איך ללמד את הילדים לישון טוב בלילה? 6 עצות
בעיות שינה הן עניין מוכר כמעט לכל הורה, אך שנת לילה טובה היא ממש לא חלום רחוק. מומחית מסבירה, במדריך מצולם, איך בכמה צעדים פשוטים ליישום יכול כל ילד ערני להפוך לישנוני
לפעמים נדמה שעבור הורים השינה, שפעם הייתה מובנת מאליה, הפכה לחלום רחוק. במקומה הגיעו התשישות ותחושת הייאוש המלוות כשיורד הערב, שהנה - עוד לילה לבן בדרך. ועוד אחד. וזה לא יגמר לעולם. אז מה הפלא שהורים מוכנים לעשות הכל ולהשאיר את כל העקרונות החינוכיים בצד רק כדי שהילדים ישנו ועכשיו?
חשוב לדעת ששינה טובה בלילה היא לא רק חשובה להורים, אלא גם לילד. חוסר היכולת להירדם באופן עצמאי עלולה ללוות את הילד בכל חייו הבוגרים ולהתבטא במסוגלות להירדם רק בשעות מאוחרות ובמצב של תשישות מוחלטת, בתלות בטלוויזיה כגורם מרדים ואף בהפרעות קשב וריכוז על רקע העייפות. לכן חשוב לסגל לילדים הרגלי שינה בריאים וטובים.
כיצד לעשות זאת?
גנית פרג, מפתחת ומייסדת שיטת "לילה טוב - להרגלי שינה בריאים", מנדבת מספר טיפים שיעזרו לכם להרגיל את הילדים להרגלי שינה טובים:
1. היענו תמיד לבכי של הילד: הילד מתקשה להירדם לבד כי לא קיבל את הכלים הנכונים. גם לו קשה
עם התלות שלו בכם ובגורמים חיצוניים, אבל הוא לא מכיר משהו אחר ולכן הוא מבטא את הקושי בבכי. זו הסיבה שצריך לעזור לו - ולא להתעלם מהבכי.
2. טקס שינה: חשוב ליצור טקס שינה מובנה, שחוזר על עצמו בכל השכבה לשנת לילה. במהלך הטקס יש להוריד בהדרגה גירויים.
3. מוצצים: אפשר ללמד ילד להירדם עם מוצץ, אך חשוב יותר ללמדו לקחת את המוצץ לבד ולהכניס לפיו.
4. חפץ מעבר: רצוי ואפשר ללמד ילד להיקשר לחפץ מעבר. לא כל ילד ירצה, אבל שווה לנסות. החפץ אינו מחליף תלות בתלות, אלא דווקא מהווה מקור לעצמאות בשביל הילד.
5. האכלות לילה: ההחלטה מתי להפסיק עם האכלת הלילה היא בידי ההורים, אך לרוב כשילדים מקבלים כלים להירדמות עצמאית הם מוותרים על האוכל בלילה, פשוט כי הוא לא משרת אותם יותר. רצוי להעביר את מרב צריכת הקלוריות לשעות היום, ובכך גם לסייע בעלייה במשקל אצל תינוקות 'קטנים'.
6. לינה משותפת: כל עוד היא נעשית מתוך אמונה שזה מה שנכון לילד ולשני בני הזוג, ולא בגלל חוסר יכולת או רצון להתמודד עם בעיות השינה, היא אפשרית.