סיכום שבוע בבורסה: יציבות במדדים המובילים
בסיכומו של שבוע, מדד המעו"ף עלה בכ-0.2% ומדד ת"א 100 ירד בכ-0.06%. מדד הבנקים ירד בכ-1.65%, מדד הנדל"ן ירד בכ-0.2% ומדד מניות הטכנולוגיה ירד בכ-1.55%. בלטו לטובה: פרולור ביוטק שעלתה בכ-10.5% וטבע שהוסיפה כ-2.5%. בלטה לשלילה: כור שאיבדה כ-10%
שבוע המסחר האחרון בשוק המקומי התנהל בצל תנודתיות בשווקי המניות בעולם, פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל שהפתיע בשיעורו הנמוך יחסית והמשך פרסום הדוחות הכספיים לרבעון הראשון של החברות המקומיות. בסיכומו של שבוע לא רשמו מדדי המניות המקומיים המובילים שינוים יוצאי דופן.
שבוע המסחר נפתח ביום א' על רקע ירידות שערים בבורסות העולם בסוף השבוע החולף, בעקבות התגברות החשש להתחדשות משבר החוב באירופה, ובפרט ביוון.
גם הפעם: כוכבים קבועים במוקד המדד
בהמשך לפסימיות משווקי העולם, נפתח יום המסחר הראשון של השבוע על רקע מהומות יום הנכבה שבמרכזן הידיעות על פיגוע דריסה בתל אביב ומהומות בגבול הסורי, שהובילו להרג מפגינים שניסו לחדור לגבולות ישראל. אם לא די היה בשלל ידיעות שליליות אלו, שגרמו לירידות שערים במדדי המניות המקומיים המובילים, הרי ששותפויות הגז המחזיקות בקידוח לוויתן הודיעו במהלך יום המסחר על תקלה טכנית בקידוח שתוביל לעיכוב בפיתוחו ולייקור עלותו. בסופו של יום לא סימפטי, נסגרו ממדי המניות המובילים בירידות שערים של כ-1%.
בערבו של יום א' פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל שעלה בכ-0.6%, נמוך מהתחזיות המוקדמות שצפו עלייה של כ-0.8%-0.9% ואף יותר. ניתוח מרכיבי המדד מלמד כי 3 הסעיפים המרכזיים שהובילו לאינפלציה גבוהה מתחילת השנה, כיכבו אף הפעם.
כך, סעיף הדיור בבעלות עלה בכ-0.8% (תרומה של כ-0.15% למדד כולו), סעיף הדלק והשמנים עלה בכ-1.3% (תרומה של כ-0.05% למדד כולו), וסעיף המזון עלה בכ0.6% שהינו גבוה אומנם אך נמוך מהתחזיות המוקדמות. בנוסף לכך,מסיבות עונתיות כיכבו במדד האחרון אף סעיף ההבראה והנופש בארץ ובחו"ל שעלה בכ-9.4% (תרומה של כ-0.165% למדד כולו) וסעיף ההלבשה שעלה בכ-6.7% (תרומה של כ-0.15% למדד כולו).
מתחילת השנה עלה מדד המחירים לצרכן בכ-1.3% וב-12 החודשים האחרונים עלה המדד בכ-4%, גבוה משמעותית מיעד האינפלציה הממשלתי השנתי של 1%-3%.
נתוני צמיחה נאים למשק
יום ב' נפתח על רקע פרסום המדד המפתיע, ובצל דו"ח חיובי ומפתיע לטובה של ענקית הכימיקלים הישראלית כיל. במהלך יום המסחר, פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אומדן ראשוני לפיו צמח המשק המקומי בכ-4.7% ברבעון הראשון של שנת 2011, שהינו נתון נאה ביחס למדינות המפותחות בעולם, אך מאכזב במעט ביחס לתחזיות המוקדמות. בסיומו של יום, הציג שוק המניות המקומי עליות נאות, וזאת בניגוד למגמה בעולם.יום שלישי נפתח על רקע ירידות חדות בבורסות ארה"ב והמזרח הרחוק, בין היתר בצל העובדה כ ארה"ב הגיעה לרף העליון של תקרת החוב המותרת, אך על אף זאת לא נמצא פתרון חקיקתי להעלאת תקרה זאת או פתרון פרקטי להמשך הנפקות חוב על ידי הממשל האמריקני. במקביל, האיחוד האירופאי הודיע באופן רשמי כי העניק לפורטוגל סיוע של כ-78 מיליארד דולר. במסגרת יום המסחר הציגו מדדי המניות המקומיים מגמת יציבות תוך נטייה לעליות קלות, שהתהפכה לירידות שערים, עקב הפתעה לרעה בנתוני התחלות הבנייה בארה"ב שפורסמו לקראת תום יום המסחר.
