש שתי נקודות מחלוקת בינינו לבין שני משרדי ממשלה: המשרד לביטחון פנים ומשרד החינוך. אנחנו חשבנו שבין אנשי המקצוע שעליהם אנחנו מטילים את החובות בחוק, צריכים להיכלל כל אנשי החינוך, כשמשרד החינוך חשב שזה צריך להיות רק מנהל מוסד חינוכי.

 

"דבר נוסף שיש לנו מחלוקת זה עם המשטרה לגבי העברת מידע יזום לשירותי הרווחה (הכוונה לכינון חובת דיווח של שוטרים על מקרים המעוררים חשד לפגיעה בילדים- ע.א), כשהמשטרה מתנגדת לזה שהיא תיכלל בחוק. לטענתה, הם ממילא עושים את זה, ולכן לא צריך להכליל אותם", הוסיפה עו"ד ארטמן.

 

"כאילו מישהו מחכה לרצח הבא"

בעוד משרדי הממשלה מתקוטטים ביניהם, במהלך 2010 נרצחו שבעה ילדים בידי בני משפחה. בשמונה השנים האחרונות נרצחו 43 ילדים בנסיבות דומות. "מדובר ברשלנות פושעת של הגורמים המקצועיים והדרג הפוליטי", אמר ל-ynet יו"ר הועדה לזכויות הילד ולשעבר שר הרווחה, ח"כ זבולון אורלב. "במשך יותר משנה, הם לא השכילו ליישם את ההמלצות המקצועיות של הוועדה הבין-משרדית, על מנת להציל חיי ילדים ולהבטיח את שלומם".

 

ח"כ אורלב ציין עוד כי "מתוך היכרות קרובה עם הנושא, אני קובע בוודאות כי אין ולא הייתה סיבה עניינית או מקצועית לסחבת הבלתי מתקבלת על הדעת כשחיי ילדים רכים עומדים מנגד".

 

ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה הלאומית לשלום הילד, הוסיף כי "למרבה הצער, חוסר שיתוף הפעולה והליקויים בהעברת המידע נמשכים. גם כיום אנחנו שוב ושוב נתקלים במצבים שבהם ילדים בסיכון נופלים בין הכיסאות".

 

לטענת ד"ר קדמן, "השנתיים שחלפו הן הרבה מעבר למה שסביר לצורך גיבוש החוק. לא ברור איך לכל הגורמים נדמה שיש להם את כל הזמן שבעולם, כאילו מישהו מחכה לרצח הבא כדי להתעורר".

 

ממשרד הרווחה, שאחראי על יישום המלצות הוועדה הבין-משרדית, נמסר: "בימים אלו אנו נמצאים בשלבים מתקדמים של גיבוש הצעת החוק ולקראת אישור סופי של משרד המשפטים. מדובר בנושא מורכב וסבוך שמעורבים בו גורמים רבים, והמצריך הסכמות בין כל השותפים לנושא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
רוז פיזם ואמה. הרשויות ידעו
צילום: AFP
הרצוג. הקים ועדה בין-משרדית
צילום: נועם מושקוביץ
זבולון אורלב. "אין סיבה לסחבת"
צילום: גיל יוחנן
יצחק קדמן. "ילדים נופלים בין הכיסאות"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים