שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס

עיתוני העולם: נתניהו נתן הרצאה, הכעס שלו טקטי

המפגש המתוח בבית הלבן לא נעלם מעיני התקשורת העולמית, אך גם עורר תהיות האם הצהרתו של אובמה על קווי 1967 כבסיס למו"מ מהווה שינוי מהותי בעמדה האמריקנית. גרדיאן: אובמה דיבר על חילופי שטחים, הוא לא חרג מעמדות קלינטון ובוש. וושינגטון פוסט: אובמה ונתניהו הם בני ברית רק בזכות מסורת

המתיחות בין נשיא ארה"ב לראש ממשלת ישראל לא נעלמה גם מעיני התקשורת העולמית, אך האם יש סיבה אמיתית למחלוקת? הדיווחים הבוקר (שבת) בעיתונות האמריקנית והבריטית על הפסגה בבית הלבן מיקדו את עיקר תשומת הלב לאווירה הקרירה בין שני המנהיגים ולטון החריג שבו בחר נתניהו לתקוף את הצהרתו של אובמה על קווי 1967 כבסיס למשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. נתניהו הטיח באובמה כי גבולות 1967 "אינם בני הגנה" ומשום שנוצרו שינויים דמוגרפיים שלא ייאפשרו נסיגה מלאה וכי ישראל לא תקלוט פליטים פלסטינים.

 

תחת הכותרת "הזעם הסינתטי של נתניהו על אובמה", טוען העורך לענייני המזרח התיכון של העיתון הבריטי "גרדיאן", איאן בלאק, כי הצהרתו של אובמה נוגעת יותר לחששות הישראליים מאשר לתפנית אמיתית במדיניות האמריקנית. "מאז קלינטון משתמשים הנשיאים האמריקניים בשפה זהה. קווי 1967 בהתבסס על חילופי שטחים היו הבסיס לשיחות בין קלינטון, ברק וערפאת בקמפ דיוויד ב-2000 וזה גם היה הבסיס לשיחות בין בוש לשרון ואולמרט".

 

נאום החלוקה - כותרות אחרונות:

 

"כעסו של נתניהו טקטי וסינתטי. השימוש של אובמה בביטוי 'חילופי שטחים הדדיים' מאפשרת לישראל עקרונית לשמור על השליטה בגושי ההתנחלויות בגדה המערבית ובמזרח ירושלים. לכן, העימות בבית הלבן משקף יותר את סלידתו של נתניהו מאובמה ואת דאגתה של ישראל מכך שעמדתה נשחקת לנוכח חוסר הסבלנות הבינלאומי והשינויים שהולידה הטלטלה במזרח התיכון, במיוחד במצרים".


בני ברית רק בזכות מסורת? אובמה ונתניהו (צילום רויטרס)

 

"כעסו של נתניהו היה אמיתי יותר, לו אובמה היה מצהיר רק על הצורך בחזרה לגבולות 1967. זה היה באמת שינוי דרמטי בעמדה האמריקנית... אבל קריאה מדויקת של דברי אובמה חושפת עמדות פרו-ישראליות בשתי נקודות חשובות: הוא דוחה את ההכרה במדינה פלסטינית באו"ם בספטמבר והוא קורא בעקבות הסדר הפיוס לחמאס להכיר בישראל. נתניהו לא היה יכול לבקש יותר", כותב בלאק. דעה דומה בנוגע למפגש הובעה גם בעיתון "דיילי טלגרף".

 

העיתון "אינדפנדנט" בחר בקו ביקורתי יותר כלפי ישראל ותחת הכותרת "נתניהו יירט את תוכנית השלום של אובמה בבית הלבן", הדגיש כי המחלוקות בין ראש הממשלה לנשיא האמריקני גדולות מכדי טשטוש. "ברור שהכימיה בין נתניהו לאובמה מינימלית. נתניהו 'מרגיש בבית' עם המפלגה הרפובליקנית, שבדרך כלל תומכת בדרישות ישראל מול הפלסטינים", ציין כתב העיתון בוושינגטון דיוויד אוסבורן. "שני המנהיגים התעמתו לא רק כחלק מיחסיהם המידרדרים, אלא כחלק מהידיעה שהשינויים הפוליטיים המהירים המזרח התיכון הפכו את החיפוש שלהם אחרי השלום למסובך יותר מתמיד". 

 

"אין חום אישי, נתניהו נתן הרצאה"

העיתונות האמריקנית התייחסה אף היא לאווירה המתוחה במהלך השיחה בין נתניהו לאובמה מול המצלמות. העיתון "וושינגטון פוסט" דבריו הישירים של נתניהו נאמרו "בטון של הרצאה". "אובמה ונתניהו הם בני ברית רק בזכות מסורת. יחסיהם נעדרים חום אישי ומאותגרת לעתים קרובות בהשקפותיהם השונות... מהופעתם בבית הלבן ברור שהמחלוקת ביניהם אינה קלה ליישוב בימים שבהם המזרח התיכון עובר שינויים היסטוריים.


המתיחות מאחורי הקלעים יצאה החוצה (צילום: רויטרס) 

 

העיתון "וול סטריט ג'ורנל" הדגיש אף הוא את דבריו הנחרצים של ראש הממשלה, לפיהם קווי 1967 אינם "בני הגנה" וכינה אותם "גערה פומבית נדירה" כלפי הנשיא האמריקני. עוד נכתב בדיווח כי נתניהו "נראה כמרצה" בפני אובמה בעת ששטח את הסתייגויותיו בצעד שחרג מהדייקנות והעדינות שננקטים באירועים מסוג זה וחשף את המתיחות ששוררת מאחורי הקלעים בין שני המנהיגים.

 

עוד כתב העיתון כי העימות בין נתניהו כי כוונתו של אובמה להצהיר על כך שהבסיס המו"מ לשלום צריך להיות גבולות 1967 הגיעו לאוזניי נתניהו כמה שעות לפני נאומו של הנשיא האמריקני. לדברי העיתון, נתניהו אמר כי דברי אובמה סותרים את הביטחונות שהעניק הנשיא בוש ב-2004 לפיהן ישראל לא תצטרך לוותר על גושי ההתנחלויות במסגרת הסדר הקבע.

  

נתניהו ניסה למנוע את הצהרת אובמה במהלך שיחת טלפון קשה עם מזכירת המדינה קלינטון, ושיחה זו היא שגרמה לדחייה של כחצי שעה בנאומו של הנשיא. למרות זאת, בחר הנשיא האמריקני לשמור על נוסח דבריו. בבית הלבן, המעיטו הלילה בגודל המחלוקות ואמרו כי נאום אובמה לא משקף שינוי במדיניות האמריקנית. "קלינטון ובוש מיפו את תוכניות השלום תוך שימוש בגבולות 1967 כנקודות פתיחה לשיחות. אובמה ביטא את הנחה הזאת באופן פומבי. זו עמדה שקיבלה הכרה מכל הצדדים", אמר הדובר ג'יי קרני.

 

גורמים אחרים בממשל אמרו כי אחת הסיבות להצהרת אובמה היתה הכוונה לזכות בתמיכה בינלאומית לסבב שיחות חדש בין ישראל לפלסטינים ולבלום את כוונת האחרונים לקדם הצבעה באו"ם על תמיכה במדינה פלסטינית. לדברי הגורמים, הממשל מעוניין להוכיח לפלסטינים ולאירופים כי וושינגטון רצינית בלחץ שהיא מפעילה על נתניהו לפשרות מדיניות.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה ונתניהו בבית הלבן
צילום: AP
מומלצים