יום ד' נפתח על רקע המשך תנודתיות בשווקי העולם, כאשר לצד ירידות בשווקי בארה"ב (בין היתר עקב הורדת תחזית רווח של ענקית המחשוב HP), רשמו שווקי המזרח עליות שערים. בסופו של יום שהחל בצורה חיובית רשמו מדדי המניות המקומיים עליות קלות.
יומו האחרון של המסחר נפתח על רקע עליות שערים נאות בארה"ב ובשווקי המזרח בעקבות רמיזות של נגיד הפד, בן ברננקי, כי הריבית בארה"ב לא צפויה לעלות בקרוב. לעומת זאת, השוק המקומי לא הגיב בדומה למגמה החיובית בעולם ומדדי המניות המובילים סגרו את השבוע בעליות שערים קלות בלבד.
זאת, למרות נתוני תעסוקה חיוביים שפורסמו בארה"ב, לפיהם מספר דורשי העבודה החדשים במשק האמריקני נפל לרמה של 409,000 תביעות בשבוע שעבר (לאחר נפילה לרמה של 438,000 תביעות לפני שבועיים) שהינו נמוך מצפי השוק שהיה כ- 425,000 תביעות.
בסיכומו של שבוע, מדד המעו"ף רשם עליות של כ-0.2% ומדד ת"א 100 ירד בכ-0.06%, מדד הבנקים ירד בכ-1.65%, מדד הנדל"ן ירד בכ-0.2% ומדד מניות הטכנולוגיה ירד בכ-1.55%
במהלך השבוע, בלטה לטובה מניית פרולור ביוטק שעלתה בכ-10.5% ומניית טבע שהמשיכה להתאושש ורשמה עלייה של כ- 2.5%. מנגד בלטה לשלילה מניית כור שירדה בכ-10% לאחר שביהמ"ש קבע שלהערכתו אין היא זכאית לקבל תמורה עודפת ממכירת חברת הבת מכתשים אגן, ביחס לתמורה שיקבלו ציבור המשקיעים ממכירת אחזקתם.
אג"ח: התעוררות בגזרת ההנפקות
בשוק אג"ח היינו עדים השבוע למגמה מעורבת. לאחר פרסום מדד המחירים לצרכן, שהפתיע בשיעורו הנמוך יחסית, פחתו ציפיות האינפלציה בשוק, עובדה שהשתקפה היטב בעליות שערים באפיק השקלי לצד יציבות עם נטייה לירידות שערים באפיק הצמוד. אולם לאור עליית תשואות באג"ח של ממשלת ארה"ב לקראת תום השבוע, סבלו שני העקומים מירידות שערים ביום המסחר האחרון של השבוע, ובפרט השקלי הארוך.
נזכיר כי ביום שני הקרוב יפרסם בנק ישראל את שיעור הריבית במשק לחודש יוני, כאשר לפי עקום המק"מ, דומה שהמשקיעים אינם צופים העלאת ריבית החודש.
בסיכומו של שבוע, חזינו בעליות שערים קלות כמעט לכל אורכו של העקום הממשלתי השקלי, וזאת לאחר עליות נאות שרשם במהלך השבוע. בשוק אג"ח הממשלתיות הצמודות, נרשמו ירידות בחלקו הקצר של העקום לצד עליות קלות בחלקו הבינוני של העקום שהלכו והתחזקו בחלקו הארוך.
בשוק אג"ח הקונצרני, היינו עדים לשבוע חיובי כאשר במדד התל בונד 20 נרשמו עליות של כ-0.3% לצד עליות של
כ-0.4% במדד התל בונד השקלי.
לאחר סיום תקופת החגים, היינו עדים השבוע כצפוי להתעוררות בגזרת ההנפקות בשעה שחברות שלמה אחזקות, אספן גרופ, אלעד קנדה ובריטיש ישראל סיימו שלבים שונים בהנפקות אג"ח. מנגד חברות נתנאל ואורכית נכשלו בניסיונותיהן בהנפקת אג"ח לאחר שתנאי אג"ח והביטחונות שהעניקו לא סיפקו את המשקיעים.
הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.